Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Egy családi ház egy éves áramellátását biztosítja a magyar találmány!

Zseniális nép vagyunk mi, ez vitathatatlan, nem igaz? Most éppen egy kreatív elme, Mátraházi János szélerőműve fogja megrengetni a világot!

 

 

3

Fotó: Polgár Károly/Facebook.com

Az ötlet nagy előnye, hogy csendes, ezért közel s távol, senkit nem zavar. Építési engedély nem szükséges hozzá, és a tetőre szerelhető – függetlenül attól, hogy kertes, vagy társasházban, esetleg lakótelepen lakik-e használója -. Megszűnt tehát az eddig “probléma”, nem kell hozzá külön oszlop.

A Kárpát-medence nagy előnye, hogy nincsenek nagyon erős széllökések, bár az eddigi szélerőműveknél ez hátrányt jelentett. Mátraházi János találmányához nem szükséges erős szél sem, már egészen gyenge is elegendő ahhoz, hogy elektromos áramot termeljen, amelynek kapacitása lehet  1kW-2,5kW, vagy 3,5kW-5kW közötti, így akár egy család egész éves áramfogyasztását is le lehet fedni.

A szerkezet egyik fontos tartozéka a szélcsatorna, amely három részből tevődik össze. Az első szakasz kell befogja a szelet, amit majd rávezet a járókerékre. A második szakasz a járókerék csapágyazását és a generátor rögzítését foglalja magában, a harmadik szakasz pedig szél kivezetését megoldó rendszer.

Természetesen fontos elem még a járókerék, amely a Bánki-féle vízturbinának levegőre fejlesztett verziója, hiszen ebben az esetben is az a lényeg, hogy a gyengébb szelekből is a lehető legtöbb energiát lehessen előállítani, erre volt kifejlesztve a Bánki-féle turbina, csak folyóvizekre szabva.

A harmadik elem maga a generátor, amelyet közvetlenül rá lehet kapcsolni a járókerék tengelyére.
Mindezt ajánlott egy külön, úgynevezett univerzális blokkba összeállítani, míg a bevezető, illetve kilépő szélcsatornákat a helyszín méretének függvényében helyezhetjük el.

Arra is van lehetőség, hogy két generátort szereljünk fel, az egyik a gyengébb szelekből nyer energiát, a másik pedig a viharos széllökésekből biztosít majd áramot. 

Szerző: Gini Papp – Zacc
(ingatlaninvest.com)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!