Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Április 8. a “Rajzolj madarat!” világnapja

Persze ez nem egy állami ünnep, hanem azok hozták létre – és tartják meg minden évben -, akik szerették és csodálták Dorie Cooper-t, azt a kislányt, akiről ez a történet szól.

 

 

1

1943-ban, az akkor 7 éves Dorie Coopert magával vitte édesanyja a kórházba, ahol sebesült nagybátyja feküdt. A férfi a háborúban taposóaknára lépett, mely letépte jobb lábát. Ettől végtelenül letört és zavarodott volt. A kislány, – hogy felvidítsa nagybátyját – azt kérte tőle, hogy rajzoljon neki egy madarat.

1

A férfi, bár tényleg lehangolt volt, eleget tett Dorie kérésének és firkantott valamit, amire rá lehetett fogni, hogy madár. A kislány hangosan kacagott rajta, és egyenesen az arcába mondta, hogy nem tartja sokra a művészetét, de megígérte neki, hogy hazaviszi és kirakja a szobája falára a madarát. A férfi őszinte csodálatot érzett a kis rokon őszintesége, jókedve és nemes lelkűsége miatt. De nem csak Ő, az összes sebesült, akik a hatalmas kórteremben voltak, megszerették Dorie jellemét.
Innentől kezdve, a sebesült katonák madár rajzoló versenyt rendeztek a kórteremben Dorie látogatásaikor. Az óriási szoba lepusztult falait – néhány hónappal később -, teljesen befedték a madár rajzok!

1

Három évvel később a kislányt elütötte az autó, meghalt. A koporsóját megtöltötték a sebesült katonák, nővérek, orvosok, madarakról készült rajzai. Ezek a férfiak és nők, minden év április 8-án – Dorie születésnapján -, így emlékeznek meg a kislányról, aki csodát tett a hadi rokkantakkal.

A “Rajzolj madarat!” nap, ezeknek a sebesülteknek és kórházi dolgozóknak a családjain keresztül terjedt el szép lassan az egész világon.

Szeretnél csatlakozni ehhez az ünnephez? Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel ezt a történetet, rajzold meg a madaradat és küldd el a Rajzolj Madarat Nap hivatalos weboldalára is, Ők pedig szétterjesztik a világ minden táján.

Dorie Cooper röpke 10 éve alatt többet tanított másoknak, mint amit sokan egy emberöltő alatt sem képesek átadni a világnak.

Szerző: Gini Papp – Zacc
(A képek illusztrációk)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!