Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

El akarták küldeni őket az étteremből, de egy másfajta lavinát indítottak el!

Ma karácsonyi nagy bevásárlást csináltam. Általában utálok bevásárolni. Ma sem volt ez másképpen. Amikor végeztem, a kocsit tolom az autómhoz, és egy hajléktalan jön felém. Megkérdezte adnák-e neki tüzet. Azt nem tudtam adni, de ha éhes azon segíthetek. Mondta, hát ő tegnap este óta nem evett, most 17:10 van. Megkértem várjon, bepakolok az autómba, és meghívom a bevásárlóközpontba enni.

 

 

0

Ellenkezett, hogy őt onnan ki fogják küldeni. Megértettem vele, addig míg velem van, ez nem történhet meg.
Na, mintha kicsit megnyugodott volna, pakoltam a táskákba, ő segített és közben beszélgettünk.

Elmesélte ács volt, maszek. Mivel a megrendelők nem fizették ki, tönkrement. Mindent elveszített. A családot, otthont, munkát.
Mióta utcára került iszik is, mert a hideget amúgy sem lehetne pálinka nélkül kibírni, meg a szép múltját, családját így tudja elfelejteni. Miután bepakoltunk, mondom neki, mehetünk. Ő erre azt mondta, mégsem jön be, mert fél, hogy kiküldik. Megint győzködtem, még nagy nehezen a korgó gyomra miatt igent mondott.
Belépünk a bevásárló központba, megyünk a gyorsétterem felé, akkor veszem észre, hogy egy biztonsági őr követ bennünket. Nem tulajdonítottam különösebb figyelmet neki, hisz mi enni szeretnénk. Nézegetjük, mit szeretne kérni, mondtam bármit kérhet, a lényeg, hogy forró levest is válasszon. Ott tanakodunk, mire oda lép a biztonsági őr. Megkérdezte minden rendben van e…
Mondom neki igen, megjegyeztem milyen figyelmes, s megkérdeztem felteszi-e minden vendégnek ugyanezt a kérdést. Erre tudatta velem, hogy nem minden látogatónak teszi fel ezt a kérdést, csak olyanoknak, akik nem illenek be az áruház megszokott közönségéhez.

Tudattam vele, velünk minden rendben, legyen szíves hagyjon, rendelni és enni minket. No, erre elvánszorgott, de csak pár lépésre tőlünk. Rendeltünk, várjuk, hogy megkapjuk az étel, erre becsomagoltan oda akarják adni. Én nagyon néztem és megkérdeztem, hallotta-e tőlem azt a kérést, hogy elvitelre. Ő nem hallotta, de nem szeretnék, ha a hajléktalan ott enne, nem jó fényt vet a gyorsétteremre. Na, erre én jól felhúztam magam. A hátam mögött sor állt. Hangosan megkérdeztem az emberektől, hogy zavarja-e őket, ha egy hajléktalan, aki tegnap este óta nem evett, és kint, a hidegben kell élnie az utcán éjjel-nappal, egy forró levest elfogyaszt. Mindenki meg volt döbbenve, és elkezdték a felháborodottságukat kifejezni. Milyen embertelen bánásmód stb. Az emberek mellénk álltak, és kénytelenek voltak megengedni, hogy ott bent együnk.
Kicsomagolták az ételt, és ahogyan azt megszoktuk megkaptuk, leültünk.
A hajléktalan (Péter), nekilátott a levest enni, az emberek néztek bennünket, ahogyan evett, az a megtört arc, én csak néztem és könnyeztem, a mellettem lévő asztalnál egy hölgy, a 2 gyermekével ugyan azt tette, mint én. És aki körülöttünk volt, csendben és látszólag meghatódva figyelték Pétert. Miután megette a levest hozzálátott rántott húshoz és a krumplipüréhez, mert a krumplipüré a kedvenc körete. Alig kezdett a másodikat enni, egy kedves úr oda jött hozzánk, és egy szatyrot adott át Péternek, boldog karácsonyt kívánt. Gyümölcs volt benne.
Egy másik asztaltól felállt egy másik úr, és Péternek 5000Ft-ot nyújtott át boldog karácsonyt kívánva. Péter csendben tovább evett és közben sírt. Annyira sírt, hogy szalvétát kellett neki adnom. Erre felállt a másik asztaltól az 5 év körüli kisfiú, oda jött Péterhez, megrázta pici kezeivel Péter lábát, és azt mondta neki  “ne sírj bácsi!”. Erre felállt az édesanyja, ő is odajött, zsebkendőt adott Péternek és 1000 Ft-ot…

Péter rám nézett és azt mondta, a három év alatt annyi emberséget nem tapasztalt, mint most 1 óra alatt.

