Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A baba első lélegzete: csodálatosan nyers képek!

Lélegzetelállító képek a születés csodájáról, az élet első másodperceiről. Arról a nyers dicsőségről, ahogy a földre érkezünk mindannyian.  A legmélyebb intimitásba enged betekintést Suste Bonnen dán fotós, aki a Koppenhágai Egyetemi Kórház engedélyével készíthetett 22 császármetszésről fotókat. A képek arról a véresen mágikus csodáról mesélnek, ahogy Te is közénk jöttél.  Egy egyszeri, és megismételhetetlen pillanat gyönyörű résztvevőjeként. A lenyűgöző felvételek vaku nélkül, a műtőlámpák fényében készültek.

 

 

Intimate: Danish photographer Suste Bonnen captured the moments after a baby was born in a series of extraordinary portraits

Intim: a fotós megragadta a születés utáni első pillanatokat

Shock: Ms Bonnen said the controversial images are 'testimony to the magical wonder of life'

Sokk: Bonnen azt mondja, az ellenmondásos képek vallomások az életről, mint mágikus csodáról Suste 65 éves, aki 30 évet portré fotósként dolgozott. Olyan csodálatos képekkel ajándékozta meg a világot, mint például amit egy 21 éves rákban haldokló férfiről készített, aki szeretett, gyermekkori kutyájától búcsúzik el.

Most átadta lenyűgöző portré sorozatát néhány ember legvédtelenebb pillanatáról. Csodálatos képei akkor készültek, amikor a babák még nem értek el édesanyjuk biztonságot jelentő karjaiba.

Kattints ide és nézd meg az apukákat, akik mellükre veszik újszülöttjeiket császármetszés után – Magyarországon! -.

Compelling: Ms Bonnen said she wanted to show the emotion of birth as a mother set eyes on her child for the first time
Lenyűgöző: Bonnen azt mondta, szerette volna úgy beállítani a képeket, hogy az édesanyja szemén keresztül nézhessünk rá az új jövevényre.

Miracle: The thought-provoking series of photographs show birth in excruciating detail
Csoda: a mélyen elgondolkodtató fotósorozat gyötrelmes részletességgel mutatja be a születést Suste azt mondta:
“Az élethosszig tartó téma az én portré fotózásomban mindig a szeretet és az, hogy hogyan jelenik meg anya és lánya, apa és fia, báty és húga között. Fényképeztem már államfőket, politikusokat, hírességeket, cégvezetőket, de a család érdekelt mindig a legjobban! Ami a leginkább izgatott engem ebben a munkában, hogy a szeretet érzése vajon kimutatható-e az élet első pillanataiban már? Vajon a szeretet hogyan nyilvánul meg első látásra? Milyenek vagyunk érzelmileg életünk legkoraibb szakaszában? Mit szeretünk nagyon az érkezésünk pillanatában?”

Focus: Respected Danish photographer Suste Bonnen followed 22 caesarian operations in Copenhagen University Hospital

Fókusz: elismerés a dán fotósnak ezért a fantasztikus sorozatért.

Taken before a mother has seen her baby for the first time these amazing photographs show the reality of how we all enter this world
Taken before a mother has seen her baby for the first time these amazing photographs show the reality of how we all enter this world
 
“Amikor az ötlet felmerült, nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy én lehetek az,  aki ezeket az exkluzív és példa nélküli pillanatokat megörökíthetem a szülészeten!”
A műtőben semmiféle fény használata nem volt megengedett, ennek ellenére csodás képek kerültek ki a gépéből.
“Ahogyan a holland reneszánsz festők dolgoztak, úgy kellett nekem is. Kulcsfontosságú eleme lett a dolognak, hogy megértsem a fénybeállítást. Végül is ez hozta meg számomra az elismerést.”

Bracing: After nine months in the warm and comfort of the womb, the shock of the outside world does not seem to be a pleasurable experience for his baby
Bemerevedés: 9 hónap a puha és kényelmes fészekben, ebből kikerülni nagyon kényelmetlen. A kikerülés egyáltalán nem kellemes élmény számukra.

First breath: Ms Bonnen's photographs show the moment a child will take its first breath
Első lélegzet: Ms Bonnen rögzítette, ahogyan az újszülött az első lélegzetvételéhez készül A műtéti lámpák fényénél nem könnyű ilyen profi képeket készíteni, nem villoghat a vaku, ami a fotós legnagyobb segítsége a sötétben. Meg kellett tanulnia azzal dolgozni, ami a rendelkezésére állt. “Bevallom, a képek mélyen ellentmondásosak, mert az egyik oldalon nagyon véresek, de a másik oldalon ritka őszinte vallomások az életről, a mágikus csodáról” – mondta Bonnen.

