Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Csillagutak közvilágításként

Egy angol vállalat fejlesztette ki azt a megoldás, amellyel csillagokon járhat az ember éjszaka. A STARPATH elraktározza a napenergiát, így nem fogyaszt áramot, nem csúszik, és hangulatosan megvilágítja a kisebb utakat.
Nem csupán költséghatékonyabb mint a már ismert közvilágítási technikák, hanem létrehozása kevésbé munkaigényes is, hiszen mindössze néhány órát vesz igénybe leterítése.

 

 

Proteq-Starpath-Glows-in-the-dark-3-640x461

1

4

Egyelőre egy cambridge-i park 140 méteres sétányát fedik a csillogó pontok, ám az ötletgazda Pro-Teq reménykedik abban, hogy a fejlesztés hamarosan még több parkban lesz látható és kipróbálható.
Az építés során poliuretán alapot szórnak a földre, majd egy olyan anyagot, amely elnyeli és tárolja az UV sugarak energiáját, végül pedig poliaszparaginsav fedőréteggel koronázzák.

Röviden tehát:  Ez egy tömör út, utólag nem lehet felszedni, a fény begyűjtéséhez elegendő számára a felhőkön is átszűrődő UV is.
Igaz hogy műanyag, de a beton és az aszfalt sem környezet barát. Sajnos nem tudunk környezet barátként egyben kényelmesen is élni…

Hogy tetszik?

(Források: Wordlesstech , valamint Napiplus )

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!