Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Aurum, az új világvaluta? (videó)

Aurum – latinul arany. Bankjegy kinézetű, vékony, ellenálló plasztikburkolatban 24 karátos arannyal befecskendezett lapocska, ez a jövő világvalutája. 
Beváltható Euróra, vagy Dollárra.

 

 

3

 

 

3

A különböző alternatív fizetőeszközök felbukkanása, az adott pénzügyi rendszerben, a bizalom gyengülésének az egyik félreérthetetlen jele. A virtuális valuták után megérkezett az Aurum. 

A bankjegyek értékét eleinte azok a nemesfémek garantálták, amelyekre be lehetett váltani őket.

A bankjegyek ellenértékét régen a jegybank úgy szavatolta, hogy garantálta azok értékpénzre (aranyra vagy ezüstre) váltását. Mióta a legtöbb ország felhagyott a nemesfém alapú monetáris politikával, a jegybankoknak megszűnt a nemesfémre váltási kötelezettsége, a bankjegyek (és az inherens értékkel gyakorlatilag szintén nem rendellkező nem nemesfém érmék) fedezetét az ország gazdasági kibocsátása fedezi. – wikipédia

Ez azóta megváltozott.

Egy új technológiai eljárás azonban lehetővé tette, hogy az aranyhoz bankjegy formájában is hozzá lehessen jutni. A Valaurum 1/10 vagy 1/20 gramm 24 karátos aranyat tartalmaz, és úgy tervezték, hogy a hagyományos papírpénz tulajdonságaival rendelkezzen.

Az előállításának részleteibe nem mennék bele, mert lövésem sincs, de akit érdekel, annak itt van egy videó:

Jellemzően a 40-70 év közötti korosztály vásárol fizikai aranyat, ők még hallottak történeteket a szüleiktől a háborúkról és a gazdasági krízisekről, amelyek következtében a pénz elértéktelenedett.

Egy pénzügyi összeomlás esetén kétségtelen, hogy jelentősen megnőne a nemesfémek jelentősége. Erre az aktuális példa Irán. A gazdasági szankciók mesterséges pénzügyi válságot idéztek elő az országban, ami a nemzeti valuta rohamos értéktelenédését is magával vonta. Az iráni kormány azonnal az aranyhoz nyúlt, és az olajkereskedelem egy részét azóta aranyban bonyolítja.

2002 óta a világon az aranyrudak és aranyérmék piacának forgalma a 22 szeresére nőtt, és őszintén szólva ezen nem is nagyon csodálkozom.

Mindenkitől elnézést kérek, hogy ezt így karácsony után tettem ki, ezzel az ajándékötlettel azt hiszem, hogy egy kicsit elkéstem.

Forrás 1., 2.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!