Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Építs földalatti “üvegházat” 100ezer forint alatt! (videó)

Termelők a hidegebb éghajlaton, gyakran keresik a különböző lehetőségeket, hogy kihasználhassák a vegetációs időszakokat is, illetve, hogy a növényeik új lendületet kapjanak.  Erre az egyik lehetőség eddig, az üvegház építés volt. Az üvegházak általában üvegezett szerkezetek, megépítésük igen költséges, cserében egész télen termékeny kertünk lehet benne.

 

 

1© Neo-farms
A Walipini fillérekből kivitelezhető

Sokkal megfizethetőbb és hatékonyabb alternatívája az üveg üvegházaknak az úgynevezett WALIPINI (Aymara indián szó, jelentése: “meleg hely”), mely nem más, mint föld alatti vagy gödörben lévő üvegházhatás fóliasátor alatt. 20 évvel ezelőtt, a Dél-Amerika-i hideg hegyekben alakították ki az első walipinit, s ezzel a módszerrel a termelők termékenyen tudták tartani a kertjüket egész évben, még a leghidegebb éghajlaton is!

Hogyan működik a Walipini és hogyan kell megépíteni

1© Benson Institute

A Walipini a természet erőforrásait használva, egész évben meleg, stabil, jól megvilágított környezetben biztosítja a növény-, zöldség termesztést. 
Tulajdonképpen nem más, mint egy földbe ásott fóliasátor. A kb 2 méterrel a föld alatt kialakított ágyás és a nap sugárzásának felfogása és tárolása a hatékony Walipini építésének legfontosabb alapelvei. A rendszer a passzív szolár fűtés és a földházak konstrukciójának kombinációja.
A javasolt szélesség: maximálisan 3 méter, azon felül hatástalan a földhő hatása.

1SilverThunder/via

A kb. 2 méter mélyen ásott téglalapunk hosszanti oldalát a téli nap irányába tájoljuk. Az építmény hátsó fala vastag vályogtéglákból épül. Az első fal sokkal alacsonyabb, ez biztosítja a fólia tető lejtéséhez megfelelő szöget.
A tető teljesen lefedi a gödröt és biztosítja, hogy a napfény sugarai áthatoljanak létrehozva a növényeknek szükséges stabil, meleg környezetet, míg a fólia két rétege közötti légréteg biztosítja a szigetelést.
Az amerikai, fenntartható növénytermesztést népszerűsítő non-profit szervezet, a Benson Institute kézikönyve kimerítő leírással szolgál a Walipini tervezése és építése során is szem előtt tartandó szigetelési, öntözési, szellőztetési feladatokra.
A Benson Institute tapasztalatai szerint egy 6m x 22m Walipini megépítése kb 300 dollárba kerül, ami a hazai építőanyag árak mellett is csak kb 100 ezer forint.Azt mondják akik még emlékeznek rá, hogy valamikor a Gellért-hegy déli oldalán sok ilyen volt, amit vízzel árasztottak el időnként, és bolgár kertészet néven volt ismert.
Van egy kiszuperált emésztő gödröd? Miért ne próbálnád meg a helyén?

Szerző : Gini Papp – Zacc
Forrás: treehugger

Ha tetszett a téma oszd meg, de ne vidd el forrás link nélkül!
Érdekelhet még ebben a témában a 100%-ban önfenntartó ház, az Earthship!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Soós Balázs says:

    Valaki Magyarországon épített már ilyet, vagy hasonlót? Komolyan érdekelne…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!