Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Disznóvágás szavakban, sírni fogsz, de nem azért…!

Szezon van! A napokban láttam egy fotót, ismerősöm oldalán. Fura hangokra lett figyelmes, kisétált a körfolyosós házban lévő 3.emeleti lakása ajtaja elé, letekintett, és egy disznóvágás tanúja lett hirtelen. Raklapra dobták szegény párát, és már estek is neki. Budapest szívében, a hétvégén. Mi, Árpád népe, a legnagyobbak vagyunk mindenben. Szerintem rajtunk kivül, sehol a nagyvilágban nem hallottak még olyat, hogy egy állatot leölnek, megdarálják, fűszerezik, aztán visszatömködik a saját beleibe. 
(A zacskós tejről nem is beszélve!)

 

 

Szóval olyan szokásaink vannak, amitől tátva marad a világ szája, úgy általában. Hogy is néz ki egy ilyen vágás?
Hajnalban, tök sötétben meghozzák a disznót, vagy helyben röfögött a vágásig, kiszivárog a mészáros brigád az udvarra, és csapatják az első pálinkát. Aztán a második, harmadikat, majd Istentuggya hányadikat. 
Na, de olvasd magadnak!

Desznyó vágás

golyók
Félnégy, klozet, mosdó, tea, mikádó, gumicsizma, kutya, kapunyitás, térvilágítás, haverok.

Malac, ezbazmegdekurvanagy, nemjönki, vigyázzonnanmajdén, holakötél, öntsdlevízzel, holakábító, mostszúrjad, addatálat, mégegyet, navégre.

Palack, perzselő, kapa, lapát, Pepe, tegyükfelarácsra, kurvanehézbazmeg, jöhetavíz, holakefe, majdénkaparom, elégfehérJózsikám, ittafüle.
Akkorigyunkegyet, megmégegyet, hasítodvagymajdén, holabárd, holafűrész, holamalac, belit kimossátok, nincsazapénz, kutyáké.
Akkoregészség, miezszilva, barackbazmeg, egészség.

Készavér, üljetekmárle, neállvaegyünk, ittakenyér.
Sonkamarad, lapockaszalámiba, nemdaráljuk, késselvágjuk, ilyetseláttammég, karajmarad, többikolbász, majdéndarálok, tokaszalonna abálóba, jóélesezakés, látomazujjadon, kötözdbebazmeg, egészség.

Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg.
Sütödazsírt, majdén, Lacisüsse, ittafakanál, Lacikámpirosra, netanítsálbazmeg, jóvanna, nemkellbeletej, tepertőtsüssél, nemtejbegrízez, többithurkába, áztasdbealbelet, másikfélétis, majdéngyúromakolbászt, egészség.

Miez, hurkatöltő, ilyetseláttammég, kölcsönbevan, ipari, aztlátom, keményrehagymenjen, miez, lóbélteddle.
Borsmerrevan, nemkellbele, hogyhogy, mert nem, hátakkor, erőspaprika, zsemlyeminek, tüdőshurkába, ilyetseláttammég, namostlátol, egészség.

Sajtotmajdén, holaringa, micsoda, kétnyelűkés, jaez, borsotebbese, nabazmeg.
Kolbásztkarikába, vagyszálba, szálba, szalonnátebbesózzad, kolozsváritebbe, sonkátmajdén, szedjétekkiazabálót.
Holareceháj, hátezmi, cigánka, ilyetseláttammég, pedigjó, majdmeglátjuk, egészség.
Májashurka, véreshurka, tüdőshurka, svábhurkába pirítottzsemlét, nabazmeg, vastagbélbe, hogynézmánezki, netörőggyvele.

Fiúk, készapecsenye, csapassunkmárelőttebarackot, holakenyér, ittasavanyú, egykisbort, pogácsát, mikorleszkészakáposzta, rétesislesz, nabazmeg, bangladesbenmegéheznek, eriggyémá.
Zsírtabödönbe, kolbásztrúdra, hurkátkaréjba, sajtra téglákat, kiszúrkáltad, ezittenmegyfüstre, ezmegysózóba, miezalé, sonkapác, nemsózódelőtte, bennevanasó, készvagyunkemberek, egészségünkre.

Asztalhozemberek, holavécé, igyunkmárelőttekicsit, orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, kishurkakiskolbász, almásrétes, kidurranokbazmeg, énis, csapassunkegykisbort.

Kóstolótnehogyitthagyd, hagyadmámiez, leszakadafüle, köszmégegyszer.Igyunk eggyet!

Aztán laza tizenkétórás epegörcs.

disznón lovagol

 

Az emberi leleményességnek nincs határa, mint mondottam. Komplettül hülyék vagyunk, mert már kisgyerekeket is elhurcolunk egy disznóvágásra. Az öcsémet, aki egy finom lelkű lény, olyan horrorba rántották be, hogy azt még ma is emlegeti. Pesti gyerekként levittek minket Egerbe egy disznóvágásra, nem folklór programnak szánták, hanem hogy dolgozzunk a felnőttek keze alá. Az öcsémet elvitte keresztapánk egy másik faluba, a disznóért. Trabanttal száguldottak a hollófekete éjszakába. Hajnali 3 -at mutatott az óra, engem a kis házba küldtek dagadót darálni, a kolbászhoz. Szóval ezt a versolvasó, álmodozó kis pubit elvitte a vágás helyszínére keresztapu, aki maga is böllér volt. Először jó ötletnek tartotta az öcsi, mert olyan nagyfiúsan hangzott a dolog, még élvezte is, hogy bevették a nagyok. De azt a napot nem fogja elfelejteni soha. Az ájulás környékezte még akkor is, amikor nekem, a három évvel idősebb nővérének mesélte a részleteket.

0

Bele akartak erőltetni egy pálinkát, amit hősiesen hárított, bár később már azt kívánta, hogy csak ne tette volna!
Az ölés helyszínére érkezve az öregek körbeálltak, bedobták a harmadik páleszt, majd a böllér kést megmarkolva, keresztapám az öcsém kezébe lódította a vödröt, hogy felfogja a kiömlő vért. A telihold fényében, az öcsém üvöltve sírt, amit a disznó halálhörgése tompított valamennyire, miközben félájultan tartotta a malac nyaka alá a vödröt. Persze sok ment mellé, ezért óbégattak vele, hogy tartsa már emberesen azt a cuccot, amitől totál pánikba esett. Felnőtt fejjel is döbbenten tekint vissza arra a jelenetre, hogyan volt képes eszénél maradni.
Szóval szülők! NE vigyétek el a gyerekeket erre a mészárlásra, sírva kérlek benneteket!
Maradjon ez a felnőttek területe.

0

Csendélet a panelban

0

00

És hogy a desznyók mit szólnak ehhez?

desznyó

Ja, és amikor azt mondtam, a magyar embernek nincs párja, azt nagyon komolyan gondoltam! Figyeld ezt a technológiát:

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!