Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Összefogtak a férfiért, aki maratoni gyaloglással jut el mindennap a munkába!

Detroit Free Press vasárnap esti cikke megérintette az amerikaiak szívét és összefogtak az 56 éves James Robertsonért, aki mindennap maratoni ingázással jut el a munkahelyére, majd haza. Fröccsöntőként dolgozik a hét napból ötöt, délután 2-től, este 10-ig. Hétfőtől-Péntekig. Amikor 1988-as évjáratú Honda Accordja kilehelte a lelkét, Robertson gyalog kezdett munkába járni. A halk szavú ember soha, senkinek nem panaszkodott azért, hogy 38 km-ert tesz meg befelé, majd az éjszakába hazafelé, szinte végig gyalogosan. ( Google Maps )

 

 

6

Útja olyan veszélyes helyeken is átvezet, ahol már egyszer kirabolták, de Ő azt mondja bízik Istenben, felveszi a motorikus mozgást, amit már régen kifejlesztett, és igyekszik célba érni mindennap, oda és vissza. Mentálisan és fizikailag is nagy kihívás lehet ez egy olyan embernek, aki kereken 2, azaz kettő órát tud alvással tölteni hajnalonként, máris indulnia kell visszafelé a munkába. Ennek ellenére a munkaadója kedvence, mert soha, egyetlen napot sem hiányzott a munkából, pedig az időjárás sem kíméli és volt már, hogy csuromvizesen érkezett meg reggel.

6

Több, mint egy évtizede menetel így a munkába Robertson panasz és kifogás nélkül. Új autó vásárlására esélye sem volt, mivel 10,55 $ az órabére – ami jóval meghaladja egyébként a Michigan-i minimálbért, ami 8,15 $ -, ebből nem telik neki az autó vásárlásra, és fenntartásra. Detroit kemény hely, buszjáratok nagyon korlátozott számban vannak, a férfi igen kis távot tud csak ülve megtenni. Azt mondja “tartok egy ritmust a fejemben”, és ebben a tempóban gyalogol, szinte mechanikusan.

5

Így néz ki egy utazása a munkahelyig és vissza.

Vannak helyek, mint például a Highland Park, amit teljesen ki kell kerülnie, mert nagyon veszélyes, ezért nem tud egyenes úton bejutni bizonyos szakaszokon. Különösen nehéz a hajnali hazajutás, mivel este 10 órakor végez, olyankor már lekéste az utolsó buszt. Hideg, esős, havas estéken ez borzalmasan nehéz lehet mentálisan is, de nem hagyja el magát.

Az embereket meghatotta a Robertsonról szóló írás, és egymás tudta nélkül, hárman is online gyűjtésbe fogtak azért, hogy egy autót vásárolhasson magának a férfi. Az egyik helyen, az 5.000 dollárra beállított számlán már másnapra 64.000 $-árt gyűjtöttek össze neki! Amikor a Detroit Free Press újságírója értesítette erről, a férfi csak azt tudta ismételgetni: “Ez most komoly???”.
Igen, komoly… Az emberek szeretnek segíteni, ha megérinti őket valaki vagy valami.

5

A Downriver autókereskedés értékesítési vezetőjének egy barátja küldte át facebookon a cikket, ami lenyűgözte, ezért felajánlott számára egy autót – 2014 Chevrolet Cruzt vagy Sonic-ot -, és szeretné kifizetni az éves 900 $-os adót is a gépjármű után. Több százan ajánlottak fel számára autót, bringát, buszjegyet és sofőrszolgálatot is. Több autós cég vezetője azonnal utasítást adott, hogy melyik kocsit adják át azonnal a részére. Egy másik férfi szeretne autót vásárolni és több évnyi biztosítást fizetni neki. Egy vállalkozó férfi felajánlotta, hogy mindennap ingyen be és hazafuvarozza. Aggódtak érte, hogy a még rosszabbra forduló időjárás ne kínozza tovább.
Eközben a szerény Detroit-i férfi besétál a szokásos rutinja szerint és nem ijed meg az előrejelzett hóvihartól, azt mondja tavaly is túlélte, cseppet sem aggódik. Szereti a gyaloglást és a szabadban lenni, szereti a munkáját, munkatársait, fizetését, de tudja, hogy nem tudja örökké csinálni ezt a fáradtságos munkába járást.

Robertson még ízlelgeti a hirtelen jött felajánlásokat, ugyanis az autó csak egy dolog. De Detroitban a gépjármű biztosítás is az egekben van, évente mintegy 5000 $-árt kóstál. Nem ritka arrafelé, hogy a biztosítás drágább, mint maga az autó. És ezt is vállalják jótevői. De ha nem vállalnák, az összegyűlt készpénzből erre is telne neki bőven.

Egy UBS bankár – Blake Pollock – összebarátkozott Robertsonnal, és az adományokat szeretné úgy átadni  részére, hogy ebből valami nagyon jót hozhassanak ki a jövőre nézve. Olyan ez most, mint egy hirtelen jött lottó nyeremény, amiben segíteni kell, hogy jól használja és ne teherként nehezedjen rá. Holnap reggel együtt tervezik meg Robertson kényelmesebb, boldogabb jövőjét.

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!