Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

9 igazán jó módja, hogy segíts egy kismamának!

Sokszor tanácstalanok vagyunk, amikor rokonságunkban, vagy baráti körünkben baba születik, vajon hogyan segíthetnénk. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy óriási mentális és fizikai teher nehezedik egy friss szülőre, kezdve azzal, hogy kilép a “kis csomaggal” a kórház kapuján, és megpróbálja túlélni a mindennapokat az új jövevénnyel.
Nos, hidd el, a fél veséjüket adnák sokan azért, ha ezeket észrevennénk és megadnánk nekik, miközben ők 24 órás szolgálatban vannak a kicsi mellett. Persze ott a dilemma, vajon mennyire meri megosztani a felelősséget, de ha felajánlod, dönthet.

 

 

8

Így lepték meg a hálás szülők a nővérkét! – videó

1. Bárhová, csak hozd ki őt a házból! Sokszor még felöltözni is nehezére esik a friss anyának az állandó szoptatás, pelenkázás, altatás körforgásban. Hidd el, még ha nehézkesen is fog belemenni, a legnagyobb szívességet avval teszed neki, ha ösztönzöd erre. Hagyja el a lakást minél többször, ha lehet.

2. Vigyél neki élelmiszereket, ha lehet eldobható papír vagy műanyag tárolókban. Olyanokban, ami miatt nem kell aggódnia, hogy vissza kell majd juttatnia neked valahogyan. Ha lehet olyat válassz, amit mosogatnia sem kell. Van ezer más gondja, ne kelljen erre is összpontosítania.

3. Hidd el imába foglalja a nevedet, ha fizetsz valakinek azért, hogy amíg házon kívül vagytok, takarítsa ki a lakást. Az, aki egész nap pizsamában szoptat, eszét veszti a boldogságtól, ha valaki rendbe teszi a lakást. Még ha ellenkezik is először, hogy ő ura a helyzetnek, erősködj tovább. Megfizethetetlen érzés lesz úgy hazamennie, hogy újra tisztaság van, valaki rendezte a szennyest, kivasalt, felporszívózott, elmosogatott és így tovább.

Így mutatták ki az apák, milyen nagyra becsülik párjukban az anyát! -videó

4. Mielőtt átmész hozzá, már közöld a telefonba, azzal a céllal teszed, hogy figyeled a babát, amíg ő alaposan kipiheni magát. Tudod, ez nem fog menni úgy, ha belemész az “igazán nincs rá szükség” játékába. Jelenj meg nála, és legyél határozott, ne tágíts!

5. Elég sok nőben közös a szülés utáni depresszió vagy baby blues. Ez egy nagyon lehangolt állapot. Én is átestem rajta a nagyfokú hormonváltozás miatt. Tudom milyen érzés, amikor totálisan alkalmatlannak érzi magát valaki a gyerek ellátására, életben tartására is. Ezt észre kell venned! Bátorítanod, dicsérned kell, fognod a kezét ezen a mélyponton. Esetleg további segítség kérésére ösztönözhetnéd. A szakemberek remekül talpra tudják állítani.

6. Ha nem az első babáról van szó, van vagy vannak már gyerekei, vidd el őket játszóterezni, moziba, bárhová, csak el. Segíts, hogy kettesben maradhasson a picivel, így lelkiismeret furdalás nélkül, csak rá figyelhessen, ismerkedhessen vele.

7. Vásárolj be neki, vagy figyelj a kisbabára, amíg ő megy el és vásárol be! Óriási érzés, amikor újra embernek érezheti magát felöltözve, felnőtt emberek között. Még ha csak nézelődésről és vásárolgatásról szól is egy bevásárló központban. Bátorítsd, hogy akár órákat is távol maradhat, csak legyen kint.

8. Mindig eszembe volt, de valahogy soha nem jutottam odáig, hogy készítsek az ajtóra egy kiírást, hogy “alszik a baba”. Tedd meg helyette. Csináld meg, és add a kezébe. Majd ő kirakja ha szükség van rá. De lepd meg vele. Nincs annál őrjítőbb, mint amikor a kicsi álomba szenderül és a postás vagy a védőnő ráfekszik a csengőre.

9. Őszintén szólva, ha egy kisbabának megvan az alap ruhatára, nincs nagyon szüksége egy újabb cuki rugira vagy kis cipőre, és rágókára sem. Van viszont szüksége pelenkára. Az Isten pelenka készlete nem elég. Lehetsz bármilyen laikus is, tudod hány hónapos a kicsi, ennek megfelelően tudsz választani a polcról egy csomaggal. A popsitörlő (ha lehet vegyszermentes) és  a pelenka az igazi ajándék, hidd el! 

Hülye kérdések, frappáns válaszok -, avagy vágjon az eszed, ha kismama vagy!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!