Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Az óceán Atlasza, a lány aki a vállán tartja a hatalmas vizet (fotók)

A vízalatti szobrászat hátborzongató, ugyanakkor lenyűgöző. Az óceánban, vagy tengerben úszni amúgy is egy megfoghatatlan élmény, főként ha nem a partról tartasz befele, hanem mondjuk egy hajóról ugrassz be. Egyszer, a Vörös-tengeren (Jordánia, Aqaba) történt meg velem, hogy üvegfenekű hajóval vittek be a nyílt vízre, és ahogy bámultuk mi, bamba turisták, hogy mi van alattunk, elhaladtunk egy mesterségesen elsüllyesztett hajóroncs felett, amiben búvárok nézelődtek. Integetni kezdtem, és a zöld mélységből felintegettek nekem. Életem egyik legemlékezetesebb pillanata volt. Csodaszép, megfoghatatlan pillanat.
Nos, nem sokkal később megálltunk, és mindenki beugrálhatott a tengerbe. Naná, hogy azonnal dobtam egy fejest! Amit akkor láttam, tapasztaltam, megduplázta az élményt. Egy hatalmas, fényes, színes halrajba zúztam bele magam. Nem láttam a tenger alját, csak a sötétzöld mélységet, és a halrajból igyekeztem az izgatottságtól fuldokolva felkeveredni. Soha nem tapasztalt, félelemmel vegyes csodálat lett úrrá rajtam. Már-már vallásos áhítat. Azt hiszem az ilyen pillanatokért érdemes megszületni.
Amikor először láttam a víz alatti szobrokat – sajnos nem saját szememmel -, akkor egy fura kettős érzés töltött el. Szintén ez a félelemmel vegyes vágyódás. Nem is vagyok biztos benne, hogy szívesen úszkálnék közöttük, főleg nem a Krisztus szobor felett, mert ott tényleg megfulladnék az izgalomtól. De pokolian kíváncsi vagyok rájuk.
A lány, aki a vállán tartja az óceánt, a Bahama-szigeteknél lett a vízbe eresztve, Nassaunál. Ő a világon az egyik legnagyobb víz alatti szobor jelenleg. A lány olyan pózban gubbaszt, mint aki elbírja a világ terhét, ezért is lett Ő az Óceán Atlas-a. A 60 tonnás – Ph-semleges cementből készült – szoborlány 5,5 méter magas. Szürreális, álomszerű, mint minden víz alatti szobor, amit eddig láttam.

 

 

1

1

1

1

1

1

1

 

Mutatok videón még ehhez hasonlókat, és kíváncsi lennék, te mit érzel amikor ezeket a szobrokat látod?

Szerző: Gini Papp – Zacc
underwatersculpture.com

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Edit Pasztor says:

    Nekem kimondottan nem tetszenek a vizbe tett szobrok. Izlestelen mind. De ha a halaknak tetszik, hat rendben.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!