Grasping: This baby shows it was born with a strong grip reflex as it grabs hold of a midwife's sleeve
Megragadás: ez a baba erős fogó reflexel született, figyeld ahogyan megragadja a szülésznőt! Megszületni nehezebb, mint eltávozni… sokkal nehezebb! Ezek többnyire nem az öröm időszakai, hanem a dimenzió váltáséi. Nagyon fontos hát, hogy méltóságban, csendesen, és gyengéden fogadjuk Őket új lakhelyükön. Ölelő karok, suttogó szavak, gyengéd érintések a megfelelő köszöntésük közöttünk. Reméljük ennek fontosságát egyre több kórház megérti…
 
(Fotók: dailymail)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kedves Árpád!
  Szerettem volna természetes úton szülni.
  Megélni azt a csodát amit egy gyermek születése jelent!DE—soha semmilyen körülmények között nem tudtam volna ezt megtenni természetes úton!!
  Így is kérdéses volt életben maradunk-e!
  Nem választhattam–és örülök ,hogy végre láthatom anno hogy születtek a gyermekeim!!
  Ne ítélkezzünk!!!Aki nem próbálta a császármetszést ,könnyebnek tűnik!Nem osztom ezt a véleményt!
  Nem láthattam a gyermekeimet csak órákkal később a szülés után,olyan beteg voltam!Számomra nem választás kérdése volt hogy akarok szülni!! Nagyon boldog vagyok hogy kaptam szakértő kezektől segítséget és felnevelhettem két nagyszerű gyermeket!

 2. Böbi Tóth says:

  Oly buta megjegyzéseket olvasok!!A császármetszéssel való szülés nem akarat kérdése!Én örültem,hogy túléltem!Soha nem tudtam volna megszülni a gyermekeimet természetes úton!Így is kérdéses volt életen maradunk-e mindketten!!!
  Maradjunk meg annál a meggyőződésnél–aki nem próbálta ,fogalma sincs mekkora fájdalommal jár!
  Mindenki maga tudja mennyit ,s hogyan szenvedett a szülésben!!Ne ítélkezzünk!!!!
  A fotók pedig csodálatosak–mert anno én nem láthattam a gyermekeimet mindjárt,csak órákkal később!Így legalább megtudtam hogyan is szültem!

 3. Zoltán Gombai says:

  Ezek képek igen is gyönyörűek! A feleségem császárral hozhatta a lányunkat világra. Nem azért, mert így könnyebb volt neki, hanem azért, mert komplikáció volt és így döntött az orvos. Az első levegő vételt nem láthattuk. Őt 10 zöldruhás vette körül és le is volt takarva, én meg 10 méterre egy üveg ablakon keresztül nézhettem az egészet. Így legalább láthatjuk, milyen lehetet. Végre egy fotós, aki ezzel is foglakozik, mert császáros babák is vannak, aznap 6 szülésből 4 császár volt.
  Köszönet a fotósnak!

 4. Zsuzsa Szigeti says: (előzmény @Nagy Éva)

  Éva! Nagyon szépen megfogalmaztad! Három – természetes úton történő, viszonylag könnyű szülésem volt. Még sem tudom felfogni, megérteni azt, ha valaki a másik szülését, és ezzel a gyermekét is leszólja. Tartom magam a Nagymamám mondásához: tudom, hogy vannak a világon az enyémnél szebb gyermekek, de nekem Ők a legszebbek /kibővülve már most az unokákkal/.

 5. Árpád Hadnagy says:

  A természetes úton született babák fotózására szavazok.Jelen voltam két szülésen és összehasonlitva ezekkel a fotókkal,sokkal szebbek,természetesebbek az újszülöttek ha az anyukával közös “munkával”megszenvedve jönnek a világra.

 6. Beatrix Frajda G says:

  Jesszusom..hogy lehet ilyet mondani,hogy ezek nem szep kepek es nem latszik a szeretet erzese??Egy ujszulott nem vigyorog amikor megszuletik-hogy hurra anyukam de szeretlek,hanem megprobal lelegezni!Szerintem csodallatos kepek,semmi baj a vaku nelkuli gephasznalattal-egy fotosnak es anyanak tudnia kellene,hogy az ujszulottek nem birjak a vakut.Tokeletes eletkepek,csodallatos gyerekek,akar csaszari uton jottek vilagra,akar nem..Ok az eleteink es a legszebbek szamunkra!!

