Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

10 év után újra láthatta feleségét a vak férfi! (videó)

Hála a  Mayo Clinic (USA) szemész- és kutatóorvosainak munkájáért, megtörtént az áttörés. Már a 15. ember láthat újra a segítségükkel. A 68 éves Allen Zderad (Minnesota) újra átélhette milyen is a szerelem első látásra, amikor egy évtized után megpillanthatta feleségét. 

 

 

A férfi szemét az úgynevezett retinitis pigmentosa, egy degeneratív szembetegség vakította meg, melynek semmilyen hatékony gyógymódja nem volt. Szakmai karrierjét kettétörte és családtagjait nem láthatta többé. Sőt, unokáit soha nem is láthatta, egészen eddig. Miután a klinikai vizsgálatok lezajlottak, műtéti eljárással, egy chipet építettek be a jobb szeme alá, melynek vezetéke az agyhoz csatlakozott, kikerülve a sérült retinát.  Az implantátum digitális fény hullámokat, jeleket közvetít a látóideghez. 

Ez volt tíz éve az első alkalom, hogy Zderad kitudta venni az emberi formákat, a tárgyak körvonalait. Még a saját tükörképét is látta sziluettszerűen az ablakra nézve. De az első igazi jele annak, hogy az eszköz dolgozik az volt, amikor megragadta felesége kezét és könnyekben tört ki. 

Raymond Iezzi Jr., MD, a műtétet végző kutatóorvos ezt mondta: “Ez egy nagyszerű család. Nagyon szokatlan volt, hogy egy tudós, mint én, képes legyen ténylegesen is alkalmazni az eredményeit, amin már évek óta dolgozott, hogy kézzelfoghatóan segítsen egy betegen. Ez egy nagyon különleges érzés!”

A protézist idén januárban építették be, az Egyesült Államokban mindössze 15. alkalommal. Két héttel később, mint egy szemüveg aktiválódott a beteg testében. “Ez egy bionikus szem, a szó minden értelmében – folytatta Dr.Raymond Iezzi Jr. -, nem helyettesíti a szemgolyót, de működik, mert párbeszédet folytat a szemmel.”

Ez persze csak a kezdet. A Mayo Clinic azt közölte, hogy több kiigazításra van szükség, sok munka és fizikoterápia áll még Zderad előtt. Sok órányi fizikai kezelést és oktatást fog kapni annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhassa a készüléket, amely lehetővé tette számára, hogy újra látóvá válhasson. 

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!