Megette az ételt, és kezdtük felhúzni kabátunkat, amikor az étteremből kijött egy kedves hölgy, és azt mondta Péternek, minden nap 16 és 18 óra között menjen be és kap egy tányér meleg levest. Erre én ledöbbentem. Ahol még 1 órája, kiszolgálni sem szolgálták volna ki, most ingyen levest kap minden nap.
Péter nagyon hálás volt, és én is. Mindenkinek, aki ma délután segített és emberszámba vette Pétert, nagyon köszönöm.

Forrás

További személyes tapasztalatok:
Takarót a didergőnek!
Csak néhány szendvics…
Vásárolj be egy hajléktalan embernek!
… és a blog sok-sok oldalán…

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Biacsi Eri says:

  sajnàlom azokat az embereket akik tènyleg azèrt kerultek az utcàra mert nem tudnak dolgozni mert betegsèg miatt vagy màs bajbol nem lehet munkàjuk de azok az emberek akik csak alkoholra gondolnak ès nem tesznek azèrt hoy jobb èletuk legyen azokat nem sajnàlom . a pàrom is segitenni akart fiatal hajlèktalanak ki akarta vinni kulfoldre munkàt akart adni neki meg mèg ràadàsul ismeros is ès erre fo o le lèpett nem akarta a jot . volt egy màsik a spàr elott bementem a boltban vettem neki kenyerett a pàrom adott neki cigitt meg munkàt ajànlott neki szegeden azt mondta persze jovok szombatom ès mai napig jonn pedig csak egy kicsit segitenni kellet volna neki pakolni a butorokat festès elot 5 ezer forintot ajànlot a pàrom neki meg ètelt pàr ora segitsègèrt de nem jott na ezèrt nem sajnàlom rengeteg lehetosèguk van nekik van hajlèktalan szàlo is ott nemm fàznak elmehetnènek a kht-nèl dolgozni 40 ezer ft-èrt mèg helyre nem àlnànak de nekik igy konnyebb mert nem fugnek senkitol piàra kèrnek ètelt esznek a kukàbol nekik igy jo

 2. AKI KÉKRE ISSZA MAGÁT BIZONYÁRA AZÉRT VAN FÁZIK ,FELEJTENI SZERETNÉ A MÚLTJÁT DE NEM LEHET VALAKI LE TASZÍTOTTA A MÉLYBE AHONNAN NAGYON RITKA SEGÍTSÉG NÉLKÜL FEL ÁLLNI ,ISMERETEM OLYAN ROKKANT BETEG ASSZONYT AKI NAPOKIG NEM EVETT CSAK AMIT TALÁLT SZÁRAZ KENYERET VÍZBE ÁZTATVA ÉS VAN OTTHONA CSAK BETEG ,NEM SZÉGYELEM ÉN VOLTAM ÉS TALÁN MÉG LEHETEK IS .

 3. Papp Ági says:

  Soha nem tudhatjuk ki és mikkor kerül az utcára főleg azok akiket tönkre tett a Bank.nincs fedél a fejük fölött ,mert tönkre mentek és senki ne itélkezzen inkább segítsen ha van fölöslege .Sajnos senki nincs aki meg oldaná a problémájukat szerencsétlen el esett ember társainknak .ISTEN SEGÍTSE MEG ŐKET IS .

 4. Sandor rabai hogy köteleznéd munkára te ütődött,amikor ilyen nagy munkanélküliség van.szégyelld magad.

 5. Károly Kovács says:

  Írnék de minek é,én alkalmaztam 3 főt mind a három meglopott !!!!!

 6. Tibor Homonnai says:

  SAJNOS ÉN KÖZVETLENKÖZELRŐL ISMEREM A TÉMÁT. ADUNA PLAZA AGRESSZÍV BIZTONSÁGI ŐREI MÉG A CBA BA SEM ENGEDIKBE A HAJLÉKTALANOKAT˘! NEM EGYET MEGVERTEK, VOLT AKIT ANNYIRA HOGY MENTŐVITTE EL’! AZESETNEK SEMMI KÖVETKEZMÉNYE NEMVOLT!

