Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Echolilia, a közös nyelv

Csodálatos fotók egy autista kisfiú különvéleményéről.

 

 

Timothy Archibald, 5 éves korában kezdte el fényképezni autista kisfiát, eleinte azért, hogy dokumentálja a fiú számára sokszor bizarr és érthetetlen világát. De a kezdeményezés túlnőtt önmagán.

Az autista gyermek, Elijah repetitív (ismétlődő) mozgásokat végez, nagyon szereti a mechanikus tárgyakat és zárkózott, visszahúzódó természetű. Az apa rendre dokumentálta fia sok esetben idegesítő szokásait és rituáléit. (Talán itt van a hangsúly: valamiféle szertartásos jelleg vagy hozzáállás figyelhető meg a kisfiún a képeket látva.) Elijah pedig ráérzett a dologra: most már segíti apját abban, hogy együtt alkossanak meg egy-egy beállítást.

Az Echolilia (az echolália kifejezés és a gyermek Eli becenevéből) címet viselő projekt sokat segített az apának abban, hogy jobban megértse fiát és közelebb kerüljön hozzá, de a legfontosabb, hogy megtanulta elfogadni a fia másságát. Apa és fia ezzel a csodálatos kezdeményezéssel közös vizuális nyelvet hoztak létre. Echolilia: Sometimes I Wonder (Echolilia: néha csak ámulok) címmel limitált példányszámú könyvet is megjelentettek.

Mert bizony sokszor az őrületbe kergette a fiú az apját a “rituálékkal”: például libikókának használta a pamlag peremét, vagy mindennapossá vált, hogy a kertben fekve hallgat zenét, de sokszor előfordult, hogy a játéktartó műanyag dobozban érezte jól magát – ezt a jelenetet is megörökíti az egyik kép.

Mint Archibald fogalmazott apa és fia kapcsolatáról: “A kölcsönös érzékelés felfedezése a miénk.”

A legtöbb autista beszéde jellegzetesen zavart, jellemző a monoton hangon való beszélés, az echolália, vagyis a hallott szavak kényszeres, visszhangszerű ismétlése, önmagukban értelmes, de a szövegkörnyezethez nem illő szavak használata, valamint a nyelv szó szerint vétele. Az echolália szorosan összefügg az echopraxia állapotával, ez pedig a mások viselkedésének és mozgásának utánzása.

2010-ben a New York Times és a TIME magazin is foglalkozott a témával, a fotográfus apa honlapja pedig a timothyarchibald.com címen érhető el. További képek pedig itt:

Forrás: lomography.com, snapme.ca, nytimes.com, semmelweis-egyetem.hu, Wikipedia

További ajánlatok a témában: Az autizmus metafizikája, valamint egy
régebbi filmajánlóm

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!