Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Családi pótlék módosítás, változik a törvény!

Nem, nem emelkedik az összeg. Sokkal inkább ugrik a pótlék, ha bizonyos részleteket nem tartasz be.

 

 

0

Kötelező óvodáztatáshoz köti a kormány a családi pótlékot 2016. január 1-től – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a kormany.hu-val.

Novák Katalin kiemelte: 20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az intézkedés által vélhetően az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma.

A kormány 2010-ben vezette be a tanköteles gyerekek esetében az iskolába járáshoz kötött családi pótlékot. Eszerint ha az igazolatlan iskolai hiányzások száma meghaladja az 50 órát, felfüggesztik a családi pótlék folyósítását. Az intézkedés igencsak sikeres, hiszen bevezetése óta mintegy felére csökkent az igazolatlan iskolai hiányzások száma.

A kormány döntése értelmében 2015 szeptemberétől 3 éves kortól kötelező lesz az óvodáztatás. Azt szeretnék elérni, hogy minden gyermek megfelelő nevelést kaphasson már az óvodás korban is – tette hozzá az államtitkár.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

A családi pótlék jelenlegi összege:

pótlék

Alkotmányellenes a családi pótlék módosítása

Az Alkotmánybíróság megvizsgálta az új törvénytervezetet, mely a családi pótlék szabályozását s érinti, és azt alkotmányellenesnek találta.Azokat a szabályozásokat, melyeket az Alkotmánybíróság hiányosnak talált ki kell pótolniuk, illetve el kell távolítaniuk azokat a pontokat, melyek alkotmányellenesnek bizonyultak.Ezeket a módosításokat az Országgyűlésnek az idei év végéig kell elvégeznie.

Alkotmányellenességet találtak a tekintetben, hogy az új családtámogatási törvényből hiányzik annak biztosítéka, hogy az után a gyermek után is ugyanannyi családi pótlék jár, akiknek a szülei házasságban élnek, mint az után a gyermek után akinek a szülei csupán élettársi kapcsolatban élnek.Tehát nem lehet különbség a közös háztatásban együtt nevelt gyermekek között.Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlés figyelmét, hogy a hiányosság pótlásáról legkésőbb 2014. december 31-ig gondoskodjanak!Az alkotmányellenességet tulajdonképpen csupán egy apró hiányosság okozta, melynek következtében nem nyilvánvaló és nem biztosított a jogegyenlőség a házasságban gyermeket nevelő, és az élettársi kapcsolatban gyermeket nevelő szülők között.

A törvényjavaslat szerint meg lenne különböztetve a házasságban gyermeket nevelő család az élettársi kapcsolatban gyermeket nevelő családtól.Az Alkotmánybíróság szerint ennek semmilyen jelentősége nem lehet a családi pótlék magállapításának szempontjából.Ha a szülők olyan gyermekeket nem nevelnek a közös háztartásban, amelyek nem egymástól vannak, hanem hanem egy korábbi kapcsolatból, akkor magasabb összegű családi pótlék jár azoknak, akik összeházasodtak, mint akik csak élettársi kapcsolatban élnek, de lett volna lehetőségük házasságot kötni.

Az alkotmányellenességhez az Alkotmánybíróság szerint azt vezetett, hogy a javaslat nem a gyermek érdekeit tartja szem előtt.Ez a fajta megkülönböztetés pedig nem lehetséges.A gyermekeknek ugyanazon szabályozási csoportba kell tartozniuk attól függetlenül, hogy a szüleik házasságban élnek-e vagy csak élettársi kapcsolatban.Az Alkotmánybíróság szerint a gyermek érdekei ezt kívánják.A téma erősen vitatható, hogy a gyermek érdekei mit kívánnak, ezt mindenki döntse el maga, a cikk írója nem kíván kommentárt fűzni.

Az év végéig a törvényhozásnak orvosolnia kell ezt a problémát – teszi hozzá a pályázatfigyelő.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kalman Nagy says:

    Én úgy látom hogy az egy gyermekes családban a gyermek a 2-s több gyermekes családdal szemben hátrányos helyzetben van.Mert neki is egy kis cipő annyiba kerül mint a 2- vagy több gyermeket nevelő szülök gyermekeivel szemben.Nem beszélve ingyenes az iskolai óvodai étkeztetés.Tehát az 1-gyermekét nevelő gyermek hátrányos helyzetben van.Az meg teljesen felháborító az a meg hogy a házas s élettársi kapcsolatot külön választja.

  2. DPIldi says:

    csak azt szeretnék, hogy minden gyerek jó “birka” legyen idővel 🙁
    és ha nem kapok pótlékot akkor mi van? Ha oviba jár akkor úgyis befizetem az ottani díjakra, pedig elvileg ingyenes ugye?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!