 7. Nagy Éva says:

  Egyetértek, jobb lenne, ha a hüvelyi szülésről is készültek volna fotók, bár gondolom nem sok nő vállalja be…hogy az alfelét fotózzák.
  A császáros szülés is maga a csoda egy anyának és a gyerekének, és van amikor KELL! Nem tudom miért kell ilyen módon hozzáállni. A “rendelt császárt” én is elítélem, de van amikor császárra van szükség. Másrészt pont az olyan emberek miatt, mint a fenti anyuka- aki odáig van meg vissza, hogy ő otthon szülte a gyerekét, aki vigyorogva meg szeretettel az arcán jött világra, az a tuti, csak az jó, hűha, és császárnál ott van a rémültség a gyerek fején- beteg lelkileg sok császáros anyuka és nem tudja feldolgozni a császár tényét és hogy megtörtént velük! Mert ott aztán ott volt a szeretet! Te lehet hogy bevállaltad, hogy otthon szülöd és hogy baj esetén utazol egyet a kórházba, más nem biztos, hogy ad erre esélyt. Attól még másnak a szülése is csoda és nem kevesebb a tiédnél.
  Képzeld el, én meg kórházban szültem a gyerekemet, és fantasztikusan háborítatlanul. Nem volt rohangálás ki-be, és nem volt rémület a gyerek fején. Egy franciaágyon született meg kb., csend volt és nyugalom! Sem rideg műszerek, vakító fények!

  Istenem, mindenkinek szíve joga eldönteni hol szül, de a “jurtában” szülőknek sincs semmi joga elvenni a másik szülésének csodáját! Nekem is mindkét gyerekem természetes úton született szerencsére, és nem támogatom a rendelt császárt amúgy. Nem normális, hogy a nők azért akarnak egy hasi műtétet sokszor, mert csak hipp-hopp kikapják, de más az, amikor szükséges SAJNOS. Attól még csoda az anyának.
  Nehogy azt hidd, hogy a gyereknek akkora élvezet ám kicsusszanni egy “szívószálon”! Szóval minden van az arcukon, csak fülig érő bazi nagy boldogság nem. De az első pillanat, amikor kezébe veszi az ember……CSODA!

 8. Rémesen véresek????ilyet, hogy ilyet mondani természetes szülésnél is van vér…. ugyanígy néznek ki…..
  Mi a baj a császárral valamikor jobb a baba és a mama érdekében ha így jön világra… azzal nem lesz különb vagy rosszabb a baba fejlődése élete

 9. Zizi91 says:

  Vannak akik negatív véleménnyel vannak ez iránt,de ezek a pillanatok is hozzá tartoznak a baba életéhez…

 10. jános liszek says:

  Itt kezdődik minden, valami itt kezdődik el….Azt a fotóst, aki ezt a csodát – az életünk csodáját- ilyen szinten tudta megjeleníteni csak tisztelni tudom.

 11. Brigitta Szabóné Tóth says:

  rémesen véresek szegények, mert mind császáros baba, természetes úton már nem is jön a világra baba abban a kórházban? ? :O, megjegyzem azok a babák inkább mázasak, mint véresek…

 12. Csizi says:

  Én fotós is vagyok meg anya is, de nekem ez nem jön be. Először is, a születés csodáját egészen biztosan nem a császáros babákon kellene bemutatni, akiket műtéti úton kvázi kitépnek az anyukájuk hasából. Számomra ezek inkább rémisztő fotók, amik tovább erősítik a szülés orvosi megközelítésével kapcsolatos ellenérzéseimet.
  Másfelől a vaku nélküli fotózás azért nem olyan nagy durranás, technika kérdése az egész. (Ha igen magas ISO értéken is zajmentes fotókat készít a gép, meg is van oldva.) Nyilván meg kellett ismerni a műtéti világítást, de az adott, változtatni rajta nem tudott, mint ahogyan gondolom, abba sem szólhatott bele, hova álljanak a szülésben részt vevők, hogyan tartsák a babát, stb.
  Megjegyzem, az én második babám háborítatlanul, beavatkozások nélkül született a saját otthonunkban és egészen másképp nézett ki születése pillanatában. Rajta bizony látszott a szeretet érzése, ellentétben a fenti babákkal, akiken én nem vélem felfedezni.

 13. Papdi Nikolett says:

  nekem is van egy gyermekem….de ez szerintem inkább egy kicsit rémisztő, mint szép….egy pici, újszülött babát véleményem szerint nem így kéne fotózgatni, mikor élete egyik legnehezebb feladatán van túl és még a valós világ létfontosságú elvárásaival küzd…..ennél sokkal szebb pillanatok vannak, amiket meg lehet örökíteni….ez az én szubjektív véleményem. ..

 14. Zsuzsanna Csontos says:

  Gyönyörű fotók!

 15. karmayoga@freemail.hu says:

  Teljesebb lett volna a fotósorozat, ha nem csak császárral született babákat fotóztak volna! Ez így nem túl reprezentatív és inkább elszomorítóbb!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!