Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

100 %-ban önfenntartó ház, az Earthship! Ezt nem hiszed el! (fotók)

Ezek a 100 %-ban önfenntartó otthonok segítenek újragondolni az életünket, és hogy mi élvez benne prioritást! Az Earthsip-ek egyfajta előrelátóan kigondolt és megalkotott élő házak. Ha valaki emellett dönt, annak úgy kell terveznie, hogy “lekapcsolódik a hálózatról”. A ház szinte egy élő organizmus. Magának készíti az energiát, megoldja környezetvédő módon a víz- és szennyvízkezelést és így tovább. Teljesen újrahasznosított anyagból készülnek, és rendkívül Föld-Barátok! Az Earthshippek elterjedése sok érdekbe ütközne, szinte megsemmisíthetnék velük a “mátrixot”.

 

 

1. Nézd meg milyen fantasztikus ezekben élni!

Csak azért, mert önfenntartó módon szeretnél élni, nem azt jelenti ám, hogy primitív, 19.századi körülményekbe kell visszakényszerülnöd! Akár hiszed, akár nem, ezek a lakások minden elvárásnak megfelelnek, melyet a 21. században elvárhatsz egy tipikus ottontól. Szerintem a képeket látva, tátva marad a szád!

1
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2. Ingyenes élelmiszer

Nem számít, hogy milyen éghajlaton építed, az Earthshipben egész évben termelheted a saját élelmiszeredet, a 2 üvegháznak köszönhetően, mellyel minden ház fel van szerelve! Opcionálisan választhatunk úgy, hogy építsenek egy halastavat vagy tyúkólat is, mely folyamatos forrása a tojásnak, húsnak.

1 2

Nézd meg, hogy tudsz 100 ezer forintból földalatti üvegházat készíteni!

3. Kiváló víz újrahasznosítás

Az Earthship ragyogó eső betakaró rendszerrel bír, mely biztosítja a víz újrahasznosítását. Először is a víz összegyűlik az Earthship tetejében, ez tölcséren megy le a ciszternába, ami egy víztisztítóba engedi tovább jutni, majd ez iható formában jelenik meg a lakás vízcsapjaiban, zuhanyzóiban, és ez öblíti a wc-t is. Az úgynevezett “szürke víz”, melyet már használtunk az otthonunkban, a szivattyúkkal tovább jut az üvegházban lévő, és minden további növényzet részére.

1

4. Energia

A szélturbináknak, és a teljes tetőt befedő napelemeknek köszönhetően, soha nem lesz villamosenergia hiányod, ha csak nem használod túl szélsőséges mértékben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2

5. Nincs számla!

Oké, ettől azért befonod a szemöldöködet! Gondold csak végig alaposabban!
Azon felül, hogy nem jönnek számlák többé, azaz minden ingyenes (!) mit takar még?
Ha nincs számla, akkor nem kell dolgoznod.  Ergo: azt csinálsz az időddel, amit csak szeretnél! SZABAD VAGY!
Ne feledd, hogy az Earthship 100 %-ban önfenntartó, soha többé nem kell aggódnod az élelmiszer vagy az aktuális politikai hatalom döntései miatt, mert nem igazán érintenek az áremelések. Az idődet innentől fogva ténylegesen azzal töltheted, hogy tökéletesítsd magad a hobbijaidban. Ültess, fess, tanulj gitározni, vagy amit csak akarsz! Képzeld csak el, milyen lenne, ha azok a dolgok, melyekre csak összpontosítottál egész életedben, hirtelen teret és időt kapnának benne?

1

6. Könnyen építhető!

Egy nemrégiben lezajlott Earthship konferencián részt vett egy páros, akik megépítették a saját 3 részes Earthship házukat, és úgy, hogy egyáltalán nem segített nekik ebben senki, 3 hónap alatt készültek el vele (!).
Ők ezelőtt soha, semmit nem építettek, mégis képesek voltak rá. Még drága berendezésekre sem volt szükségük a munkák elvégzéséhez.

1

7. Olcsó

Akár hiszed, akár nem, ez a ház felháborítóan olcsóbb, mint egy tipikus otthon. A legalapvetőbb Earthship teljesen ésszerű áron készíthető el, 7.000 $-ból a tied! Nyilván attól függően, hogy mennyire díszesre tervezed, mennyire akarsz feltűnő lenni, ez mehet feljebb.

