Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Mit válaszolj a gyereknek ha megkérdezi, te vagy-e a Jézuska?

Amikor cseperedni kezdett a lányunk, felmerült a kérdés, hogy belekezdjünk-e a hazugság áradatba Mikulásról, Húsvéti nyusziról, és a többiről, vagy elvegyük tőle a varázslatot. Nekem nem volt választási lehetőségem tekintve, hogy egy szektában nőttem fel, ahol nem kérdés ez. Elveszik és kész. Pontosan tudom milyen érzés, amikor az ablakokat bámulod gyerekfejjel, és a karácsonyfa, vagy ünnepi kivilágítás láttán nyeled a könnyeidet, mert te soha sem tapasztalhatod meg az ajándékozás örömét. Amikor az iskolában lopva készíted el a tejfölöspohár Mikulást, nehogy a szüleid megtudják, hogy az ünnep előkészítésében részt vettél. Amikor a téli szünetben azon gondolkozol, mit találj ki a többieknek, te mit találtál a fa alatt… Az én anyukám soha nem jött el egy anyák napi műsorra se, a kispadon vártam rájuk, mert még csak haza sem vittek előbb, hogy megkegyelmezzenek nekem. De a karácsony fájt a legjobban, mert elvették a csodát. Az ünnepek távoli, varázslatos világot képeztek a szívemben. Boldogan tanultam a többiekkel a Kiskarácsonyt és a többi gyönyörű dalocskát, mert legalább addig álmodhattam, hogy én is részese vagyok ennek a mesének.

 

 

0

Szóval a gyermekünknél el kellett döntenünk, milyen világot hozunk létre az Ő szívében. Úgy határoztunk, belemegyünk a mesébe. Kell a varázs. Még akkor is, ha később a fejünkhöz vágja, hogy hazudtunk. Kicsit aggódtam és még ma is aggódom, hogy meginog bennem a bizalma, ha kiderül, hogy megvezettük. Mert jogosan merül fel a fejében, hogy hihet-e majd nekem az élettel kapcsolatos egyéb kérdésekben, nem igaz?

Kétszer buktam meg füllentgetés közben. Első alkalommal, amikor középső csoportos volt. Hazajött és azt mondta húsvét után:
– Anya, én tudom ám, hogy nincs húsvéti nyúl, nem Ő hozza az ajándékot, hanem Ti!
Én hülye, reflexből azt kérdeztem:
– Honnan tudod?
Persze, hogy kikerekedett a szeme és azt kérdezte:
– Miért? Tényleg nincs?! – blöffölt a kis rafkós.
Belekezdtem egy ostoba magyarázkodásba, de elvettem tőle a mesét, mert nem hitt nekem. Tisztáztuk, hogy a többiek léteznek, de a nyuszit mi találtuk ki felnőttek, mert az olyan cuki, hogy keresheti a csokit a kertben, amit a nyuszi potyogtatott össze-vissza.
2 évig felhozta ezt. Megkérdezte újra és újra, miért mondtuk, hogy létezik a nyúl ha nem is…
Fura érzés volt, úgy éreztem hibáztam. Nem tudtam eldönteni, hogy túl korán vettem el tőle  a varázst az volt a baj, vagy az, hogy belebonyolódtam ebbe a hazugság pókhálóba…

0

 

Aztán idén is megcsináltam. Néhány napja elújságoltam neki, hogy az egyik osztálytársa anyukájával beszélgettem a karácsonyi ajándékokról, és Ő elmondta, hogy a fia megkapja a vágyott XBOX-ot. És mintha egy felnőttel beszélnek ezt mondtam, én hülye:
– Olyan cuki! Írt a Jézuskának, és anyukája megvette neki.
– Miiiiiiiiiiii? – kiáltott fel. – Nincs is Jézuskaaaaa???
– Uhhhhhhhhh! Dehogynincs! Nem úgy értettem.
– Ahaaa, hát hogy? – okos gyerek sarokba állított.
– Hát, hogy a Jézuskának írt és mivel rengeteg dolga van, átutalta anyukája számlájára a pénzt, így segít a karácsonyban.
Nekem is szokott utalni, ha nem ér rá.
– Perszeeeee! Nézett rám szkeptán de tudtam, megerősítést vár… ne vegyem el ezt is.
– Mondoooom! Pénzt kapok tőle olyankor.
– Ja, és azt honnan tudod, hogy tőle jött? Rá van írva, hogy Jézuska? Ne már!
– Nem, nincs feladó. Tök üresen hagyja, ebből tudom.
Elhitte, én meg megnyugodtam. De majrézok, mert olyan elszólós fajta vagyok. Oda kell figyelnem mit dumálok össze, mert még csak gyerek, akinek kell a mágikus világ. Hmmm… nekem is kell… hogyne kéne. Ezért állt idén is már december 5-én a fenyőfánk 🙂
Keresgéltem, vajon más szülők hogyan csinálják ezt, hogyan segítik át a gyereküket ezen a “krízisen”. És találtam is egy nekem tetszőt.

