Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Alaposan meglepték az embereket ruhavásárláskor! (videó)

Idén április 24-én ünnepelte első születésnapját a Fashion Revolution mozgalom. Küldetésük, hogy a divatipar és a termékeiket készítő emberek között egyensúlyt teremtsenek. A kreatívitás és profit érzékenység ne termeljen több rabszolgát, egyszóval álljt kíván parancsolni ennek a bevált szokásnak. 

 

 

3

Ha szeretnénk támogatni az álláspontjukat, és együttérzésből sem akarunk olyan ruhában járni, amit modernkori rabszolgákkal készíttettek el, fogjunk gyanút, ha egy terméket túlságosan olcsónak találunk. Ha egy póló 2 €, vagy egy farmer 10 €, nem elképzelhetetlen, hogy gyerek csinálta, valamelyik indiai nyomortanyán. Akkor pedig pláne, ha Made in Bangladesh a címke benne…
Egy németországi, társadalmi kísérlet, evvel a szándékkal készült. Figyelem felkeltő, türkiz színű automatát tettek ki az Alexanderplatz-ra, Berlinben. Az automatából 2 euróért vásárolhattak pólót az érdeklődők. 2015.április 24-én, a Fashion Forradalom évfordulójára szervezték mindezt abból a célból, hogy az embereket szembesítsék az elmondottakkal. Ezzel kihívást intéztek a különböző ruha márkák kereskedőihez, arra ösztönözve őket, hogy vállaljanak felelősséget a közösség és a magánszemélyek érdekében is azzal, amit forgalmaznak, és ne támogassák tovább a kizsákmányolást.
Ugyanakkor evvel emlékeztek meg arról az 1129 dolgozóról, akik 2013-ában haltak meg a Rana Plaza Ruhagyár összeomlásakor, a romok alatt, Bangladeshben. 

Nézzük hogyan reagált az utca ember, amikor szembesült a mögöttes tartalommal:

Az emberek így lettek elgondolkodtatva, miután bedobták az érmét, és kiválasztották a méretet:
“Találkozz Manisha-val…
… aki egy a millióból …
… akik a mi olcsó ruháinkat készítik …
… óránként 13 cent munkabérért …
… minden nap 16 órában …
… akarsz még 2 euróért pólót vásárolni? …
Vásárolok – Adományozok …”

Talán nem csodálkozol el azon, hogy az “Adományozok” gombra nyomtak.
A #fashionrevolution és #whomademyclothes hastag-ek alatt találsz még információkat.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!