Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Az uruguayi elnök és Ferenc pápa, mi a közös bennük? (videó)

El Pepe, ahogyan José Mujica elnököt szólítják hazájában, 2010-ben lett beiktatva, és azóta is virág-, zöldségtermesztésből tartja fent magát, mert mélyen elítéli a fogyasztói társadalmat. 15 évet ült börtönben, egyike volt az uruguayi diktatúra által fogva tartott politikai túszoknak, mivel aktívan részt vett a baloldali Tupamaro gerillaszervezet fegyveres akcióiban. 

 

 

3

Az államfő életfilozófiáját nagyban befolyásolták a rács mögött töltött évek.
„A börtönben rájöttem, hogy rengeteg fölösleges problémát gyártottam saját magamnak. Szabadnak lenni annyit jelent, hogy az ember a lehető legtöbb időt azzal tölti, amivel igazán szeret foglalkozni. Persze ehhez rengeteg időre van szükség. Ha sokat fogyasztanék, és nagy igényeim lennének, az egész életemet arra pazarolnám, hogy pénzt gyártsak az igényeim kielégítésére, így pedig nem lenne időm szabadon élni” – foglalta össze Mujica.

Megválasztása után „Pepe” nem költözött be az elnöki palotába – viszont felajánlotta az üresen álló épületet a montevideói fedélnélkülieknek, arra az esetre, ha ítéletidő esetén betelnének a város hajléktalanszállói.

Mujica mind a mai napig vidéki házában él, a szintén ex-Tupamaro feleségével, Lucía Topolanskyval. Farmja, három traktora és egy régi Volkswagenjének piaci értékét 44 millió forintban állapította meg az uruguayi adóhivatal. Ezen felül az elnök fizetésének – mintegy 2,6 millió forint – 90 százalékát civil szervezeteknek adományozza. Elnöki terminusa végén az exállamfőknek járó tiszteletdíjból iskolát kíván építtetni.

„Nincs szükségem a fizetésemre – így is bőven megtermelem, amire igény tartok” – zárta le a kérdést az abortusz és a marihuána legalizálása miatt sokat kritizált elnök, José „el Pepe” Mujica.

Kedden este épp egy tévé stábnak nyilatkozott a nyílt utcán Montevidóban, amikor odalépett hozzá egy hajléktalan férfi és egy kis aprópénzt kért. Mit tett el Pepe? Beszédbe elegyedett vele: “Nézd testvérem, aprót sajnos nem tudok neked adni, de ne sírj már!” – benyúlt a tárcájába és előhúzva egy 100 pesóst, a férfi kezébe nyomta. A férfi a bankjegyet szorongatva azt kiáltotta: “Azt kívánom bárcsak örökre te lennél az elnök!”
Ha megnézed a videót, pontosan látod, hogy ez egy teljesen természetes gesztus volt, nyoma sincs benne a PR-nak.

És mit mondhatunk Ferenc pápáról? Ő a szegények, elesettek, kitaszítottak őrzője. Nem megy el szótlanul a dolgok mellett…
Felfordulást és bizonytalanságot okoz a Vatikánban forradalmár tetteivel.

2

 Forrás

Ferenc pápa beengedte a hajléktalanokat a Szent Péter Bazilikába, ahol mosdási lehetőséget is biztosított számukra. Lehet fanyalogni, de valami elkezdődött. Született már bejegyzés a blogban róla, mint aki éjszaka, élelmet és pénzt osztat a sofőrjével a szegény negyedekben, mint aki a másság elfogadásáért kampányol, aki megmeri piszkálni a cölibátust, aki kimeri ejteni azt, hogy talán az evolúciót is meg kellene vizsgálni, és a többi. Egyértelműen sztárpápa, mert elindította a változást bátran, és sziklaszilárdan. Még aki klasszikus értelemben nem keresztény ember, sőt ateista, azt is lefegyverzi természetességével, emberbaráti megnyilvánulásaival.

2

2

2

2

2

2

Éljenek a bátor emberek, akik értik szívük legmélyebb pontján is, mit jelent az Új Világ gondolata!

2

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!