Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Salvador Dalí titokzatosságának megrendítő magyarázata (képek)

Majdnem mindenben a szélsőséges dolgok érdekelnek leginkább. Mondjuk úgy, azt veszem először górcső alá, és sokszor meg is ragadok náluk. Az kapja el a figyelmemet, aki merészel nem szürke lenni. Akár külsőre, akár gondolkodásra. Inkább úgy mondanám, meg meri élni magát, saját MAGát. Nem őt formálja a közvélemény, hanem ő formája azt. Ilyen embernek tartom Salvador Dalít is. Mint egy balerina, egyszerre volt művész, és műalkotás.  “A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok” – mondta egyszer magáról.

 

 

1

A legtitokzatosabb és exhibicionistább festő Dalí (1904-1989) , ez elvitathatatlan tőle. New York, 1936.

1

Dalí és a fiatal Yves Saint Laurent (divattervező)

Hosszú, vékony, viaszos bajusza védjegyévé vált, különleges képi világa, egyedi látásmódja, egyáltalán nem csupán élénk fantáziájának köszönhető, hanem az Őt ért traumáknak is. 

1

“Mikor én festek, a tenger tombol. Mások csak pancsolnak a fürdőkádban.”

1

Visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy születése előtti élete és születése pillanata erősen, és igen élénken élt képzeletében, melyhez intenzív színeket párosított. Megszületését egy hatalmas tojásformával jelképezte.

2

1
Későbbi alkotásaiban ezekből a képekből is merített, így lettek tárgyai sokszor elfolyóak, mint az órák vagy az idő maga. A legnagyobb trauma az életében az volt, hogy ő saját magát csupán egy hamisítványnak értékelte. Az az ember, aki Dalí életében kiment a szülőháza közelében található temetőbe megdöbbenve vette észre, hogy a sírok között egy Salvador Dalí felirattal találkozik: Salvador Dalí élt: 1901. október 12. és 1903. augusztus 1. A mi Salvador Dalí-nk csupán 1904. május 11-én született. Hogyan is történhetett mindez? Dalínak volt egy bátya, aki 1,5 éves korában, egy gyomorbetegségben elhunyt. A szüleit rendkívül megrázta ez a trauma és a gyermek halálát követően pontosan 9 hónappal és 10 nappal később született meg a világhírű festőnk. Ő, mint egy pótlék, mint a gyász megszüntetője egyszerűen megkapta saját bátya nevét. A szülei ezzel szerették volna elfelejteni azt a keserűséget és fájdalmas időszakot, amit egy gyermek elvesztése okoz. Ráadásul a halott bátyja ruháiba (is) öltöztették és az ő játékaival játszhatott. A szülők ezzel a hazugsággal talán túltették magukat a gyászon, de a kis Dalíban örökké tartó lelki traumát okoztak: ő saját magát csak egy másolatnak tekintette, így örök riválisa maradt saját bátyjának. Így is nőtt fel, ez az érzés mindig benne volt: az első Salvador Dalí volt az igazi, ő meg egy egyszerű hamisítvány. Ha ez nem lett volna elég számára, hosszú ideig lány ruhákba is öltöztették, mert anyja végig kislányt várt a terhessége alatt.

1

 “Dalí körül  minden valódi, kivéve engem.”

2

“Nem az a festő, akinek ihlete van, hanem aki másokat inspirálni tud.”

Salvador Dalí mély tiszteletet tanúsított Picasso alkotásai iránt, különösen a Lány az ablakban című festmény nyerte el a tetszését. Dolgozott együtt Walt Disney-vel vagy Alfred Hitchock-kal is.

3
Walt Disney-vel közös animációs filmje:

“Mivel a televíziót, a mozit, a sajtót, az újságírást úgy tekintem, mint a tömegek elzüllesztésének és elhülyítésének hatalmas eszközeit, ezért imádom arisztokratikusan használni őket. Minél több hülye fut Dalí után, annál drágábban kelnek el a képeim.” 1

“A szerénység, nem kifejezetten az én műfajom.” 

Dalí nem csak életében volt rendkívül kreatív és extrém az ötletek terén, de saját életmű kiállításáról és temetkezéséről is jó előre intézkedett. Spanyolországban, Figueres-ben kapott otthont az a ház, amely Dalí színháza, kiállítóterme és egyben a saját kriptája is. Itt saját berendezéseit, majd 1500 alkotását csodálhatják meg, oly módon, hogy saját testének hamvai felett sétálgatnak a látogatók. 1

“Az én szememben az érzékiségnek mindig csúfnak, az esztétikának isteninek, a halálnak szépnek kell lennie.”

1

“Egy portrét nem olyannak festek meg, hogy hasonlítson, inkább az illető személy lesz hasonlóvá a portréjához.”

1

“Saját világegyetemmel rendelkezni jobb, mint autótulajdonosnak lenni.” 

2

“Ha zsenit játszol, azzá leszel.”

1

„Minden reggel, ébredéskor átélem a legnagyobb élményt: azt hogy Salvador Dalí vagyok”

Azt hiszem, ha önszuggesztióból mondta ezeket, ha komolyan gondolta, nagyon jól tette, mert előre vitte az életben. Programozta magát a sikerre. Ugyanígy gondolom jómagam is, szeretned kell magadat, el kell hinned magadról, hogy bármire képes vagy. Amíg ez nem hihető számodra, mások sem fogják elhinni rólad.

Szívszorító pillanatok: 30 év után újra találkoztak a szerelemesek – megrendítő performansz és háttér információk itt!

Szerző: Gini Papp – Zacc Forrás 1., 2.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!