Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Down-szindrómás csodagyerek, és már a sokadik!

Lovagoltam már ezt a témát, és nem hagy nyugodni, így hát újra neki megyek.
Mi, akik azt tartjuk magunkról, hogy az evolúció csúcspéldányai vagyunk, hajlamosak vagyunk elhinni az orvosoknak, sokszor magunknak, hogy egy autista vagy Down szindrómás ember, hozzánk képest csökkent képességű.
De valóban az-e?
Mi alapján állítjuk ezt? Hány “fogyatékos” embert vettünk górcső alá, és figyeltük meg, vajon tényleg hátrébb tart-e a törzsfejlődés ranglétráján?
Vagy ijesztőnek tűnne megtudni, hogy megelőzött bennünket?

 

 

down

Emmanuel Joseph Bishop

Első ránézésre mit gondolsz Emmanuelről? Egy Down-szindrómás fiú, aki valamiért hegedűt szorongat a hóna alatt. Eddig stimt. Mit takarhat még a kép?
Elárulom hát Neked:

16 éves.
4 nyelven beszél tökéletesen: angol, spanyol, francia, latin.
Emlékezetes koncerteket ad szimfonikus zenekarokkal világszerte.

Sok országban a törvény lehetővé teszi, hogy egy Down gyanús (magzatot)gyermeket – egy bizonyos vizsgálatot követően – terhesség megszakítással megöljenek, és abortusszal eltávolítsanak anyja testéből.
(Jól emlékszem mekkora hasam volt, és mennyi közös élményem a babámmal, amikor ez a vizsgálatot elvégezték, és amikor még meghozhatták volna a halálos ítéletet felette!) A nyugati társadalomban azt mondják, NEM MÉLTÓ az életre az, akiről kromoszóma eltérést feltételeznek. És a törvény védi Őket!
(Megjegyzem a holokauszt sem szólt másról, “csak” a szelektálásról…, a szuperfaj létrehozásáról…)

Nos, akárhogyan is, de Emmanuel szülei boldogan, és méltóságát meghagyva fogadták Őt a világon. Ezzel újabb példát mutattak nekünk, ugyanis egy elpusztításra jelölt gyermek világra jöhetett, és mint a vihar, végigsöpört történetével emberi agyakon. Megmutatta mekkora tévhit, hogy akit az orvosok alkalmatlannak ítélnek az életre, az alkalmatlan is!

emmanuel01

Emmanuel világszerte koncertezik, 4 nyelven beszél

Ez az amerikai tinédzser ízekre szedte a világ összes sztereotípiáját a Down szindrómásokról (is). Buzgó katolikus, aki latinul mond imákat a közösségben, és Rózsafüzér imacsoportot vezet. Erőfeszítéseket tesz azért, hogy elfogadtassa az emberekkel  magát, és a fogyatékkal élőknek nyilvánított társait, és bebizonyítsa számukra, hogy éppen az ellenkezője igaz rájuk.
(Ezért én kérek elnézést az emberiség nevében tőlük!)

emmanuel-oracion

Latinul imádkozik a Rózsafüzér csoportjában

1996.december 21-én látta meg a napvilágot Graftonban. Elég keveset várt azzal, hogy megdöbbentse a környezetét totálisan. 2 évesen olvasott(!) , majd nem sokra rá, 3 évesen franciául is képes volt olvasni.
Mindössze 6 éves volt, amikor az Országos Down-szindróma Társaság kongresszusán 3 nyelven mondta el az üdvözlő beszédet, több mint 600 ember előtt! Ugyanebben az életkorában tanult meg hegedülni, ami élete legnagyobb szenvedélye lett. Nyaktörő sebességgel tanult bele mindenbe!

A 8 éves fiú, a kerékpározás bajnoka lett, a Speciális Olimpián, ahol golfból és úszásból is elhozta az érmet! Két évvel később több rekordot állított fel  junior kategóriában különböző úszásnemekben. 

Szülei soha nem vonták kétségbe a képességeit. Az erőfeszítés és kitartás, minden gyermek képességeit felszínre hozzák – szerintük -.
Emmanuel amerre csak jár, elkápráztatja az embereket. Könnyen  megközelíthető személyisége, mosolygós arca, szónoklatai rengeteg embernek nyújtottak már hosszútávú segítséget.

/Gini Papp/

További bejegyzéseim a témában:

Downos a kukába?, Fogyatékkal él, valóban?, A világ legbarátságosabb étterme.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!