Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Bélyegre került Weiszmann néni

Csaknem elájult meglepetésében Weiszmann néni (83), amikor egy a kanadai posta által kibocsátott emlékbélyegről váratlanul 69 évvel ezelőtti önmaga nézett vissza rá.

A Winnipegben élő magyar özvegyasszonyt a lánya, Anna (52) lepte meg a Raoul Wallenberget (1912–1947?) ábrázoló különleges bélyeggel, tudván: édesanyja, született Kopstein Judit is azon magyar zsidók tízezrei közé tartozott, akik a svéd diplomata által kiadott védő útlevéllel menekültek meg a lágerektől és a haláltól. A sors különös szeszélye folytán éppen annak a menlevélnek a másolata került rá a kanadai bélyegre, amelyikkel Weiszmann néni megváltotta az életét.

 

 

Weiszmann néni a lányától kapta az emlékbélyeget, amin Raul Wallenberg képe mellett az övé is szerepel

– Rejtély, hogy kerültem rá pont én a bélyegre! Teljesen hihetetlen, de nagyon megtisztelő – lelkendezett Weiszmann néni a National Post hasábjain.

 

 

 

Weiszmann Judit,
Raul Wallenbergnek köszönheti életét

 

 

 

 

– Nemcsak én, de néhai férjem is Wallenbergnek köszönheti az életét. Sosem felejtettük el azt az embert, aki mindkettőnket megmentett! Hálából odaadtam Wallenberg egyik rokonának a védő útlevelem másolatát, amikor évekkel ezelőtt egy szoboravatáson Kanadában járt. Az eredeti példányt egy értékmegőrzőben őrizgetem – mesélte az asszony.

Judit 14 évesen, 1944 augusztusában jutott hozzá az életet jelentő dokumentumhoz, aminek köszönhetően deportálás helyett a Wallenberg által szervezett nemzetközi védett zónába került Budapesten. Egy ízben még így is kis híján vonatra tuszkolták őt és édesanyját a nyilasok, csak Wallenberg irodájának közbelépése mentette meg őket. Férjével együtt végül az 1956-os forradalom után menekültek Kanadába.

A kanadai posta szóvivője szerint egy fotóügynökségtől vásárolták meg a védőútlevélről készült felvételt, ám mivel azon a leánykori neve szerepelt, nem találták meg.

– Ki gondolta volna, hogy éppen Kanadában lakik? A világon bárhol élhetne – reagált a szóvivő, Jim Phillips.

 
Zsidók ezrein segítettRaoul Wallenberg a II. világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. Bár hivatalosan svéd attaséként érkezett hazánkba, nem a hagyományos diplomáciai módszereket használta. A vesztegetéstől, a zsaroláson át a fenyegetésig minden lehetőséget kihasznált, hogy életet menthessen.

/Forrás: Propeller /

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!