Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

7 hihetetlen történet az állatok érzéseiről!

Mit gondolsz az állatok emocionális képességeiről? Szerinted vannak mély érzéseik? Felfogják a körülöttük lévő világot? Vagy esetleg rendben lévőnek tartod azt is, hogy rajtuk kísérletezzenek “az emberiség érdekében”? Milyen elképzelések élnek benned róluk? Ha esetleg eddig úgy gondoltad, hogy csupán ösztöneik vannak, meg fogsz lepődni. Nagyon.

 

 

1. Koko, a gorilla, aki szomorúsággal reagál a kedvenc filmjére

1

Koko kedvenc filmje a “Tea Mussolinivel”.  Van egy bizonyos rész a filmben, amit a gorilla látni sem bír, amikor a kisfiú elbúcsúzik édesanyjától a pályaudvaron. Hátat fordít ennél a résznél, könnyek szöknek a szemébe, és jelbeszéddel mutogatja el, érzékenységének okát: “szomorú”, “rossz”, “sírás”, “baj”, “anya”, “Koko-szeret”…

Koko érti a filmet, és meghatódik.

2. Alex, a papagáj utolsó szavai  

1

Alex, az afrikai szürke papagáj, rendkívül okos volt. Képes volt számolni, beazonosítani a színeket, és gyönyörű kapcsolata volt Irene Pepperbergel. Ha hiszed, ha nem, mielőtt Alex 2007-ben meghalt, ezek volt az utolsó szavai Irenehez: “Légy jó! Szeretlek. ( npr.org)

3. A tehenek nagyon szociális állatok, fontos számukra a barátjuk

1

Krista McLennan egyetemi kutatásai új horizontokat nyitottak meg a tejtermelők előtt, ugyanis bebizonyította, hogy a szarvasmarhák sokkal több tejet adnak ha a “barátaikkal” lehetnek együtt. A tehenek szívfrekvenciáját és kortizol szintjét méri kutatásai során különböző környezetben. Egyértelműen stressznek élik meg az állatok amikor új csordába kerülnek és a befogadásukért küzdenek, ezért a tejhozam is leesik. Bizonyított, hogy az üszők minden téren egészségesebbek, ha a barátaikkal lehetnek együtt. A gazdák – ott ahol Krista tevékenykedik – ezt már jól tudják, és ennek megfelelően alakítják a csoportokat. (dailymail.co.uk)

4. Kwibi, a gorilla, aki 5 évvel később is emlékezett ember barátjára

1

Kwibi és Damian történetét néhány napja jegyeztem be a blogba egy videóval együtt, érdemes rákattintani a linkelt sorra, nagyon fogod szeretni őket!

5. Wounda, a csimpánz visszafordul egy hála ölelésre, mielőtt elindul új élete felé

Ezerszer is megtudom nézni Jane Godall videóját arról, hogyan viszi vissza Woundat a dzsungelbe, és borulnak egymás karjaiba, mielőtt végleg szétválnak útjaik.

1

Kattints ide a videóért!

6. Christian, az oroszlán, aki vezérhímként is kiscicaként szeretgette meg egykori gazdáit

A hebehurgya hatvanas években Londonban, a méregdrága Knightsbridge negyedben, a Harrods nagyáruház egzotikus állatokat kínáló részlegében két fiatalember nézelődött. Egy szűk kis ketrecben megláttak egy bánatosan üldögélő oroszlánkölyköt. A két divatosan hosszú hajú, trapéznadrágos ausztrál fiatal férfi, John Rendall és Anthony Bourke, becenevén Ász, megsajnálta a kölyköt, és megvásárolta.
Hazavitték menő kéglijükbe, Chelsea-be, elnevezték Christiannek, és házi kedvencként nevelték föl. Minden törődést és szeretet megadtak neki, akár egy házicicának. Lehetőség szerint sétáltatták is. A helybeli püspök megengedte, hogy a templomkertben szabadon futtassák. Itt aztán kedvükre hancúrozhattak, labdázhattak, kergetőzhettek különleges barátjukkal.

1

Ám a nagy cica végül kinőtte a belterületi lakást, és John és Anthony kénytelen volt meghozni a fájdalmas döntést: Christiant Afrikába kell vinniük, ahol szabadon ereszthetik, hogy oroszlánhoz méltó életet élhessen.
Fájdalmas volt az elválás, de nem tehettek másként.
Szomorúságukat talán enyhítette, amikor megtudták, hogy barátjuk otthonra és társakra lelve a vadonban, tökéletesen beilleszkedett eredeti közegébe. A történet eddig is figyelemre méltó, de ami a továbbiakban történt, az a huszonegyedik század egyik szenzációjává emelte Christiant, az oroszlánt.
Egy évvel azután, hogy búcsút vettek kedvencüktől, Rendall és Bourke Észak-Kenyába utazott, ahol Christiant addigra sikeresen visszaszoktatták a szabad élethez.
Szerették volna viszontlátni barátjukat, bár a szakemberek figyelmeztették őket, hogy Christan már elvadult, és egy csapat oroszlán vezérhímje lett. Biztos, hogy nem fogja őket megismerni, és a találkozás komoly veszélyt jelenthet a számukra.
A találkozásukat filmen örökítették meg.

 

7. Csimpánzok, akik bánkódtak halott társuk látványán

Kamerunban, egy menhelyen, meghalt egy Dorothy nevű csimpánz, szívelégtelenségben. Szinte elképesztő mi történt ezután a közösségében. Társai összeölelkezve, ünnepélyesen figyelték, ahogyan barátjukat örök nyugalomra helyezték. Szolidaritást tanúsítottak. Amikor először láttam ezt a képet, hosszú percekig figyeltem minden apró részletét a könnyeimen keresztül. Túl emberi…

1

  Az ember már a világűrt kutatja, pedig még a vele élő állatokról sem tud semmit. SEMMIT… /Utóirat: mikor elkezdtem foglalkozni ezzel a témával, álmomban sem gondoltam volna, hogy szinte több száz esettanulmányt találok. Mivel ennyire kiapadhatatlan és fantasztikus téma, folytatom./

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!