Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Ha ezt az ígéretet minden anya betartaná, egy boldog világ jöhetne létre!

Egy amerikai édesanya Brooke Kwatny Kravitz,  a Scary Mommi – elsősorban szülőknek szóló – weboldalán jelentetett meg egy olyan levelet, aminek minden sorával azonosulni tudok és akarok. Mielőtt világra kívántam volna hozni a lányomat tudtam, hogy ezek alapján fogom én is terelgetni. A legfontosabb és legértékesebb ajándékot szeretném számára adni, a teljes szabadságot. Azt, hogy joga legyen a saját élete felett dönteni már születésétől fogva. Nem szabálygyűjtemények és elvárások közé szorítani, hanem meghagyni a szárnyacskáit és segíteni abban, hogy megtanuljon biztonságosan repülni velük. Brooke megerősített abban, hogy sokan szeretnénk szabad lelkű felnőtteket adni a világnak, és ez nagyon jó érzésekkel töltött el.

 

 

3

A nő levele 10 pontból áll:

 • Mindent meg fogok tenni azért, hogy szeresd a tested: sosem fogok fogyókúráról, vagy elhízásról beszélni, és nem fogom engedni neked, hogy tested miatt panaszkodj. Ez tilos lesz. A legfontosabb, hogy egészséges vagy, a többi lényegtelen.
 • Sosem fogom beléd sulykolni, hogy azért nem csinálhatsz meg bizonyos dolgokat, mert lány vagy: nagyon büszke vagyok rád, hogy még mindig kosarazol, különösen úgy, hogy esetenként te vagy az egyetlen lány a csapatban, és előfordul, hogy labdát sem kapsz. Jó nézni, hogy határozottan akadályozod az ellenfelet, hogy gyorsan szaladsz, és keményen harcolsz a labdákért. Ígérem, hogy ezt a tüzet, ami benned van, mindig táplálni fogom.
 • Nem foglak engedni gonoszkodni: nem akarok arról hallani, hogy valakit szándékosan kirekesztesz, megbántasz. A világ e nélkül is elég kemény, főleg a kislányoknak. Ezért nem szeretném, ha hozzájárulnál ahhoz, hogy egy másik gyerek kevesebbnek érezze magát. Ha mégis előfordul, megosztom veled tapasztalataimat és szeretetemet, hogy ne ismétlődjön meg.
 • Amíg csak lehet, elzárom tőled a nőellenes reklámokat: tisztában vagyok azzal, hogy az ártatlanságod nem tudom örökké őrizni, de amíg lehetséges, távol fogom tartani tőled az örök ifjúságot ígérő tippekről, csodakrémekről szóló magazinokat és tévéműsorokat, ám amikor ez már nem lesz lehetséges, kénytelen leszel elfogadni, hogy a média azzal tömi tele a fejed, hogy ronda vagy.
 • Élj szenvedélyesen és hangosan: nem a tiszteletlenségre akarlak nevelni, hanem határozottságra. Fontos a véleményed, a tiszta hangod, de figyelj oda a hallásod csiszolására is. Bátran oszd meg ötleteidet, és lelkesedj értük, bármennyire őrületesnek is tűnnek.
 • Sosem kérlek majd arra, hogy még “vigyél fel egy kis rúzst”: bízom benne, ha tükörbe nézel, nem fogod úgy találni, hogy szükséged van még egy kis sminkre. Ha mégis, ahhoz nem lesz közöm.
 • Amíg csak lehet, az én kislányom maradsz: a lányok túl hamar, túl gyorsan felnőnek, és a gyerekkort csak egyszer lehet átélni. Ezért adj időt magadnak a játékra, a gyerekkori álmodozásokra, és tartsd meg minél tovább a fantáziád.
 • Mindig ítélkezés nélkül foglak meghallgatni: kíváncsi vagyok az álmaidra, a véleményedre, az életről alkotott elképzeléseidre. A te szemeiden keresztül szeretném látni a világot, hisz mindig elcsodálkozom, hogy olyan embert hoztam a világra, akibe ennyi szenvedély, bölcsesség és bolondozás szorult. Tudom, hogy a következő fél évszázadban lesz néhány kellemetlen vitánk.
 • Feltétel nélkül szeretni foglak: nem számít hányszor mondtad tinédzser korodban, hogy utálsz. Tudom, hogy a hormonok miatt volt, ráadásul az én vérmérsékletemet örökölted. Ugyan nem ígérem, hogy haláli nyugalommal fogom tűrni, ahogy boszorkánnyá változol, de abban biztos lehetsz, hogy minden este megölellek és megbocsátok.
 • Ha nem tudtad volna eddig: úgy szeretlek, majd megeszlek!

Az anyaságot komolyan veszem, azért is írtam le a fentieket, ezért kérlek, tartasd be velem az ígéreteimet!

Sok szeretettel, Anya

Nagyon jó lenne, ha ez az üzenet minden anyához eljuthatna.

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Én köszönöm, hogy klaviatúrát ragadtál, és ezt megírtad! 🙂

 2. Rizsázzunk says:

  köszönöm ezt a bejegyzést! minden benne van, ami számít.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!