Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Mi legyen a műanyaggal?

Pekingben műanyagpalack-gyűjtő automatákat állítottak fel.
Bedobod az üdítős palackot, megnyomod a gombot és a gép jóváír némi pontot az elektronikus tömegközlekedési bérleteden.
Nem sokat, csak pár forintnak megfelelő összeget, de hát ugye ez az egész csak játék.

 

 

beijing-plastic-bottle-recycling-machine[1].jpg

Németországban már réges régen egy úgy nevezett “Pfand”-al vásárolhatod meg a műanyag palackos italokat. 25 centet visszakapsz, ha a kiürült palackot leadod.

Világszerte millióféle hasznosítását láthatjuk a földet veszélyeztető PET-palackoknak, ami nagyon dícséretes. Lássunk néhány példát:

Nigéria

Zen templom, Kína

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön két nagy kedvencem.
Az egyik, a nyomornegyed döbbenetes találmánya!
1 óra alatt, egy 50 Wattos izzóval felérő, karbantartást nem igénylő fényforrást készítenek el. Liternyi fény, a világ legolcsóbb offgrid világítása. Nézd meg a videót:

A találmánynak már honlapja is van:

ITT!

A másik nagy kedvencem a PILLEKŐ, naná hogy MAGYAR találmány!
A találmány alapját PET palackok képezik, amit ásványi kőzettel vonnak be.

“A Pillekő technológia víz-, fagy- és rongálás biztos és mivel újrahasznosított anyagból készül környezetbarát is. Utcabútorként, színes, organikus térelemként széles körű felhasználási lehetőséget kínál. A Pillekő Projekt az ismertetett technológiában rejlő társadalmi és környezeti potenciálokat megcélzó mozgalom, mely keretein belül 2006-tól országszerte 230 db pillekövet készítettünk el közel 6500 diák és felnőtt lelkes közreműködésével. A felhasznált pillepalackok mennyisége 20.000 darab. Mind nemzeti mind európai szinten kiemelt prioritást élvez környezetünk terhelésének csökkentése, háztartásaink, vállalataink, településeink által termelt hulladékok “tiszta” módon történő újrahasznosítása. Célunk minél szélesebb körhöz eljutni, az embereket aktivizálva, bevonva az alkotás folyamatába, hangsúlyozva a környezetvédelem, a tudatos életmód és az élő, alkotó közösségek fontosságát. Feladatunknak tekintjük embertársaink, elsősorban a felnövekvő generáció szemléletformálásának kreatív elősegítését. Meggyőződésünk, hogy az épített környezet lenyomata az adott kor tudatállapotának, mely élő kölcsönhatási láncokon keresztül visszahat környezetére.” A Pillekő készítést videókon is megnézhetjük. A Mesefaluban is elképzelhető az alkalmazása, pl. padok az ösvények mentén, tisztásokon, tábortűz körül, de talán még szélesebb körben is elterjeszthető a Nagy Szigeten.” Olvashatod az Offgrid blogban .

Hiszem, hogy ennek a problémának is ÁLLJ-t tudunk parancsolni, ugye Te is?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!