Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Hinnéd, hogy már 34 év telt el John Lennon meggyilkolása óta?

Éppen ma 34 éve, hogy távozott a legenda közülünk. 1980.december 8-án a 20. század egyik legnagyobb hatású énekes, zeneszerző, költőjét, a The Beatles gitárosát vesztette el a világ. John (Ono) Lennont.

 

 

00

00

 John Lennon – Wikipédia

Halálának napján Anna Leibovitz – a Rolling Stone magazin híres fotósa – készített róla és feleségéről pár fotót, köztük az egyik legkifejezőbbet amit Lennonról eddig láttam, miközben gyilkosa, már tudta, hogy aznap fogja “beteljesíteni küldetését”…

0

 Yoko és Lennon, elválaszthatatlanok voltak az életben

Mark David Chapman – miközben Leibovitz gépe kattogott -, Lennonék rezidenciája elé indult. Útközben megvásárolta egy könyvesboltban a Zabhegyezőt, melynek első oldalára azt írta “a vallomásom”. A férfi a ház előtt őgyelgett, és őket várta. Az énekes és Yoko, egy közeli lemezstúdióba indult, hogy tovább dolgozzanak a Walkin’ On Thin Ice című számon. A kapun kilépve Chapmannel találkoztak, aki autogramot kért lemezére, amit Lennon készséggel aláírt. Paul Goresh, aki gyakran lébecolt a környéken sztárokra vadászva, meg is örökítette kamerájával ezt a találkozást.

00

A Double Fantasy aranylemez lett, ezzel a jó hírrel fogadták Lennont a stúdióban. 4 órányi munka után, a pár elindult haza. 11 óra előtt 10 perccel gördült be limuzinjuk a házuk elé, Yoko kiszállt és előre ment, Lennon követte őt a magnót és a demo-kazettákat cipelve. Chapman ekkor már résen volt. Köszönt Yokonak, s miközben az bement,  Lennonhoz lépett és megkérdezte: “Mr.Lennon?”. Ahogy az énekes megfordult, Chapman úgy helyezkedett, amit a szemtanúk harcállásnak neveztek, majd lőtt – ötször. Az egyik mellément, a többi Lennon hátát és vállait érte. Az egyik lövedék az aortáját találta el. 
Chaman ott maradt, fegyverét José Perdomo vette el, utána azt kérdezte tőle: “Mit csinált, mit csinált?” ; Chapman csak annyit válaszolt: “Lelőttem John Lennont”. Ezután levette a kabátját, majd J.D.Salinger Zabhegyezőjét kezdte olvasni. A rendőrség perceken belül kiért, és Chapman még mindig olvasott…
Két rendőr a járőrkocsi hátsó ülésére tette Lennont, a mentőket se várták meg, és a Roosevelt Kórházba szállították. Minden megmentésére irányuló erőfeszítés ellenére is belehalt a 80 %-os vérveszteségbe. 40 éves volt.

0

 Chapman 1980-ban és 2003-ban

Amikor egyszer Lennont, a 60-as években arról kérdezték, hogy szerinte hogy fog meghalni, azt felelte: „Biztos valami őrült fog kinyiffantani.”  Bár Lennon ezt minden bizonnyal viccnek szánta, mégis bekövetkezett. Még egy hasonló kijelentést tett utolsó interjújában, amikor azt mondta, úgy érzi, mintha valaki követné: először szövetségi ügynökök az 1970-es években, hogy deportálják, majd a megszállott rajongó 1980-ban. 

 Többen állítják, hogy Lennon halála politikai gyilkosság volt, de azt hiszem ez az amit valószínűleg sohasem fogunk a hírekben hallani. Az biztos, hogy hatalmas nyomot hagyott maga után. A vietnámi háború idején 2 teljes évet szentelt Yokoval a tiltakozásnak az “Egy ágyban a békéért” demonstrációjukkal, később ugyanezt megismételték Montreálban is, és ott vették fel a „Give Peace a Chance” című dalukat, mely a békemozgalmak nemzetközi himnusza lett. 

lennon

Az 1971-ben, házi stúdiójában felénekelt Imagine volt a legkelendőbb kislemeze szólókarrierje során. A dalszövegben ösztönzi a hallgatót, hogy képzeljen egy olyan világot, amelyben tökéletes békében él, ahol nincsenek akadályok, határok, vagy vallás és nemzetiség alapú megosztottság, nincs tulajdon és kapzsiság, ezért éhség sem. Testvérként élünk, egy egységes világban. 

Képzeld el (Imagine)

Képzeld, hogy nincs mennyország
Könnyű, csak próbáld meg!
’S alattunk pokol sincsen
Felettünk csak a kék ég.
Képzeld, hogy minden ember itt és most él

Országhatárok mind megszűnnek
Mindenki szabadon jön-megy
Nem kell többé háborúzni
Vallásért sem ölnek már
Képzeld, hogy minden ember
Békességben él! A-ha

Mondhatod, hogy álmodozz csak
De, nem én vagyok az egyetlen
Egy nap, te is velünk tarthatsz
És a világ egységben lesz!

Képzeld, hogy nincs tulajdon
Tudom ez nagyon nehéz
Nincs kapzsiság, sem éhség
Testvérként él minden ember
Képzeld, hogy ez a világ mindannyiunké! A-ha

Mondhatod, hogy álmodozz csak
De, nem én vagyok az egyetlen
Egy nap, te is velünk tarthatsz
És a világ egységben lesz!

Remélem drága Lennon…, a próféta szólt belőled…
R.I.P.

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!