Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Itt a lehetőség, hogy tegyünk a nőket érő erőszak ellen!

Az egyik húgom oxigén hiánnyal született, ezért a szüleink gyámsága alatt van. Mindig amolyan csendes, visszahúzódó kislány volt. Ő maga nem igen barátkozott, de szívesen vette mások közeledését. Nem volt elég, hogy 8 éves korában elütötte egy autó, és következmények nélkül megúszta a gázolója, 14 évesen egy talán még szörnyűbb dolog történt vele. Az iskolából hazafelé 5 környékbeli fiú ment oda hozzá, és felcsalták a hét emeletes lakóház legfelső szintjére, ahol már csak egy lépcsősor vezet fel a tetőre. A kislány nem mert nemet mondani általában senkinek, de ilyen helyzetben aztán tényleg sosem volt, felment velük. Azt, hogy karon fogták és úgy húzták magukkal, vagy csak ment szótlanul, mint bárány a vágóhídra nem tudjuk meg, a történtek után sokáig nem beszélt. Mind az öten (16 évesek) megerőszakolták. Egymás után, mellett, együtt, külön-külön, ahol érték. 

 

 

2
A magyar jog még mindig ott tart, hogy nem videó felvétel készült a kislánnyal és az volt a vallomása az ellenük indított bíróság tárgyalások során, hanem minden alkalommal meg kellett jelennie, és kérdezgették… 
Míg átsétáltunk a Markó utcai épület folyosóján, a fiúk primitív szülei a legocsmányabb jelzőkkel illették, mert úgy vélték, ő volt a hibás a történtekért. Mindig volt, aki nem jelent meg. Ilyenkor hónapokkal napolták el az újabb tárgyalást. Még éppen kiskorúak voltak, amikor az ítélet javítónevelő intézet volt 2 kerek hónapra 😀 Hát nem röhej? De, az. Ez a testileg-lelkileg kiszolgáltatott és kifosztott kislány ott maradt ezzel az “élménnyel”, amiért igazából soha, senki nem lakolt meg. Azóta is van bennem egy mély fájdalom, és nem véletlenül voltam kész bármire, az engem molesztálóval szemben!

Most valamire felkaptam a fejem! Nem ez az első eset, hogy a MagNet Bank kezdeményezéséről beszélek nekeds teszem ezt azért, mert annyira emberi törekvéseik vannak, amitől visszaáll a hitem bizonyos intézményekben. Ezúttal a nőket érő erőszak ellen tesz a MagNet. Az előző cikkeimből már tudhatod, hogy Magyarország első közösségi pénzintézetéről beszélhetünk. Az új kampány keretében a női cégvezetőket, döntéshozókat szólítják megha május 15. és augusztus 15. között nyitnak üzleti számlát az immár 20 éves közösségi banknál, a pénzintézet minden szerződéskötés után 20 ezer forinttal támogatja a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesületet.

2

Kattints erre a ‘Nőként Nőkért’ kampány részleteiért!

Nagyon tetszik, hogy a 20 éves MagNet Bank eddig is különböző akciókkal igyekezett bizonyítani: igazi közösségi pénzintézet, amely nem fél az átlagosnál nagyobb felelősséget vállalni a társadalmi igazságtalanságok felszámolásában. Most a nőket érő erőszak ellen szállnak síkra.

Újraértelmezték azt, hogy a gyengékről az erőseknek kell gondoskodniuk. Azokat a nőket szólítják meg, akik sikeresek, vezető, döntéshozó pozícióban vannak, és hajlandóak tenni a társaikat nap mint nap érő erőszak ellen.

A bank most minden olyan cég újonnan nyitott bankszámlája után, amely női tisztségviselővel vagy tulajdonossal rendelkezik, 20 ezer forintot juttat a NANE, azaz a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesületnek. Természetesen a saját forrásaiból.

1

A NANE 1994-ben eredetileg azzal a céllal alakult, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére, de tevékenységük mára jócskán kibővült. Tennivaló pedig akad bőven: a statisztikák szerint hazánkban közel 800 ezer nőt élete során ért már testi erőszak, közülük közel 300 ezren szexuális abúzust is elszenvedtek. Ma legalább 261 ezer nő él bántalmazó párkapcsolatban, idehaza pedig máig a NANE az egyetlen családon belüli erőszakra specializálódott női civil szervezet.

A MagNet Banknál úgy döntöttek: a nőket érő erőszak ellen fellépni nem kizárólag a hatóságok, az állami szervek dolga. Azt próbálják bebizonyítani: bárki tehet a környezetében élőkért, akár a legegyszerűbb döntésével is.

1

Bővebben az egyesület tevékenységéről: www.nane.hu

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:

“A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.

Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]”

(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)

Kérlek, hogy oszd meg ezt a cikket, ezzel is segítve az ügy előmenetelét!

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!