Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Ezt tanácsolták fiatalkori önmaguknak a börtönben élők!

Előfordul, hogy gyorsan ítélkezünk, ha egy börtönviselt embert látunk? Az elítéltek valamiért homályos fenyegetést jelentenek a társadalom számára, a perifériára vetjük őket anélkül, hogy tudnánk miért kerültek a rácsok mögé. Talán nem is sejtjük milyen nehéz a börtönélet, és azt sem, milyen könnyű odakerülni… Trent Bell fotós (37) egyik barátját, egy kitűnő szakembert, négygyermekes családapát, 36 éves börtönbüntetésre ítélték. Ez már nem egy elvont fogalom volt többé Bell számára, hiszen teljesen testközelből láthatta mi történik ilyenkor valakivel, ráadásul a gyerekkora óta ismert emberrel. Ez indította el egy éve a fejében a gondolatot, hogy riportokat készít a rács túloldalán élőkkel. Ahogy Ő fogalmaz: “ki akartam deríteni hogyan választja el Isten kegyelme az átlagembert az elítélttől”. 

 

 

5

12 önként vállalkozó rabtól kérte, hogy írjanak levelet fiatalkori önmagukhoz, mit üzennének nekik tapasztalataikkal a hátuk mögött. A képek megvilágítása, lesötétített keretük, és kézírásuk a portréjuk mögé szerkesztetve, drámai hatásúak együtt. “A rossz döntések következményei mellett azok pozitív értéke lehet, hogy szembesülünk a hibáinkkal és erőt lelünk ahhoz, hogy az ebből levont tanulságot megosszuk másokkal” – írja az egyik elítélt. Egy nagyon erős sorozat jött létre, erről biztosíthatlak!
A férfiak tekintete kézírásukkal párosítva, megmarkolnak benned valamit, és jó ideig nem eresztik.

 1. James (42) rablás miatt került be

5

„Jamie, Jamie, Jamie… Tudtuk, hogy rosszat teszünk, mégis megtettük. Csak magunkat hibáztathatjuk… Az életnek koránt sincs még vége, Jamie. A múltban elkövetett hibák azok a hibák, amikből tanulunk.”

2. Robert (67) 55 évet kapott, amiért megölte feleségét és 3 éves fiát.

5

„Nem voltál elég okos ahhoz, hogy értékeld a jó dolgokat az életedben, míg már késő volt. (…) Hagytuk, hogy a pia és a drog darabokra törjék az álmainkat és a jövőnket.”

3. Brandon (26) kábítószer-függő volt. Gyilkossági kísérletért 17 évet kapott. Egy tengerészgyalogost lőtt meg, aki deréktól lefelé megbénult.

5

„Bárki képes harcolni. A leggyengébbek is képesek erre. Bárki képes az erőszakra, de csak egy igazi férfi képes arra, hogy odafordítsa a másik orcáját is, aztán továbblépjen… Tudd, hogy az emberek majd próbára tesznek, és nem számít, hogy mit gondolsz, ha csak az igaz ember marad az úton.”

4.Jack, aki kábítószer-kereskedelemből élt, míg egy barátja feldobta. A rendőrség 80.000 dollárnyi készpénzzel és a szállított droggal együtt kapcsolta le.

5

„Visszanézel majd és megkérdezed, mit kellett volna tenned, hogy elkerüld a börtönt, hogy együtt lehess a gyermekeiddel és a szüleiddel, hogy élhesd azt a nagyszerű életet, amit élhetnél… Többet várok el tőled, mint az állítólagos jóbarátaidtól. Különben meg hass rájuk, mert nem éri meg: előbb-utóbb sitt a vége.”

5. 

5

„Sose veszítsd el az igazi önmagadat, mert lehet, hogy túl késő lesz, mire ismét megtalálod….Ha úgy van megírva, akkor minden működni fog. Soha ne add fel!”

6. Ken Joondeph,  kiskorú szexuális kizsákmányolása és törvénytelen szexuális kapcsolat miatt ítélték el. 2 éve maradt a 8 éves börtönbüntetéséből.

5

“Nézd mit tettél velünk! Kinyírtad a jövőnket!…Tégy magadnak egy szívességet. Hallgass azokra, akik szeretnek … Bölcsességből és megértésből mondják, meg akarnak menteni…”

7. Peter (55)

5

“Sok jó dolgot fogsz tenni, de néhány igazán nagy butaságot is. Ha úgy érzed, hogy valami nem helyes, ne tedd meg!…De jó, hogy végre beszélhetünk! Hidd el, fiam, 55 éves vagyok, 6 éve ülök börtönben és nem ez az embernek való élet…”

 8.

5

„A legfontosabb a hála. Adj hálát minden pillanatban, minden körülmények között és minden lélegzetvétellel! Ez fog megvédeni téged…Minden döntésed hatással van a körülötted élőkre: de leginkább a jövődre.”

9. 

5

„Mindannyian tökéletesen tökéletlenek vagyunk. Ne ítélkezz senki fölött!…Meg kell tanulnod megbocsátani az embereknek, azért, hogy magadnak is megbocsáthass majd.”

10. Robert (46), rablás és kábítószerrel visszaélés.

5

“Légy mindig kész a mosolyra és a harag késleltetésére és bánj azzal a tisztelettel az emberekkel, amit megérdemelnek! Csak így kerülheted el azt, hogy azzá válj, aki én lettem.”

11. William (40) önbíráskodás, testi sértés, rablás miatt börtönözték be. A szabadságvesztés ideje alatt az édesapja meghalt, a családja pedig elhagyta

5

„Életem nagy részét rácsok mögött töltöttem. Te ennél sokkal többre vagy hivatott!”

12. Wesley (44), gyilkosság miatt vonult börtönbe 22 évesen.

5

“Kedves Mess, bízom benne, hogy szavaim bátorítólag hatnak és segítenek téged abban, hogy elkerüld azokat a rossz döntéseket, amik örökre megváltoztatják az életed! Hiszek benned, mint annyi mindenki más, szóval hinned kell magadban!” Ha azokhoz fordulsz, akik szeretnek és törődnek veled, ígérem, nem fogsz kudarcot vallani, ahogy én tettem. A tanácsom a következő: végezd el az iskolát és kövesd az álmaidat. Minden más magától megoldódik.”

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!