Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Van kedved segíteni a rákkutatásban? Megteheted! (videó)

Mit szólnál ha azt mondanám, együtt találhatod fel a Sclerosis Multiplex, a rák, vagy az Parkinson kór gyógyszerét egy kutató intézettel karöltve?
Megőrültél? – kérdeznél vissza jogosan.
Cseppet sem – válaszolnám nyugodtan, majd újra kérdeznék -, van okos telefonod?
Igen van! – válaszolnád, mert szinte magától értetődő.
A kérdésem akkor teljesen időszerű és logikus.

 

 

1

Éjjel, amikor épp a másik oldaladra fordulsz édesen szuszogva, a telefonod valószínűleg vagy a töltőn van, vagy pihen a polcodon.
Mi lenne, ha ezentúl dolgozna is közben?
Az osztrák Samsung és a bécsi Egyetem közös mobilalkalmazásával nem marad kihasználatlan erőforrás innentől kezdve. A Samsung Power Sleep nevű Android applikáció lényegében egy ébresztőóra, ami annak rendje s módja szerint riaszt bennünket a megadott időpontban, addig azonban olyan matematikai műveleteket végez a háttérben, amelyek hozzásegíthetik az egyetem kutatóit az Alzheimer-kór vagy éppen a rák ellenszerének megtalálásához.

1

Tedd töltőre, legyen gondod rá, hogy csatlakozzon a wifi hálózathoz, állítsd be az ébresztő órát és  Samsung Power Sleep  végzi a dolgát, mint a kisangyal!

Az alkalmazás nagyjából egy megabájtos adatcsomagokat küld a telefonunkra, (miheztartás végett, ez kisebb, mint egy átlagos MP3 fájl) és miután a készülék feldolgozta az adatokat, visszaküldi az eredményeket – lényegében ez a folyamat ismétlődik újra és újra, amíg meg nem szólal az ébresztőóra.

“Annak érdekében, hogy megtaláljuk az olyan betegségek ellenszerét, mint amilyen a rák vagy az Alzheimer-kór, tudnunk kell, hogy hogyan rendeződnek a fehérjék, ezen adatok feldolgozása pedig hatalmas erőforrásokat igényelnek.” – mondta Dr. Thomas Rattei, a Bécsi Egyetem bioinformatika professzora – “A Power Sleep lényegében egy híd a tudományok és a társadalom között: nem csupán a kutatásainkat népszerűsíti, de lehetővé teszi, hogy az emberek is a részesei lehessenek a projektnek, és hogy tegyenek valamit az emberiségért.”

Ha lázba jöttél a lehetőségtől,  innen töltheted le az applikációt.

Szerző : Gini Papp
socialdaily.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!