Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Modern Mátyás királyként segített karácsonykor az üzletember

Modern Mátyás királyként, hajléktalan álruhát öltött magára egy amerikai üzletember. Szívmelengető tervet eszelt ki.

 

 

1

Jonnie Wright, az amerikai üzletember hajléktalannak öltözött és kéregetett

Az idei fagyos Szentestén Jonnie felhúzott egy kapucnis pulóvert, kezébe vett egy karton darabot, amire felírta: Kérem segítsen! Köszönöm!, majd tanyát vert egy forgalmas útkereszteződésnél, maga elé tartva tábláját.

Két órát töltött ott. Az emberektől kapott pénzt, néhány esetben pedig élelmiszert, és kesztyűt. Majd egy szolgálaton kívüli rendőr felszólította, hogy menjen másik kereszteződéshez, mert itt jogellenes tartózkodni.
Ekkor átment, és további két órát töltött a másik helyen is.

Az egyik adományozó Rob Taylor, egy republikánus képviselő volt. Mint mindenki, Taylor is úgy gondolta Wright hajléktalan, ezért a pénztárcájából készpénzt adott neki. Wright cserébe egy borítékot adott át, amit nem olvasott el azonnal, csak amikor hazaért. Teljesen ledöbbent a tartalmától.

2

A boríték üzenetet és készpénzt rejtett

“Boldog Karácsonyt, köszönöm szépen a nagyon kedves és figyelmes adományt! Én Des Moines-ben élek, de nem mint hajléktalan, nincstelen, vagy munkanélküli. Azért vagyok itt, hogy megköszönjem az életem sok áldását, és visszafizessem neked és másoknak, amit adtatok! 
Kérlek, hogy a borítékban lévő pénzt tartsd meg és költsd el, vagy adományozd oda valakinek, ha a szíved azt mondja, hogy nem akarod megtartani!
Minden adományt, amit kaptam a Bethel Missziónak (férfi hajléktalan szálló) adományozok, és magam is adok nekik. Ha szeretnél Te is adományozni nekik, vagy másnak, kérlek hívj xxx ezen a számon, vagy hagyj üzenetet.
Élvezd ezt a gyönyörű napot és még egyszer nagyon köszönöm!
Jonnie

 „Az ébren lévőknek egy (és közös) a világuk”  Hérakleitosz
 olvashatták minden levélben.

Taylor képviselő egy levelet és egy 10 dollárost talált a borítékjában.
“Teljesen lenyűgözött – mondta Taylor -, ez volt a legkeresztényibb dolog, amit valaha tapasztaltam! Annyira megalázó. Emlékeztetett a nagylelkűségre, ami a világban van, különösen itt, Közép-Iowa-ban. Könnyeket csalt a szemembe.
A világnak szüksége van a Jonnie-kra!”

4

50 borítékot osztott ki Jonnie (öten 100 $-t, a többiek 50 és 10 $-t kaptak tőle), Ő maga összegyűjtött 363.02 $-t, 3 pepperonis szendvicset, 2 fánkot, 1 csomag M&M cukorkát, 1 almát és egy pár kesztyűt 4 óra alatt

Az első 100 $-ost egy asszony kapta, akit Máriának hívnak. 16 $-a volt összesen, amikor meglátta Wright-ot az út oldalán. Azonnal megfordult a kocsijával, vásárolt 2 db fánkot, és 1 $ kíséretében a férfinek adta, ennyi tellett a tartalékaiból.
Amikor kinyitotta a borítékot, és meglátta a 100 $-t benne, azonnal hívta Wright-ot, hogy elmondja neki, ebből fog tudni karácsonyi ajándékot venni a saját családjának…

Jonnie mesél a Facebook falán arról, hogy milyen érzés volt azt a 4 órát eltölteni a -11 fokos hidegben:
“Nem megfelelő ruhában voltam az út mentén, és rázott  a hideg, miközben lehajtott fejjel álltam idegenek előtt, akik féltek tőlem, és a szemükbe nézve, némán könyörögtem a segítségért. Tehetetlennek éreztem magam. De ugyanakkor büszke, hálás és izgatott voltam, és tiszteltem, szerettem ezeket az embereket, mert nagylelkűek voltak. Ez segített figyelmen kívül hagynom a rossz érzéseimet. Az emberi jóság hatalma, a nagylelkűség, egy állandó teret faragott a szívemben, és én soha nem fogom elfelejteni a szerető arcokat, gyengéd érintéseket, ahogy a nehezen megkeresett pénzüket a kezembe helyezték!”

Az élmény “átalakító” volt számára, mivel első kézből érezte milyen a tehetetlenség és reménytelenség, ami a szegénységből árad.
Ez a karácsonyi akció Wright “Bakancslistáján” volt, amit immár lehúzhatott róla.
Sok pénzt adományozott szét a vele jót tevők között, de a missziót is támogatta ezen a napon 1000 $-al.

Ha értjük Jonnie-t, értjük magunkat is. Ahogyan ránk hat a története, olyanok vagyunk mi magunk is. Ha csak egy kicsit kilépünk a komfort zónánkból, és képesek vagyunk adni, gyökeresen megváltozhat a világ!

(Gini Papp)

Eredeti cikk: Huffingtonpost

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Thurzó Andor says:

    Ezt egyszer kipróbálom én is…gyűjtöm rá az erőt


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!