 7. Kevés önellátásra képes ember van köztük, ha egy lakásba beköltöznek, egy-két hónap múlva disznó ólat csinálnak belőle.

 8. Nagyfát nekik csinálták, orvosi ellenőrzés mellett leszokhattak a hajléktalanságról, okos ember a más kárán tanul.

 9. Van olyan ember akiből még az emberség is kiveszett. Rossz lehet úgy élni, hogy csak a gyülöletet ismeri

 10. Aki rendszeresen kékre issza magát, attól mindenki szabadulni akar.

 11. Erzsi Onódiné says: (előzmény @Sandor Rabai)

  Ezek szerint Te még nem láttad “igazán” az életnek a sötétebb oldalát, csakis a naposat.! Mert akkor ezt nem íród le. Érdeklődj utána milyen “egyszerű” ilyen helyzetbe kerülni és sokszor nem tehetnek róla akik erre a sorsra jutottak. Neked is Boldog Karácsonyt!!

 12. Ágnes Rica says:

  Dicséret az ilyen embernek aki felfigyel és van bátorsága kiállni egy hajlék nélküli ember mellett.Minden elismerésem az Ővé. Gratulálok !!!!!!Bárcsak mindenki ilyen lenne most nem tartanánk itt ahol vagyunk.kÜLÖN KÖSZÖNÖM ,HOGY EZT MEGOSZTOTTA VELÜNK.

 13. Éva Dallos Bihari says: (előzmény @Sandor Rabai)

  Sándor Rábai! Remélem nem sokára erre a sorsra jutsz és megtudod milyen munkát keresni ilyen állapotban. Elkerülte a figyelmedet, hogyan jutott idáig Péter. Manapság bárki kerülhet ilyen helyzetbe.

 14. Sandor Rabai says:

  Kötelezni kell őket a munkára és éljenek meg az érte kapott fizetésből, a tétlenség a bűn melegágya.

 15. Béla Domak says:

  Megható történet. Akkor drámai igazán, ha belegondolunk, hogy bárkit utolérhet ez a sors.

 16. Blanka Szabados says:

  Az anarchisták (főleg nyugaton) csináltak olyat, hogy elhagyott, csak spekuláció céljára megvásárolt házakat elfoglaltak és bárki aludhatott ott. Mostanában a hatalom próbálja az ilyen foglatházakat felszámolni…

 17. Fajtné Papp Anna says:

  Sok üresen álló épület, raktár, és üzletház áll a kerületekben… oda kellene adni a hajléktalanoknak, üzemeltessék és lakják… majd ők rendben tartják és megszervezik az emberi körülményeket. Meg kell bízni ezekben az emberekben, mert képesek úgy élni, mintha a munkásszállások lakói lennének.
  Nem kell mindent fentről intézni, mert a hajléktalanok ismerik egymást és megtudják szervezni a saját és környezetük életét. A kerületeknek csak az üresen álló helyet kellene biztosítani, és megbízni ezeket az embereket a saját életük rendezésére. Olyan sok tiszta ruha várja, hogy ilyen helyekre eljusson… az áruházak elötti gyűlytőkből, legalább hasznosítható módon kerülne a felhasználókhoz. Sok lehetőség lenne, de nem felülről irányítva, onnan csak a lehetőségeket kellene kapniuk. Végre ember számba kellene venni őket is… a mai világban, bárki oda kerülhet!

 18. A cikk végén vannak linkek. A takarósban van a felhívás is, MagNet Bank fiókokból ingyenesen elhozható 3000 db izolációs fólia, ami százszor jobb, mint a pamut takaró. Ezeket el kell hozni és amerre járunk, utcán élő emberek között szétosztani.

 19. Vendégh Gáborné Kovács Klári says:

  Konkrétan miben kellene a segítés?

 20. M.Éva says:

  Sajnos nemsokára lehet én is hajléktalanok sorsára kerülök . Az ÁLLAM visszakövetel nyögdij pénzem .Nem ŐT illeti meg. KI tudna segitteni ?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!