Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Téged is behívhatnak!

Csicskáztatás? Ingyen munkaerő? Mi áll a háttérben?
A nők sem kivételek!

 

 

Szabályos behívót kapott egy ferencvárosi lakos a polgármestertől, amit kedden fel is tett a netre. A dokumentum idézi az Alkotmány vonatkozó passzusát, amely szerint bármelyik állampolgár polgári védelmi szolgálatra kötelezhető. Ez alapján a kerületi önkormányzat tájékoztatja az illetőt, hogy a polgári védelmi szervezetbe beosztották, annak működőképesség érdekében.

Bár az Alkotmány honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátására teszi lehetővé az állampolgárok behívását, úgy látszik, ez elég ahhoz, hogy gyakorlatilag bárki kaphasson ilyen “parancsot”. Ami nem játék, hiszen – ahogy ezt most is megírták a szerencsés ferencvárosi lakosnak – 12 órán belül köteles rendelkezésre állni. Sőt, gyakorlatot is elrendelhetnek, amin ugyancsak részt kell vennie, és ha valamiért ez mégsem sikerülne, akár 150 ezer forintra is büntethetik.


Forrás itt

Cink körképe szerint az önkormányzatok más-más módon valósítják meg ezt a rendelkezést a gyakorlatban, annak ellenére, hogy az országgyűlési és EP-képviselők, a bírók, az ügyészek és a papok kivételével bárkit behívhatnak, aki elmúlt 18. Budafokon például főleg az önkormányzat munkatársait fenyegeti az a veszély, hogy a fentihez hasonló levelet kapnak, illetve a nagy munkagépek vezetői számíthatnak még erre. Néhány kilométerrel északabbra, Újbudán viszont kifejezetten a civil lakosság köréből választják ki a polgári védelem leendő derékhadát.

Az Alkotmány alapján bárkit kötelezhetnek akár évi 40 óra szolgálatra, illetve 72 órás gyakorlatra is. Ezekről időben értesítik az illetőt, és attól sem kell félnetek, hogy mi lesz a munkahelyen: ugyanis a munkaadónak kötelező elengednie, minden különösebb procedúra nélkül a behívott dolgozóját.

Az Alkotmány a polgári védelmi szolgálatrólMagyarország Alaptörvénye szerint magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok számára honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében polgári védelmi kötelezettség írható elő.

Ez magában foglalja:

a) az adatszolgáltatási kötelezettséget. Tartalma:

A polgári védelmi szervezetbe történő beosztás, a polgári védelmi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatok végrehajtása érdekében a polgármester és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv a polgári védelmi kötelezettség alatt álló állampolgár személyes adatait (családi és utónév, születési családi és utónév, nem, születési hely, idő (év, hónap, nap), anyja születési családi és utóneve, lakóhely vagy tartózkodási hely, munkahely, szervezeti beosztásra vonatkozó adatok), foglalkozására és a szakképzettségére vonatkozó adatait kezelheti.

Azokat a kötelezetteket, akikről a törvény által megjelölt forrásokból adat nem szerezhető be, a polgármester adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére hívhatja fel. A következő adatokra terjed ki:
a szakképzettség,
a foglalkozás,
a munkahely megnevezése, címe.

b) a bejelentési kötelezettséget. Tartalma:

A polgári védelmi szervezetbe beosztott állampolgár köteles:
a szakképzettség megszerzését,
a foglalkozás gyakorlásának megkezdését,
munkahelye és lakcíme megváltozását a polgármesternél bejelenteni.
A bejelentést a változás napjától számított 15 napon belül kell teljesíteni!

c) a megjelenési kötelezettséget. Tartalma:

A polgári védelmi szervezet tagja határozattal kiképzésre (évente maximum 40 órára) és gyakorlatra (évente maximum 72 órára) osztható be.
A megjelenésre kötelezettnek a felhívásban megjelölt helyen és időpontban kell megjelennie.
A polgármester a kiképzésen és gyakorlaton való részvétel alól indokolt esetben kérelemre halasztást, illetve felmentést adhat.

d) a polgári védelmi szolgálatot. Tartalma:

– köteles a megjelölt helyen és időpontban megjelenni, a rábízott polgári védelmi feladatot ellátni, és a kapott utasítást végrehajtani
– aki polgári védelmi kötelezettség alatt áll, köteles a polgármester határozata alapján részt venni annak a településnek az azonnali beavatkozást igénylő mentési munkálataiban, amelynek területén tartózkodik

A polgári védelmi szolgálat elrendelhető:

– időbeli korlátozás nélkül, vagy
– ideiglenesen (15 napot nem haladhatja meg alkalmanként)

Mentes a polgári védelmi kötelezettség alól:

a) a 18 éven aluli és a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy,
b) a terhes nő, terhességének megállapításától kezdve,
c) a gyermekét saját háztartásában nevelő anya, a gyermek 6 éves koráig,
d) a gyermekét saját háztartásában egyedül nevelő szülő, a gyermek 14 éves koráig,
e) a szülő, ha 3 vagy ennél több 14 éven aluli gyermekét gondozza,
f) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát egyedül látja el,
g) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette vagy aki egészségi állapota folytán a kötelezettség teljesítésére alkalmatlan.

Forrás: Szent Flórián Önkéntestűzoltó-Portál

Bácskai János ferencvárosi polgármester egyébként nem is érti, miért lett az egészből újsághír. Mint a hvg.hu-nak elmondta: egyszerűen törvényi kötelezettségüknek tesznek eleget, amikor polgári védelmi listára veszik a kerületi lakosokat. Szerinte inkább az az újsághír, ha egy kerület ennek nem tesz eleget. És szerintetek?

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!