Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Svéd szülőnek lenni jó! (fotók)

Egyetlen ország sem olyan nagylelkű a szülőkkel, mint Svédország. A jelenlegi rendszer lehetővé teszi számukra, hogy 480 napot töltsenek otthon gyermekükkel úgy, hogy szinte teljes juttatást kapnak az államtól. 60 napot biztosítanak az apák számára ebből, és ha nem használják ki, ezek a napok elvesznek. Folyamatban van további jogszabályok lefektetése, amiben 30 nap apasági szabadságot is igényelhetnek majd a  férfiak. Mindezt a nemek közötti egyenlőség megteremtése érdekében teszik első sorban. Azért, hogy egyenlőbb megosztást tegyenek lehetővé a férfiak és nők között, egy úgynevezett egyenlőség bónusz is bevezetésre került. Minél több napot osztanak meg egymás között a szülők, annál magasabb lesz a bónusz. Egy pár, akár 1500 eurót is kaphat így. Annak ellenére, hogy egyedülálló módon vannak támogatva, a svéd apák töredéke használja ki csak ezt a lehetőséget.
Johan Bävman fotó projektje azoknak az apáknak portréira épül, akik úgy döntöttek, hogy kihasználják az apasági szabadságot és hosszabb ideig maradnak otthon gyermekükkel, mint az átlag. 

 

 

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

5

A szülői szabadság hossza tehát 480 nap, a gyermek születését követően. A támogatás pedig így néz ki ez idő alatt: a teljes fizetés 80 %-a jár 390 napig (maximum 3.161 €/ hó), ezután 20 €/nap. Svédországban mind a 480 napot felhasználhatja egy szülő, kivéve 60 napot, amit kötelezően a másik félnek kell igénybe vennie. Ha ezt nem teszik meg, az 1 500 € / év egyenlőség bónuszt elbukják. Az általában minden országban adott, hogy a gyermek születését követően, 2 hét apasági szabadság jár, de a svédeknél még több mint 1 évig joga van csökkenteni a dolgozó félnek is a munkaidejét. Továbbá joga van otthon maradnia a beteg gyermeke mellett, és megkapja a fizetésének közel 80 %-át.

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!