Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Megindító videón az áttörés egy Alzheimeres néninél! (videó)

Mindazok, akik valamilyen formában közel kerültek az Alzheimer kórhoz, ijesztőnek és hihetetlennek találták. Az én nagymamám hosszú ideig élt ugyan (96), de utolsó 2 évét időskori demenciában töltötte el. A verbális kommunikációra képes volt, de teljesen elvesztette az emlékeit. Nagyon ritkán ötlött fel csak valamiféle kép az elméjében, amit emléknek hívhattunk, az is csak pillanatokra. Számomra az volt a legijesztőbb, hogy sosem ismert meg. Nagy nehezen tisztáztuk (újra és újra), hogy ki vagyok én – ehhez azt is el kellett valahogy magyaráznom, hogy vannak gyerekei és én ezek egyikének vagyok a lánya -, majd megörült nekem, még meg is ölelt, engem pedig mindig megkönnyebbüléssel és reménnyel töltött el.
2 perccel később gyanakodva méregetett, és anyámat kérdezgette rólam: – ki az az idegen nő, aki a fotelben ül? Úgy nézett rám, mint egy sorozatgyilkosra. Panaszkodott, hogy ma még semmit sem evett, éheztetik ezek a gonosz emberek, akikkel együtt él, és fogalma nincs róla, hogy kicsodák, másik pillanatban hányt, mert folyamatosan tömte magába az ételt. Elfelejtette, hogy evett. Olyan történeteket mesélt, amelyek talán egy előző életében történtek meg vele, de egész biztosan nem most. Elmesélte, hogyan mentette meg a Fáraót és seregét a Vörös-tengernél. Részletesen. Megdöbbentően részletesen. Ugyanakkor nem tudta, hogy vannak gyermekei és unokái. Félelmetes volt és megrendítő. 

 

 

2

Akik végigkísérték már egy szerettüket ezen az úton, biztosan hasonlóan éreznek. A demenciának különböző súlyossági fokai vannak. Sajnos vannak, akik teljesen elveszítik a kapcsolatot a külvilággal és már nem kommunikálnak a környezetükkel. Velük még nehezebb lehet. Az orvostudomány semmiféle biztatással nem szolgált a hozzátartozóknak, ezzel – a hagyományos orvoslásban bízók – teljesen elveszítették a reményt. 
Egy videó viszont megcsillant valamit előttünk. Naomi Feil (83), a Validation terápia alapítója és tanítója, aki több, mint 30 éve tölt be úttörő szerepet az időskori demenciában szenvedők ellátásában, áttörést ért el!

2

Naomi Feil

Gladys Wilson stroke-ot kapott és 2000-ben diagnosztizálták nála az Alzheimert is, ezzel egy időben non-verbálissá vált. Nem szólalt meg többé. Mielőtt Naomi elkezdené vele a terápiát, elmagyarázza neki a metodikát, ami szerint haladni szeretne, és elmondja, hogy a nő fiatalkori emlékeit fogja használni.

2

Gladys és Naomi

Naomi célja, hogy “memória hidat” építsen a betegben. Régi megfigyelése, hogy a fiatalkori emlékek, főként az akkor szeretett és ismert zenék képesek felhozni képeket, és valamilyen szinten kapcsolatot tud kialakítani velük. Azt mondja tudta, hogy ha van valami, ami elérhet Gladyshez, az a zene. Mégpedig a keresztény himnuszok, amelyeket annyira szeretett. Érdemes megjegyezni, hogy Naomi zsidó, de mint orvos, tudja mi az amivel segíteni tud, ezért keresztény zsoltárokat énekel Gladys Wilsonnak, akinek elméjéhez közel szeretne kerülni!

2

 … és igaza volt …

És akkor, minden előzetes figyelmeztetés nélkül, valami varázslatos történik. Egy lenyűgöző, csodálatos, és figyelmet érdemlő varázslat… Naomi kifejti, hogy ilyen átütő eredmény nem minden beteggel történik meg, de rámutat, hogy ha van hit és türelem, kiépíthető egy kapcsolat, ami áttöri valakinek a szenvedésfalát és segít, hogy elérje az örömet és a békét.

Nézd meg ezt a hihetetlen kapcsolódást, és az áttörést, a videóban, mely 2009-ben készült. 
Hidd el, a megfelelő időben meg van a gyógymód mindenre. És ki tudja, talán egyszer még az örök fiatalságra is sor kerül 😉

 

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!