1

Ez egy hihetetlen ötlet, de ami a legfontosabb, hogy megvalósítható!
Nincs többé jelzálog, és számlák! Ez egy radikális, teljes életet megváltoztató döntés, de a végén megérted, hogy a legjobb döntésed volt, egész életedben!
Leválni a “hálózatról”, teljesen független módon élni, saját szabályaid szerint.
Mi lehetne ennél jobb megoldás a lakás kérdésre?
Zsizsik és Moly – Egy dombház építés naplója lépésről-lépésre vezet végig a műveleteken, mivel belecsöppensz egy éppen készülő ház történetébe – Magyarországon -.

1 2 3 4 5

Ha tetszett, oszd meg és derítsd ki, hogy a barátaid közül hányan lennének hajlandóak megugrani ezt a dolgot!

Luxus lakás konténerből? Igen!

Szerző: Gini Papp
earthship.com
http://earthshiphungary.hu//

Az Earthship Hungary jóvoltából, feliratozva megnézheted a témában még a Hulladék harcos című másfél órás filmet is:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Zolnai says:

  Lehet fikázni ezeket a megmozdulásokat, de tagadhatatlan, hogy az élete megváltozik az embernek, ha hasonló irányba fordul. Eddig lakótelepi lakásban éltem,tavaj Szeptemberben vettem egy hobbit 550000-ért. 800 nm telek picike faházzal. Áprilisben kiköltöztem. Baromfikat tartok, veteményezek és építem a földházam, ami komfortosan sem kerül többe 500000 Ft-nál (persze okosan kell gazdálkodni). még közel sem vagyok -és nem is leszek- a teljes önfenntartáshoz, de az a nyugalom ami körül vesz, MEGFIZETHETETLEN. Dolgozok ugyan úgy, csak feltöltődve megyek be reggelente. Ha elesnék a munkáimtól, még akkor is könnyebben vészelném át mint egy évvel ezelőtt. A jövő ez lehet. Ha az emberek, csak arra áldozzák az energiájukat, hogy másokból éljenek, elfogy az a réteg akit kihasználhatnak. Lakásfelújításból élek, de ha a megrendelőn már azt látom az egyezkedés során, hogy pökhendi, rosszindulatú, inkább nem vállalom el a munkát. Én igyekszem a maximumot kihozni a szolgáltatásaimból, cserében az elvárásaim is azok. Ezt csak azért említettem, mert régebben én is egy gépezet fogaskereke voltam, de az életmód váltással és a vele járó nyugalommal, Én is másabb lettem. Pozitív irányban!

 2. Kovács Attila says: (előzmény @Balázs Soós)

  Én már ideáig jutottam ebben: vagy mindenki használ szélgenerátort és épít ki vezetéket a szomszéddal vagy az életben nem lesz megoldva az energiaprobléma. Az internet ugyan ez. Persze kell így is karbantartani de közhasznú hobbija mindenkinek lehet… Vagy mindenki otthon termeszti egy rendszeresített egyszerű télikertben az ételt vagy elszaporodunk és felzabáljuk egymást és a bolygót. Vagy összegyűjtjük és komposztot csinálunk a saját fekáliánkból vagy nem lesz rendszer.. Aki valahol lemaradt, az a múlt! Nagyon remélem.

 3. Sylph Glanconer says:

  Kedves Gini!
  A zsizsikesmoly pont hu nem earthsip, hanem dombház. A kettő nem ugyanaz! Earthsippeket Magyarországon még nem engedélyeznek, mivel alapvetően hulladékból épül, például használt autógumikból van a fal. Erre egy hatóság sem ad engedélyt, mert statikailag határozatlan szerkezetek, de ez csak egy ok rá. Emellett végre-végre ki kéne nőni már az ehhez hasonló tévelygésekből. Ennyiből nem lehet egy ilyen házat felépíteni, sem másmilyet, ezek a számok nagyon erős csúsztatások, a későbbi fenntartásról nem is beszélve. Önellátó sem lesz. Egy 4 tagú családnak csak a téli zöldségigényét 160 négyzetméteren lehet napi munkával megtermelni (ez jelentené egy earthsip-nél csak a télikert méretét) és akkor a többiről még nem beszéltünk. Az önnfentartó azt jelenti, hogy a saját rendszerem üzemeltetéséhez nem vonok be kívülről semmilyen más forrást, csak azt használom, ami van, vagy amit előállítok…Sosem megyek vásárolni és nem függök semmitől…
  Futtassátok ezt azért egy kicsit a fejetekben.
  Arról sem beszél senki, hogy a nem olyan régen port kavart angol férfi, aki 1millióból épített egy dombház szerű otthont és mindenki odavolt érte, mert olyan cuki, közben azzal küzd, hogy a csapadék nem tegye tönkre a tapasztott falakat…
  A dombház ugyanez a téma. Ennek többszörösébe kerül a felépítése, az üzemeltetése szintén, annyiban más, hogy jó esetben kevesebb fűtéssel kell benne számolni. De ettől ez még nem lesz önfenntartó. Vigyázzunk ezekkel a fogalmakkal és gondolkodjunk néha józanul…és talán kérdezzünk meg olyat, akinek van némi köze hozzá…
  Zsizsik és Moly

