Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Ősmagyar ételrecept, amin mindig tudok röhögni!

Tüttyölt ratyli.
Talán találkoztál már ezzel a recepttel. Ma ráhasaltam az asztalra és unott macskafejjel kattintgattam az egeret a gasztroblogok között, azon agyalva mi a ferde répát főzzek megint. Így jutottam el a ratyliig.
Esküszöm, a főzés legnehezebb része számomra az, hogy kitaláljam mit készítsek. Tekintve, hogy hármunknak háromféle ízlése van, ez a művelet a leghosszabb.
Szóval ahogy kattintgatok, megakad ezen a képen a szemem: nyamiiiii! Aztán kapcsolnak a szinapszisok és katt-katt, már a tüttyölt ratyli ugrik be valamiért. A szó. Aztán a recept, amit valaha olvastam és sírtam a röhögéstől rajta. Át is adnám, ki ne maradj ebből az élményből.

 

 

1

 

(a kép illusztráció)

Hozzávalók:

Másfél kiló nyersratyli
egy jókora pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögősi)
3 csipet cihánta
4 ölej csikmány
kb. 5 zamecsli
1 suttyonyos petrecel
1 véka vatyek

Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem ereszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mert hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba, majd jól összegyöröszjézzük. Várunk, amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát.

Tanácsok:
Döntsék el, hogy megcsinálják-e, de mindenképpen olvassák el.
Kannásbor illik hozzá.
Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: ? kcal
Szénhidráttartalom: ? gramm
Zsírtartalom: biztos sok gramm

Mivel egy büdös szót nem értettem a receptből, ezt rakott krumpliként, vagy slambucként adaptáltam. Na, de itt jött a csavar, mint kiderült, ez Horvátország, Baranya, Szent László tájszólása. Így hát egy odavalósi ismerősöm már fordította is séróból, ezt figyeld:

Eredeti recept:
50 dkg burgonya
1 tejföl
10 dkg sonka
20 dkg sajt
1 kanál zsír
x db tojás igény szerint
bors,só
ízlés szerint sok más fűszer

Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, összetörjük. Közben a tojásokat megfőzzük. Összekeverjük a tejfölt,az apróra vágott sonkát és a sajt felét reszelve, végül a főtt tojást szintén reszelve. Ízlés szerint fűszerezzük. A tört krumplit egyenletesen elosztjuk egy tepsiben vagy egy hőálló tálban. Ráterítjük a tejfölös masszát. A tetejére reszeljük a maradék sajtot, majd kb 15-20 perc alatt összemelegítjük a sütőben.
Nagyjából ennyi. Jó étvágyat hozzá….

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás: gugli

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!