Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

5 éves kislány, ikonikus nőként

„Not just a girl” (magyarul: Nem csak egy lány) a címe annak a fotósorozatnak, amelyet Jaime Moore készített kislányáról, Emmáról. Moore igazán kreatív ajándékkal szerette volna meglepni gyermekét a születésnapján, így elhatározta, hogy nem Disney hercegnőként, vagy Barbie babaként örökíti meg őt. Kiválasztott öt olyan nagy hatású nőt a történelemből, akik ma is méltó példaképei lehetnének kislányának és bárkinek.

Emma, a képsorozat címéhez hűen, valóban nem csak úgy pózol a felvételeken, mint egy lány: hanem, mint Coco Chanel, Susan B. Anthony, Amelia Earhart, Helen Keller és Jane Goodall.

 

 

Egy nem mindennapi ajándék

 A texasi Jaime C. Moore hosszasan töprengett, milyen ajándékkal kedveskedjen gyermekének, az ötödik életévét betöltő Emmának. Az édesanya úgy gondolta, túlságosan egyszerű lenne, ha Emma is beállna azoknak a lurkóknak a sorába, akik Disney hercegnőnek vagy Barbie babának öltöznek. „Ne értsetek félre, nagyon kedvelem a hercegnőket és a babákat is. Gyönyörű a ruhájuk, selymes a hajuk és finom a hangjuk, ráadásul mindegyikőjükre vár valahol egy herceg. De ők csak kitalált karakterek, akik minden realitást nélkülöznek. Nem szerencsés, ha egy kislány ilyen példaképet választ magának” – írja honlapján Jaime.

Jaime Moore

„Azt szerettem volna, ha a lányom olyan nők bőrébe bújik, akik ízig-vérig valósak, és akikre valóban érdemes hasonlítani. Ezek az asszonyok mindennel és mindenkivel szembeszálltak, hogy jobbá tegyék a világot. Ha Emma találkozhatott volna velük, az ő életét is megváltoztatták volna” – magyarázta az édesanya. „A gyermekem szerencsére egy olyan korban él, ahol az lehet, ami csak akar: orvos, pilóta, asztronauta, vagy akár elnök is. Sokkal több joga van, mint azoknak a csodálatos nőknek, akiket közösen megjelenítettünk”.

Jaime és kislánya, Emma

Öt nő és Emma

Emma tehát ötödik születésnapján öt meghatározó nő – Coco Chanel, Susan B. Anthony, Amelia Earhart, Helen Keller és Jane Goodall – bőrébe bújt édesanyja fényképezőgépe előtt. Ahhoz, hogy a hasonlóság minél nagyobb legyen, Emma ruháját és haját is úgy tervezték meg, ahogy az adott nőalak egykor viselte. A fekete-fehér felvételek alján az ikonikus nők egy-egy híressé vált mondata látható, amit a képek után magyarul is elolvashattok.

Íme, a fotósorozat!

1. Amelia Earhart 

Amelia Mary Earhart (1897-1937) a repülés amerikai származású női úttörője, az első jelentős női pilóta. Népszerűségét arra használta fel, hogy megismertesse a gyengébbik nemmel a repülést. 1937. július 2-án gépe a csendes-óceáni Howland-sziget környékén viharba került, és eltűnt. Az Amerikai Haditengerészet azonnal megkezdte a keresést, de nem sikerült se a repülő, se Amelia nyomára bukkanni.

„Az lenne a helyes, ha a nők ugyanazokat a dolgokat tehetnék meg, amit a férfiak – vagy éppen azokat, amelyeket ők még nem tettek meg. Így nem csak a saját személyiségüket alakíthatnák ki , hanem más nőket is ösztönözhetnének a függetlenségre. Ezért határoztam el, hogy én mindenképpen azt fogom csinálni, amit szeretnék” – Amelia Earhart

2. Coco Chanel 
Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel (1883 -1971) francia divattervező volt, a Chanel divatház alapítója, az haute couture, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Tartós divattá tette a rövid szoknyát, a „kis fekete ruhát”, a csillogó kosztümékszereket és mindenekelőtt a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel N°5-öt.
Coco 25 életbölcsességét itt olvashatod el!

“Ha pótolhatatlan akarsz lenni, legyél más, mint a többiek. Az élet nem arról szól, hogy megtaláld, hanem arról, hogy megvalósítsd önmagad. Egy nőnek két dolgot kell tudnia: ki akar lenni, és mit akar” – Coco Chanel

3. Helen Keller 

Az amerikai Helen Adams Keller (1880 – 1968) íróként, aktivistaként és előadóként tevékenykedett. Egy gyerekkori betegség miatt vesztette el szeme világát, ám ő volt az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett. Rengeteget írt, sokat utazott, és hirdette háborúellenes nézeteit. Kiállt a női egyenjogúság, a munkásosztály jogai és a szocializmus mellett. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz Helen csodálatos életművéről!

„Ne a ma hibáira, hanem a holnap sikereire gondolj! Ha megérdemled, meg tudod oldani az élet feladatit. Amit én keresek, az nem kívül van, hanem bennem – a saját lelkemben” – Helen Keller

4. Jane Goodall

Dame Jane Goodall (1934 – ) angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója. Az ő megfigyeléseinek köszönhető, hogy kiderült, a csimpánzok eszközt használnak bizonyos tevékenységek elvégzéséhez. Jane ma a nagyvilágot járja, rengeteget utazik, és előadásokat tart arról, hogyan tudnánk jobbá tenni a világot.

„A családomban rendkívül sok bátor nő volt. Édesanyám soha nem nevetett az Afrikáról szőtt álmaimon, pedig sokan úgy gondolták, lehetetlen vágyaim vannak. Ma már úgy gondolom, mindent elértem, amit akartam. Az a feladatod, hogy megmutasd, igenis tudsz változtatni: csak azt kell eldöntened, mit akarsz átformálni” – Jane Goodall

5. Susan B. Anthony
Susan Brownell Anthony (1820 – 1906), mint amerikai feminista és polgárjogi aktivista vonult be a történelembe. Fontos szerepet töltött be a 19. századi női egyenjogúsági mozgalomban. Életének egyik legfőbb célkitűzése az volt, hogy az alkotmányban biztosítsák a szavazati jogot a nők számára az Amerikai Egyesült Államokban. A gyengébbik nem Anthony halála után 14 évvel, 1920-ban voksolhatott először.

„Felejtsd el a konvenciókat, és azt, hogy mit várnak el tőled. Gondolkodj tisztán, beszélj okosan és cselekedj kiválóan. Én inkább alakítom, mint írom a történelmet” – Susan B. Anthony

+1. Emma

A sorozat utolsó fényképén a „modell”, a kis Emma látható egy kitűzővel, amin az áll: „Emma for president, 2044” (magyarul: Emmát elnöknek 2044-ben!). A szerető édesanya ezzel a felvétellel kíván sok sikert aprócska gyermekének az élethez. „Nagyon remélem, hogy egyszer Emma is olyan nagy tetteket fog véghezvinni, mint ezek a hihetetlenül erős nők. Szeretném, hogy minden álma teljesüljön!”

 

(Forrás: Pozitivnap)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!