Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Csendes tüntetés központjává váltak a törökországi lépcsők! (fotók)

Isztambulban az úgynevezett ‘hét domb városa’ -ban, az évszázados városrész cikkcakk lépcsői arra szolgálnak, hogy a gyalogosok kikerüljék a nagy autóforgalmat az utcákon.

 

 

Azok a járdák általában kevés figyelmet kapnak, de ez egy csapásra megváltozott, amikor a nyugalmazott erdőmérnök, Huseyin Cetinel (64) “gerilla kozmetikába” fogott! A Beyoglu központi kerületében lévő Findikli lépcsővel kezdte, amivel akaratlanul is kiváltotta a kormány ellenes tüntetések egy újabb hullámát. Négy napot és 800 $-t szentelt a lépcsőknek, hogy olyanná varázsolja, ami mosolyt csal az emberek arcára. A célja mindössze ennyi volt.

2

Az emberek eszmélni kezdtek és a közösségi hálókon beszéltek  róla először. A Twitteren a következő bejegyzés volt olvasható róla:
“Nem gondolod, hogy Findikli lépcsők csodálatosak lettek? Köszönet azoknak, akik tették!”

1

Mások azt feltételezték, hogy a festés egy projekthez kapcsolódik, mely egy felhívás lehet az isztambuli meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű emberek érdekében, egy üzenet a szolidaritásért.

A következő péntek reggelén arra ébredt a helyi lakosság, hogy az eredeti sötét szürke cement színűre festették át a lépcsősorokat – nyilvánvalóan politikai erőfitogtatásból -.

3

Ez idő alatt már kitudódott, hogy kinek tulajdonítható az átalakítás, ezért megszólaltatták Mr.Cetinelt a témában. Ő rámutatott, hogy az egész természet élénk színű. A virágok, hegyek, madarak, macskák, érthetetlennek találta a szürke színt, ezért meg is kérdezte: “Honnan származik ez a szürke? Vajon egy második Pompeji-ben élünk, amit elárasztott a hamu?”

Ahogyan a cikk elején is említettem, a lépcső átfestésével, akaratlanul is kiváltotta a kormány ellenes tüntetések újabb hullámát Mr.Cetinel.
Amikor újra beszürkítették állami pénzen – azt amit saját zsebből finanszírozott a nyugdíjas férfi -, azonnal gyülekezni kezdtek a fiatal, képzett, liberális törökök  a szivárvány lépcsőn. Türelmetlenül várták a választ, miért nem tisztelik az állampolgári jogokat, és miért nem engedik, hogy a közterületet maguk alakítsák, színezzék az emberek. Aktivisták kezdtek szervezésbe a Twitteren és több projektjével kapcsolatban kérdőre vonták a kormányt.

4

A Beyoglu önkormányzat először tagadta, majd elismerte, hogy ők festették vissza a lépcsőt szürkére. Még mielőtt helyre hozhatták volna a hibájukat, az emberek Törökország szerte felvették az ecseteket és a szolidaritás szivárvány színeire festették át mindenütt a lépcsőket városaikban!
Már másnap hívták az aktivistákat az önkormányzat vezetői, és készek voltak visszafesteni a Findikli lépcsőt az idős mérnök által megálmodott élénk színekre.

5 7

Törökország lépcsői lassan felveszik a szivárvány színeit mindenütt.
Az emberek előszeretettel fotózkodnak esküvőjükön, vagy csak úgy a vidám háttér miatt rajta.

A “legszínesebb tiltakozás”-ként jelentette be a helyi újság ezt a megmozdulást és mellékelt egy kép kollázst az ankarai és izmiri projektekről.
Az állampolgári összefogás eredményeként Törökország vidám és színes lehet, pontosan olyan, mint amiről a lakói álmodtak.

(Gini Papp)
Forrás: The New York Times

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!