Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Az vagy, amit teszel – avagy hősöket keresünk! (videó)

– Szorultál már segítségre valaha? Megkaptad a figyelmet és reagáltak a szükségletedre?
– Segítettél-e már máson a nyílt utcán? Ha igen, miért? Ha nem, miért? – feltetted utána magadnak a kérdést?

 

 

1

A szociálpszichológiában bystander-effektusnak hívják a járókelők közönyét, amire 1964-ben figyeltek fel New Yorkban, amikor a 28 éves Kitty Genovesét két késszúrással megölték a nyílt utcán, és előtte hiába kiabált segítségért, senki sem reagált. Kísérleteket kezdtek el végezni, és észrevették, hogy ha tömegben kerül valaki bajba, csupán a járókelők 40 százaléka segít, ha azonban csak egy ember van a közelben, ő 70 százalékos eséllyel lép közbe. Azóta számos kísérlet készült, a legutóbb, 2014 februárjában a norvég S.O.S gyermekfalu készített kampányához egy videót, melyben egy 11 éves didergő kisfiút ültettek le egy oslói buszmegálló padjára. 

Elindult hazánkban a Hősök Tere-projekt, melyben már 120 önkéntes próbálja adaptálni a neves szociálpszichológus, Philip Zimbardo hétköznapi hősök kísérleteit. Ezzel szeretnék ösztönözni a magyarokat, hogy megnőjön egymásban a bizalmuk, és bízzanak végre önmagukban is annyira, hogy levetkőzzék a gátlásaikat és odalépjenek ahhoz, akinek szüksége lenne a segítségükre. A program a Deák téren kezdődött.

2
A közvélemény kutatás alapján, melyet a témakörben kezdeményeztek ezekkel a tulajdonságokkal írták le az emberek a hétköznapi hőst: bátorság, erő, segítőkészség, önfeláldozás, önzetlenség, figyelmesség.
A Hősök Tere-projekt célja, hogy mindannyian felvértezzük magunkat ezekkel az ismérvekkel és képesek legyünk helytállni bizonyos helyzetekben.
Fontos megértenünk, hogy le kell tennünk a közönyt, és cselekednünk kell még akkor is, amikor könnyebb lenne sumákolni!

A kezdeményezéshez csatlakozhatsz Facebook oldalukon is!
Ha tetszik az ötlet oszd meg a barátaiddal, ismerőseiddel, terjedjen a híre!

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás: hvg.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!