Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Nem, ez itt nem Batman, de legalább úgy repül! (videó)

Utoljára ilyen gyönyörű, szívmelengető videót egy éve láttam, amikor a két lány kenutúráján készült felvételt helyeztem ide a blogba. És ugyancsak tavaly láttam először felvételt a Mobula Rájákról is, amit a National Geographic stábja örökített meg. Elképesztő volt, hátborzongatóan csodálatos! Akkor azt hittem, nem lehet túlszárnyalni azt, amit készítettek, de a BBC olyan anyagot hozott le, amitől sírva tudnék Hallelujah-zni, ha vallásos lennék. Így viszont egy hatalmas hálát érzek a szívemben, amiért a földön élhetek, és ilyen csodák szemtanúja lehetek. Ma még csak filmről, holnap talán már Mexikóban, mondjuk La Paz környékén.

 

 

2
Ezek a rájaalakúak, a cápák rokonai ugyan, de azoktól sokban eltérnek. Testük hát-hasi irányban erősen lapított, hiszen kifejezetten aljzatlakó fajok. A cápákhoz hasonlóan 5 szabad kopoltyúrésük van, de ezek a hasi oldalon helyezkednek el. Mellúszóik fejlettek, a feji tájéktól kezdve, széles alapon illeszkednek a testhez, ezekkel szárnyszerű csapásokat végezve úsznak.

2

A videóban szereplő hatalmas raj, annak ellenére, hogy aljzatlakó, óriási heppeningben tör a felszínre és szinte átrepülik a habokat. Úgy szállnak, mint  a madarak! Egészen hihetetlen látvány! Azt még nem sikerült megállapítani, hogy miért teszik ezt; meglehet, hogy az udvarlással van kapcsolatban.
A Mobuláknak egyébként nincs tüske a farkuk végén, mint általában a rájáknak, nincs bennük ez a védekező mechanizmus. Egy másik érdekes tény róluk, hogy aránytalanul nagyobb és komplexebb agyuk van, mint a többi halnak. Talán ez magyarázza azt is, hogy szinte játékosan közelítenek a búvárokhoz is. 

2

Nézd meg a videót, amiről áradoztam, hiszem, hogy te is oda leszel a gyönyörtől! 🙂

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!