Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A balett rossz fiújának hipnotikus tánca! (videó)

Sergei Polunin (Szergej Polunyin), a 25 éves ukrán balettsztár, 2012-ben fogta magát és kisétált a Royal Ballett ajtaján, maga mögött hagyta szólótáncosi karrierjét. Az akkor 21 esztendős táncos, mindössze néhány nappal azelőtt jelentette be távozását, hogy a The Dream (Az álom) című új produkció főszereplőjeként lépett volna színpadra. Az ok egyszerű volt, nem bírta tovább az intézmény szigorát, ezért inkább egy barátjával tetoválószalont nyitott. Ez volt Polunin megdöbbentő lázadása a személyiségét elnyomó rendszer ellen, amiben kisgyermek korától fogva nevelkedett. 5

 

 

Szergej Polunyin

19 éves korában a brit Királyi Balett történetének legfiatalabb vezető táncosává választották. Monica Mason, a társulat igazgatója szerint Polunin távozása “hatalmas sokként ért mindenkit”.  Az internetes oldalakon megindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy a fiatal tehetség döntése mögött idegkimerültség áll-e, bedarálta-e a balett-táncosok kemény napi rutinja. A sok éve tartó, Polunin számára egyre nyomasztóbbá váló, a külvilág örömeit kizáró életforma áll-e a lázadás mögött. 5

A balett James Deanje nem törődött azzal sem, hogy a balett világában igen ritka a bőrdekoráció, sőt őt szokatlanul vonzzák a tetoválások. Számos rajzot visel már a testén, amit fellépésein tapaszokkal takar el. Amikor 19 évesen elhagyta a balett társulatot, az is megfordult a fejében, hogy a színészet felé indul el. James Dean volt rá a legnagyobb hatással. „Amikor legelőször láttam egy filmet róla, amiben James Franco játszotta a színészlegendát, annyira megtetszett, hogy elmentem és csináltattam egy tetoválást a vállamra James Deanről anélkül, hogy egyetlen filmben is láttam volna játszani őt.” – árulta el a sajtónak lelkesen Polunin.

5

Hamarosan rájött, hogy nem bírja a tánc nélkül, és már visszatért a világot jelentő deszkákra. Ma az Igor Zelenszkij által vezetett Stanislavsky Moscow Music Theatre táncosa. Itt sokkal inkább megtalálta önmagát, és ezt semmi nem mutathatja jobban, minthogy a testét borító tetoválásait Igor portréjával gazdagította. A balettvilág ikonikus alakját pillanatnyilag 16 tetoválás díszíti.

5

5

5

Pár napja jelent meg a videómegosztókon egy négy perces, improvizatív koreográfiája, amely villámgyorsan terjedt el az interneten. A klipet David LaChapelle rendezte Hozier Take Me to Church című számához. Polunin a videóban végig improvizál, a rendező szabad kezet adott neki. Lélegzetelállító mozdulatai hűen tükrözik a zene sötétebb és világosabb pillanatait, a helyszínválasztás pedig tökéletesen illik a dinamikus koreográfiához. Világosan mutatja meg benne azt is, hogyan küzd a démonaival.  Sokan gondolják úgy, hogy a balett nőies műfaj, és sokszor feltételezik a férfi táncosokról, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. Polunin videója azonban ennek pont az ellenkezőjét bizonyítja. A témában egyébként készültek kutatások is. J. Michael Bailey és Michael Oberschneider 1997-ben végzett kutatásokat a szexuális irányultság és professzionális táncművészet összefüggéseiről, amelyekből kiderült, hogy kb. fele-fele arányban fordul elő egy társulaton belül a heteroszexualitás és a homoszexualitás. 

Szerző: Gini Papp – Zacc

Ha tetszett oszd meg te is, és nézd meg a Patrick Swayze-ről készített memoárt ide kattintva! Valamint érdemes mindig szétnézned a lap alján lévő képes ajánlóban is!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Látod, igaz. Tanulmányok folynak róla. Én is leszarom (akár nagybetűkkel is kiírom), mert nem vagyok homofób! De ez a tánc kifejezetten masculin és ide kívánkozott részemről, hogy mint adatot, leközöljem alatta, mert bizony az átlagembert érdekli, ezért készítenek róla statisztikát 🙂 Röhej, de így van.

  2. Benjamin Istvan Cseko says:

    Polunin remek tancos, ezt a videot en is, sokakkal egyutt megosztottam. Mint a Miami City Ballet ex-szolistaja azonban meg kell jegyeznem, hogy az alatta levo ertekezest a homoszexualitasrol NEM HITTEM EL! Ilyen megjelenik Magyarorszagon 2015ben?

    Nem arrol van szo, hogy keves vagy sok meleg van a balettben, hanem hogy leginkabb mindenki lesz*arja. Senkit nem erdekel ki kivel van kapcsolatban vagy szexel, Sok a meleg es sok a hetero. A lenyeg, hogy a balett nagyon nehez es, igen, ferfias.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!