Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Csoda történt Hosszúhetényben

A 3400 lakosú faluban sokáig legendás szépségű volt a cseresznyefasor, ami a 6-os főútról bevezető út két oldalát díszítette. A gyönyörű fákat nem csak a helyiek, de az arra utazók is ámulattal csodálták meg tavasszal, amikor virágba borultak. Ám a fasor a 90-es évek elejére kiöregedett, a fák lassanként kipusztultak.

 

 

Az önkormányzat néhány éve pályázati pénzből újratelepítette a fasort, ám az utat szegélyező mezőgazdasági terület gazdája óvatlan volt. Amikor a földjén lévő napraforgó-ültetvényt permetezte, sajnos az anyagból bőven jutott a növendék cseresznyefákra, és egytől egyig kipusztította azokat. A költségeket ugyan köteles a károkozó megtéríteni, de az ültetési munka az önkormányzatra maradt.


Így nézett ki a híres fasor – és ez nem is a virágkora, hanem az öregedő fasor idejének végén készült


Hervai Mihály képe


Fotó: Hervai Mihály


Kóró Anna képe

“Mivel sokunk bánata volt a fasor hiánya, a helyi Klímakörrel közös ötletként javasoltam a képviselőtestületnek, hogy szervezzünk egy hatalmas társadalmi munkát, kérjük hetényiek segítségét az ültetésben, és adjuk örökbe a fákat” – mondta el Jakab Gabriella, vagy ahogy mindenki ismeri: Gabó, a helyi Településüzemeltetési Nonprofit Kft. vezetője a Szeretlek Magyarországnak.

“A fákat örökbe fogadták, nevet adtak nekik és saját kezűleg ültették el az örökbefogadók, akik ezek után odafigyelnek az általuk elültetett fákra, és szólnak, ha bármi gond lenne. Mint az egyik fórumozó megjegyezte, ha a fáknak megint bármi baja történik, ezután már igen sokan lesznek mérgesek” – tette hozzá Pethő Sándor, az egyik helyi lakos.

“Ilyen nagy volumenű közösségi munka még nem volt a településen. Megszámolni nem tudtuk, de több, mint 300 embert – kicsiket, nagyokat, idősebbeket és gyerekeket – mozdított meg az esemény” – tette hozzá Jakab Gabriella. “Az is a célunk volt, hogy megszólítsuk azokat, akik értelmes cél érdekében hajlandók tenni saját környezetükért, Hosszúhetényért.

Egy olyan eseményt képzeltünk el, ami amellett, hogy maradandó természeti értékkel ajándékozza meg az embereket, egyúttal kimozdítja őket az otthonaikból, s közösség értékes tagjainak érezhetik magukat. Röviden: szerettünk volna értéket adni mind a településen élőknek, mind az erre járóknak, s egyben újraindítani egy folyamatot, mely közös gondolkodásról és közös tenni akarás mellett az egymásra való odafigyelésről is szól” – fogalmazott Gabriella.

A fotókat és a hetényi Facebook-oldalakon található hozzászólásokat elnézve kijelenthetjük: ez sikerült is. Hosszúhetény vezetői és polgárai olyan összetartásról tettek tanúbizonyságot, ami túlmutat kétszázegynéhány fa elültetésén, és minden település, minden magyar ember számára példa lehet: ha összefogtok, csodákra lehettek képesek. És ez nem túlzás.

Forrás: Szabadonébredők

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!