 4. Balázs Soós says: (előzmény @Máté Thomka)

  Jó kis cikk! Azért jó, mert jó álmodozni…aki viszont önellátó akar lenni tényleg…annak ÉBRESZTŐ! Itt van olyan aki csak azt a kérdést teszi fel, hogy nem-e penészesedik? Segítek…felteszek én néhány kérdést
  -Hogyan kezelik az alapjában savas kémhatású eső vizet?
  -Mi biztosítja az amúgy desztillált esővíz ásványi anyag tartalmát
  -Mit adok a halastavamban levő halaknak, illetve a csirkéknek enni? Illetve azt hol termelem meg?
  Mekkora üvegház kell szerintetek, hogy egész évre megtermeld az enni valód? Ugye nem hiszed, hogy télen is ugyanazokat a növényeket megtermeled mint nyáron…üvegház ide vagy oda.
  Hogyan tárolom a napelemek és vagy a szélkerék által termelt áramot amikor nem süt vagy fúj a szél…pl: este amikor sötét van és főzni meg tv-zni szeretnék ….csak nem akkumulátorokban amiknek az élettartama 5-7 év és 100 ezrekbe kerül a cseréje? Mi van ha a szuper víztisztító filterem elhasználódik? Csak nem vennem kell másikat? És a szélkereket nem kell karban tartani? ingyen javítják?
  – Ugye nem csak szürke-víz keletkezik amit ülepítés után kiengedhetek, hanem fekete víz is azzal mi lesz? És legvégül a fő kérdés ez a hétezer dolláros bekerülés…ez komoly? Egy 2Kw-os napelem rendszer kerül ennyibe aksik nélkül. És a telek? Meg a többi gépészet, szélkerék stb…

  Önellátni szerény becslés alapján legalább 1-1,5 hektár földre van szükség, de még akkor sem leszel 100%-ig önellátó. Mert teljesen nem tudsz az lenni a 90% nagyon szép teljesítmény, de nehogy azt higgye valaki, hogy az ölébe hull minden. Szakértelem, tudás és tapasztalat nélkül igen keserves elfoglaltság….

 5. Máté Thomka says:

  Személy szerint tetszenek az ilyen házikók, csak egy kérdésem van: nincs penészedés?

 6. Péterné Fraknói says:

  Miutan videken szulettem,es nőttem fel tudom, hogy az” ingyen” élelem előállítása egésznapos lazítás nelkuli komoly munka. A házak es a többi csodás, de ezt Figyelembe be kell venni.

 7. József Lázár says:

  Tehát nézzük: kell egy telek, némi alaptőke a házhoz, az elektromos rendszerekhez, engedélyek az állattartáshoz, és kezdődhet az új élet: azt csinálok, amit akarok! Mármint a tehénfejés, gabonabetakarítás, tojásbegyűjtés, kávépörkölés után. Reggelizhetek. Aztán adni kell a tehénnek, tyúknak, disznónak, fogat kéne mosni, ööö, fogkrém? Mosószappant kell főzni, ehhh, nem olyan egyszerű ez…

 8. anna paranyi says:

  Szivesen laknák én is ilyen házban, ha választani kéne nemtudnák, mert mindegyik gyönyörü. Ilyen helyen öröm lakni.

 9. Macska says:

  Személy szerint Zsizsik és moly dombház-történetét ismerem mely a “zsizsikesmoly pont hu”-n olvasható 🙂

 10. Ágnes Bosznay says:

  Szívesen élnék ilyen házban, sőt, vannak ismerőseim, akik szintén! Magyarországon van már ilyen? Az engedélyezések, tervek stb. megoldhatóak?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!