Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Muhammad Ali így tanította lányait az életre!

Muhammad Ali (eredeti nevén Cassius Marcellus Clay jr.) olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó. Minden idők egyik legnagyszerűbb sportolója, igazi bajnok, a bátorság megtestesítője, aki nemcsak a ringben küzdött, hanem a békéért és az emberi jogokért is. A 72 éves legendához számtalan történet, és magvas idézet kapcsolódik. Összesen 7 lánya és 2 fia született, akik közül Laila, apja nyomdokaiba lépett, és a 2005-ös év legjobb boxolója címet kapta a WBC-től. Nővére elmesélt egy rövid történetet arról, milyen gyönyörű tanítást kaptak édesapjuktól egy ízben. 1

 

 

“Egy alkalommal, amikor végre hazaérkeztünk húgommal Lailaval, apánk a szokásos módon várt bennünket. Bújkált az ajtó mögött, és arra várt, hogy ránk ijeszthessen, majd jöttek a nevetéssel teli csókok, ölelések. Csak úgy, mint minden nap. Majd apám hosszú ideig nézett bennünket. Jól szemügyre vett. (Nagyon kivágott, mélyen dekoltált ruhát viseltem.) Az ölébe ültetett, és mondott valamit, amit soha nem fogok elfelejteni! Egyenesen a szemembe nézve azt mondta: ‘Hana, mindahhoz, amit Isten értékesnek teremtett a világban, nagyon nehéz hozzájutni, mélyen elrejtette. Védett helyen van, mélyen a földben, vagy vízben, de mindenképpen fedett és védett helyen. Hol találsz igaz gyöngyöt Hana? Mélyen, az óceán fenekén, gyönyörű kagyló rejti. Hol találsz aranyat? Mélyen lent a bányában, vastag szikla rétegek takarják. Keményen meg kell dolgozni azért, hogy megtalálják.’ Nagyon komoly szemekkel nézett rám ezután. ‘A test szent – folytatta -, Te sokkal többet érsz, mint egy gyémánt, gyöngy, vagy arany rög. El kell fedned magad kislányom.”  (Muhammad Aliról – lánya által – írt: Több, mint egy hős c. könyvből)

Ilyen egyszerű a jó tanítás. Nem dorongol le, nem döngöl a földbe, nem aláz meg, csak példát mond, és párhuzamot von. Művészet. De meg lehet tanulni.

Ali rendkívüli ember,  sportoló volt, ki vonná kétségbe? Emlékszik még valaki páratlan lábmunkájára?

1

De a könyvnek köszönhetően, már nem csak sportteljesítménye előtt hajthatunk fejet, hanem az apa, a tanító előtt is.

Bezárólag csatolom a kedvenceim egyikét, ami szintén Ali – a BEST – előtti tisztelgés:

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!