Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Adományozz ruhát hajléktalanoknak, és lásd hova megy!

Egy kezdeményezésnek indult a dél-afrikai Cape-Townban, de hál’Istennek baromira kinőtte magát! Mint a nagy ötletek általában, ez is egy szikra volt amit meg mertek lépni azok, akiknek kipattant. Botrányosnak találták, hogy tonnányi használt ruha megy a szemétbe – jelentem a mi kukáink mellett is rendszeresen vannak zsákokban, de én felkapom és a közeli prérin csövező családnak elviszem -, ezért begurultak és megoldották, hogyan jusson el közvetlenül az arra rászorulókhoz! Utcai bazárt csináltak a cuccból, de olyan formán, hogy még a született urbanista se kap a szívéhez miatta.

 

 

1

Egy hajléktalanokat segítő alapítvány és egy reklámügynökség rázott kezet, és döntött úgy, hogy meghonosítják a Street Store-t egész Dél-Afrikában, hiszen brutális nagy szükség van rá. Az ötlet pedig jó. Nagyon jó!
A végleges formájában hiányol minden mesterkéltséget.
A  Haven Night Shelter és az M&C Saatchi Abel egyszerű kartonlap dizájnt húzott az ötletre. Egyszerű, tisztán érthető üzenet a kartonon, minimál logó és egy luk maga  az utcai bolt “berendezése”, melyet máris felakaszthatunk egy kerítésre vagy bármire.

3 4

Mindössze ennyi! “Tedd le, segíts – adományozz ruhákat a hajléktalanoknak” – világos, érthető üzenet.

Ugyanazt a koncepciót valósították meg, mint amit tavaly mi is kiötlöttünk és megcsináltunk a +1, vagy “Adj egyet ajándékba” tervezésekor. Partner csatlakozás közvetlen regisztrációval, portál matrica letöltése vagy megrendelése önállóan.
Egy egyszerű, letölthető formában tették közzé a lehetőséget.

Végtelenül szimpatikus számomra azért is, mert nem egy ömlesztett ruhacsomagot kap a hajléktalan ember, hanem válogathat, és  a neki tetszőt emelheti ki. Azaz emberszámba veszi őket! Ráadásul nem hagyja magára azt, aki oda érkezik, egy önkéntes segít neki a válogatásban mindegyik pop-up helyen, aki eljátssza a boltos szerepét. Rendezi a beérkezett holmit, kiszolgálja a hozzá érkezőt.

5 62

Imádom ezt az egyszerű ötletet, mert az egész világon működőképes, nem kell hozzá semmi extra, csak csináld osztjóvan!
Igen-igen, nálunk is! Ott ahol először betiltották, majd kompromisszumokra jutva, alaposan leszabályozva, újra engedélyezték az ételosztást.
Ez egyben egy csendes demonstráció is az egyik legnagyobb társadalmi probléma ellen.

(Gini Papp)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!