Egy édesanya egyszer egy kis papíroson kapta a kérdést lányától: „Anya, te vagy a Jézuska?” Amit válaszolt neki, abból vallástól, szokásoktól függetlenül mindenki meríthet ötleteket az egyszer elkerülhetetlenül bekövetkező vallomáshoz:

00

„Kedvesem!

Nagyon jó kérdést tettél fel, és tudom, hogy már egy ideje gondolkozol rajta. Szeretnék jól válaszolni neked, de nem is olyan könnyű.
A válasz az, hogy nem, nem én vagyok a Jézuska.
Az ajándékokat én hozom, ez igaz. Én figyelek rád hónapokon át, hogy tudjam, mi okozna neked igazán örömöt. Én választom ki, és én is csomagolom be őket, pont úgy, ahogy az én anyukám is tette, amikor még kislány voltam, és ahogy az ő anyukája is annak idején. (És igen, Apa is segít benne.)
Elképzelem, ahogy majd te is megteszed ezt a te gyerekeidért, és tudom, hogy mekkora öröm lesz látnod az arcukat, amilyen izgalommal bontják ki az ajándékaikat, és jobban ragyognak, mint a karácsonyfa.
De te sem leszel ettől Jézuska.
A Jézuska hatalmasabb, mint bármelyik személy, és jóval régebb óta végzi a dolgát, mint amióta mi élünk. Amit ilyenkor tesz, az egyszerű, de nagyon fontos. Megtanítja a gyerekeket arra, hogy hogyan higgyenek valamiben, amit nem látnak a saját szemükkel, vagy nem tudnak megérinteni.
Ez egy nagy feladat, és nagyon fontos feladat. Az életed során mindig szükséged lesz arra, hogy hinni tudj: magadban, a barátaidban, a tehetségedben, a családodban. Szükséged lesz arra is, hogy hinni tudj olyasmiben, amit nem tudsz megmérni, nem tudod a kezedbe fogni, vagy bizonyítani, hogy létezik. Ilyen például a szeretet, az a hatalmas erő, ami onnan legbelülről világítja be az életed, még a legsötétebb, leghidegebb pillanatokban is.
A Jézuska egy tanító, és én a tanítványa vagyok. Igyekszem jól csinálni. Most már ismered a titkot is, hogy hogyan jut be a házakba láthatatlanul, hogy a fa alá tegye az ajándékokat: azok az emberek segítenek neki, akiknek a szívét örömmel töltötte meg.
Az olyan emberek, akiknek tele van a szívük szeretettel és örömmel, mint Apa és én, segítünk a Jézuskának megtenni valamit, ami amúgy lehetetlen lenne, ha jobban belegondolsz.
Úgyhogy nem, nem én vagyok a Jézuska. Jézuska a szeretet, a varázs, a remény, a hit és a boldogság. De az ő csapatában vagyok, és most már te is benne vagy. Segítesz?
Szeretlek,
Anya”

Gini Papp – Zacc

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Tiborné Solymosi says:

  Az igazat kell mondani.Ugyanis a Bibliaban nincs Jezuska,Jezus van,Krisztus van.Egyszeruen: az Angyalok “hozzak” az ajandekot.
  2014.december.22.

 2. Eipl Cserép Anna Erzsébet says:

  Édes Istenem, teljesen magamra ismerek ebben az anyukában…

 3. Pink Dust says:

  Ez a levél nagyon aranyos 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!