Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Elvitte a fiait a Közel-Keletre, hogy ne akarjanak háborús játékokat játszani!

Amikor Carl-Magnus Helgegren – egy svéd újságíró és tanár – elunta, hogy fiai állandó a “Call of Duty” nevű erőszakos videó játékért könyörögnek, eldöntötte  hogyan vet véget annak, hogy rajongjanak a háborúskodásért. Egy ajánlatot tett  Leonak (11) és Franknak (10). Azt mondta megveszi nekik a játékot, de előbb menjenek el vele Szírába és Izraelbe, hogy lássák milyen a háború. A Daily Mail szerint a fiúk beleegyeztek. Így hát Carl-Magnus, felesége Elisa, és a két fiú útrakeltek.

 

 

1

A család tavaly áprilisban landolt Izraelben, mindössze néhány hónappal azután, hogy a Hamász és Izrael  konfliktusba keveredett egymással

Helgegren újságíróként már töltött időt a Közel-Keleten, pontosan tudta mivel szembesíti a fiait. Egy menekülttáborba utaztak Jeruzsálembe, ahol a palesztin gyerekeknek keresnek menedéket. Helgegren az egészségügyi személyzet segítségével bemutatott nekik három fiút, akik tolószékbe kerültek, miután a gerincüket gumilövedékek érték. Ők többé nem focizhatnak…

1

Helgegren bejegyzése a Twitteren közzétett fotó alatt: “Leo egy Merkava tank előtt – Szíria, Damaszkusz.
“Mondd el a gyerekeknek mi az igazság!” – ahogyan Bob Marley megénekelte
1
Leo és Frank a Shuafat menekülttáborban.  Ilyet soha nem fognak látni a videó játékokban… – írja a Twitteren apjuk
1
“Frank fiam a Shuafat menekülttáborban, a híres fal előtt. 10 méterre van innen az iskola!”
Első kézből mutatta meg gyermekeinek, hogy nem a katonák az egyetlenek, akik a háborúk vesztesei.
“Nem szeretem a fegyverek normalizálását. Nem hiszem, hogy valaha olyan világban fogunk élni ahol nem lesznek fegyverek, és azokat már csak virágvázaként fogjuk nézni. De miért kell a gyerekeket kitenni fegyvereknek és erőszaknak napi több órán át egy békés környezetben?” – kérdezi Helgegren. Ellátogattak még az Izraeliek által megszállt Golan fennsíkon, Golan Heights-re is, hogy meglátogassanak több olyan családot, akiknek azzal telnek mindennapjaik, hogy féltik a szeretteiket.

1

Leo és Frank, apjukkal

Svédországba való haza térésüket követően, a fiúk már nem mutattak érdeklődését a háborús játékok iránt, viszont mindketten folyamatosan kérik, hogy tájékoztassa őket apjuk, mi történik Szíriában és Izraelben éppen.
Helgegren elismeri, hogy a gyermekek számára a Közel-Kelet most extrém kiruccanási hely, és nem minden szülőnek kell megtennie azt, amit ő tett, de nagyon fontosnak tartja, hogy oktassák a gyerekeket arra, milyen is a valóságban a háború és a fegyverek.

Mit gondolsz erről a szemet nyitogató tapasztalatszerzésről?

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!