Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Függőleges kertek panelházak erkélyére, belső terekbe (videó)

Létrehozni egy függőleges kertet viszonylag egyszerű és olcsó. Ez a kombináció a jó termés titka: jó talaj, jó mag, egy kevés víz és hő. Aztán már csak egy kis türelemre van szükséged, hogy egy akár 2-3 négyzetméteres erkélyen is virágzó kerted legyen!

 

 

Első lépés, palántázás:

Hihetetlen jó szolgálatot tehet ilyenkor minden olyan műanyag vacak, mely többnyire a kukában landol: tejfölös, joghurtos műanyag pohár vagy bármilyen nagyobb műanyag tál. Palántázáshoz ideális mindkettő, a kis magoncoknak teljesen mindegy miben kelnek ki. Azokat a növényeket viszont, amelyeket nehezebb átültetni, vagy kiültetésnél kényesebbek, érdemes wc-papír gurigába palántázni. ( zöldvilágom egyesület )

2
 
Pontosan úgy kell eljárni, mint egy tőzegcserépnél: egy nagyobb tálban egymás mellé állítjuk a gurigákat, teletöltjük földdel, s elrejtjük benne a magokat. A palántákat pedig tavasszal papírgurigástul be lehet ültetni az új helyére, vagy a kertbe: később a papír lebomlik a földben.

És még egy bónusztipp: A palántázáshoz ideális a vakondtúrások földje, mivel a föld felszíne alól túrja ki a vakond, nincsenek benne gyommagok, a túrás miatt a föld omlósan morzsás. A kupac anyaga homokkal és palántafölddel bekeverve tökéletes a palántázáshoz.

És most lássuk mit kezdhetünk a palántáinkkal, ha függőleges kertet tervezünk.

Az egyik legkiválóbb és helytakarékosabb fűszernövény termesztési módszer kellékei: egy darab műanyag, falra akasztható cipőtartó sok zsebbel, virágföld és sokféle fűszernövény palánta. Természetesen csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy mit ültetsz a zsebekbe. Megteheted ezt virág palántákkal is.

1

2

3

Aztán itt van a jó öreg raklap (kattints erre a sorra!) újra. Zseniálisan sokszínű újrahasznosítási módjai vannak. Ha csak egy mini erkélyed van, akkor is nézd meg a csodát, amit létrehozhatsz vele:

1

3

2

Ezt figyeld! Egész kis kerted lehet az erkélyed oldalfalánál, ha ezt összeeszkábálod! PVC csövek alul-felül félbe vágott műanyag tejes (vagy bármilyen mutatósabb) palackok, melyeken át van vezetve és a palackon belül kilyukasztva a vékony műanyag cső, virágföld, és igény szerint palánták. Mindezt egy berácsozott zártszelvény keretre erősítjük. (A begyűjtött esővizet használhatod öntözésre!)

1

A műanyag palackok újrahasznosítására függőleges kertként, talán már láttál jó példákat. Ezek itt mégis hozzátehetnek valamit az eddigi elképzeléseidhez. Egy tipp, ha átlátszó palackot használsz, fesd be valamilyen színű festékkel, hogy a nap ne égesse ki a gyökereket ha túl erősen süt.

1

2

3

Ha “csak”  a lakásod csinosítására szeretnéd – belső térben – megvalósítani a függőleges kertet, itt van egy kis kedvcsináló arra is:

1

Végül egy nem függőleges, de nagyon is urbanista kert ötlet.
Kellékek: egy műanyag gyerekmedence vagy homokozó, néhány palánta a földbe, kis víz. Társasház esetében, a közösség tárolhatja a háztetőn is a “veteményest”.

2

2

A függőleges kertek azonkívül, hogy rendkívül helytakarékosak, mutatósak és funkcionálisak, ökológiai szerepük is nagy lehet, hiszen a gravitációt kihasználhatod, így ha az erkélyed szélén tartod az esőt is felhasználhatod öntözés helyett.

Melyik lett a kedvenced? Megvalósíthatónak tartod valamelyiket a saját lakókörnyezetedben?

Szerző: Gini Papp – Zacc

Ha tetszett, kattints át az egyik régebbi kedvencemre a témában, az Ásós gengszterek-ekre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!