Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Ubuntu, amit Nelson Mandelatól tanultam (videó)

Boyd Varty, természetvédő állatokról és emberekről szóló történeteket oszt meg velünk az összetartozásról, az “ubuntu: miattatok vagyok” elvéről. Előadását e melegszívű, nagylelkű szellemiség megtestesítőjéért, Nelson Mandela dél-afrikai vezetőért ajánlja fel.

 

 

1

Boyd Varty

Mandela végtelenül alázatos, erős szívű ember volt. Talán senkinek nem kell Őt bemutatni. Számomra nagyon nagy megtiszteltetés volt, amikor az általam is támogatott Lyoness Child- and Family Foundation-t (Lyoness Gyermek- és Család Alapítványát), magáénak érezve, Mandela támogatását élvezve, újabb iskola építési projektet indított.
Azt gondolom, ezt kevesen tudták róla.

A Mandela Emléknapon, július 18-án kezdte meg a Lyoness Gyermek és Család Alapítvány a No-Moscow általános iskola újjáépítését a dél-afrikai Qunu városában. A project kiemelt támogatója a Nobel-békedíjas Nelson Rolihlahla Mandela – olvastam, és örömkönnyek lepték el a szemem.

Az eredeti sajtóközlemény itt!

1

 

A Béke Nobel díjas Nelson Mandela védnöke volt a Lyoness Gyermek- és Család Alapítvány dél-afrikai régiójának

Graça Machel, Nelson Mandela felesége Qunuban, az egykori dél-afrikai elnök szülőhelyén ünnepélyes keretek közt letette az új No-Moscow általános iskola alapkövét. Az eseményen jelen volt unokája, Mbuso Mandela is. “Szeretnénk segíteni itt élő barátainkon, akik számára sok gondot okoz az elavult épület és az erőforrások korlátozott volta” – magyarázza a Gyermek és Család Alapítvánnyal való együttműködést kezdeményező 21 éves Mandela unoka, aki maga is Qunuban töltötte gyermekkorát.

Graça Machel elmondta, hogy az építkezés elkezdése ezen a napon a hagyományosan július 18-án megtartott Mandela Emléknap ünnepségsorozatának számos emléket felidéző nyitánya volt. Ezen a napon az embereket szerte a világon arra kérik, hogy 67 percen át cselekedjenek valami jó dolgot, amivel másokon segíthetnek – így emlékezzenek meg Nelson Mandeláról, aki 67 éven keresztül harcolt az igazságért és emberi jogokért.

Nelson Mandela egész életében küzdött a gyermekekért és az oktatáshoz való jogukért is. “Mandiba imádja a gyerekeket” – meséli Graça Machel. “Minden tőle telhetőt megtesz hazája gyermekeiért és azért, hogy megfelelő oktatásban részesülhessenek. Még ma is az egyik legfontosabb dolognak tekinti azt, hogy a fiatalok számára hozzáférhetővé tegye az oktatást” – hangsúlyozta a 94 éves asszony az ünnepségen: “A tanulás fontos, hiszen egy műveletlen ember nem tölthet be vezető szerepet.”

A Mandela család számára ezért nagy örömet jelent az iskolaépítési projekt. Machel kifejezte háláját azért, hogy a Lyoness képviselői “eljöttek a messzi Ausztriából, és ezt a várost választották arra, hogy hozzájáruljanak Dél-Afrika fejlődéséhez”. “Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy ez csak a kezdete egy hosszú, baráti kapcsolatnak” – tette hozzá.

Az iskola felépítéséhez szükséges pénzeszközöket teljes egészében a Lyoness Gyermek és Család Alapítvány biztosította. A projekt megkezdésének alkalmából a Lyoness alapítója és elnök-vezérigazgatója, Hubert Freidl, a Gyermek és Család Alapítvány igazgatója, Nina Passegger, és a LYONESS.TV csapata is ellátogatott Dél-Afrikába. “Úgy tervezzük, hogy rekordgyorsasággal építjük fel az új iskolát. A Mandela családdal együttműködve terveink szerint az elkövetkező hat hónap alatt tető alá hozzuk az épületet” – magyarázta Freidl. Az új iskolának hét tanterme és egy könyvtárterme is lesz, és így alkalmasabb környezetet biztosít a diákok számára a tanuláshoz.

Amit a Lyoness Gyermek és Család Alapítványról tudni kell
A Lyoness Gyermek és Család Alapítványt a nemzetközi vásárlóközösség “Együtt erősek vagyunk” alapelvének gyakorlatba való átültetése céljából hozták létre 2008-ban független jótékonysági szervezetként.
Az Alapítvány feladata az “Oktatás. Esélyek. Jövő” jelmondatának megfelelő nemzeti és nemzetközi segítő célú projektek támogatása.
A Lyoness közösség minden egyes tagja vásárlásai révén aktívan hozzájárul az Alapítvány projektjeinek megvalósításához. Ezek a projektek főként olyan kezdeményezések, amelyek világszerte esélyeket igyekeznek biztosítani a gazdaságilag elmaradott országokban élő gyermekeknek és fiataloknak.

Hallgassuk meg tehát ezt a remek 14 perces előadást, amiről a cikk elején tettem említést, Boyd Varty előadásában:

(Gini Papp)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!