Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Nigéria betiltja a női körülmetélést!

Goodluck Jonathan nigériai elnök aláírta a törvényjavaslatot, amely bünteti a női nemi szervek megcsonkítását! A gyakorlat, melyen becslések szerint 19,9 millió lány és nő átesett az országukban. A szakértők azt remélik, hogy ez a lépés tovább gyűrűzik más afrikai államokba is, és végleg beszüntethető lesz a világ minden táján.  
 
1
 
A képen: A kislány most sétál egy olyan helyre, ahol pihenni fog, miután átesett a nemi csonkításon, melyet törzsi rituálén hajtanak végre rajta. Kenya, Baringo megye. 
Reuters / Siegfried Modola fotója 2014.október 16. /
 
1

A mérföldkőnek számító jogszabályt fontos lépésként üdvözölték Afrika legnépesebb országában, a szakértők potenciális esélyt látnak arra, hogy a további 26 afrikai országban is bevezethető lesz, ahol jelentős számú nőt vetnek alá ennek a borzalmas szokásnak.

 

 

Nigériában él a legtöbb afrikai nő, akit megcsonkoltak, és több mint 125.000.000 lány él világszerte, akik becslések szerint valamilyen formában átestek rajta.  Az UNICEF jó ideje folytat küzdelmet a szokás ellen, 2013-as tanulmányukban pontosan tárják fel mivel jár az FGM, a női nemi szerv csonkítás. Különböző mélységű és fajtájú csonkolások léteznek, nem orvosi körülmények között végzik el, és nem részesül megfelelő egészségügyi ellátásban sem az, akin végrehajtják. Annak ellenére, hogy nemzetközi erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az FGM gyakorlatának véget vessenek, tisztán látják, hogy ez az eljárás olyan mélyen rögzült a kultúrájukban, hogy nem lesz könnyű dolguk. Nemzetközi egészségügyi és jogi aktivisták, valamint nemzeti és helyi közszereplők, összefogva törekszenek arra, hogy véget vessenek az FGM-nek. 

Goodluck Jonathan nigériai elnök nagy kockázatot vállalt ezzel a bakugrással. Persze döntése időzítése sem volt a véletlen műve, mert a jogszabályt elnökségének utolsó hetében hozta meg. Ezzel gyakorlatilag “tett egy szívességet” utódjának, a megválasztott elnöknek, Muhammadu Buharinak, aki most szembe kell, hogy nézzen a jövőbeni szavazók reakciójával. 

Míg ez a jogszabály fontos lépés az FGM beszüntetése mellett, nem biztos, hogy elég a megkövesedett gyakorlattal szemben. Nagy a kihívás! A női nemi csonkítás aránya a világon Egyiptomban a legmagasabb, 1997 és 2007 közötti mérések alapján a nők 92 százalékán végezték el ezt a beavatkozást. 2000-től kezdődően az arány az UNICEF és más alapítványok kampányának, valamint a bevezetett törvények hatására esni kezdett, a Sohag Orvostudományi Egyetem nemrég végzett felmérése szerint a megkérdezett szülők 44 százaléka tartja fontosnak a műtét elvégzését. A kormányuk azt mondta, hogy továbbra is támogatja az FGM-et, mert áttekintette és összhangban találta a kulturális és vallási hagyományaikkal.

Hosszú tehát az út, de egy nagyon fontos lépésen túl vagyunk.

Az FGM-ről pontosabban a nane.hu. oldaláról:

A hazánkban sokszor eufemisztikusan “női körülmetélés”-ként emlegetett gyakorlat tulajdonképpen a külső női nemi szerv csonkítását jelenti (angol megfelelője az FGM, Female Genital Mutilation). Az Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet egyes területein élő szokás értelmében évente több millió nő külső nemi szerveit teszik ki érzéstelenítés nélküli csonkításnak. A beavatkozást tradicionálisan képesítetlen idősebb nők hajtják végre, sokszor olyan kezdetleges eszközökkel, mint üvegcserép, konzervdoboz teteje vagy kés. A gyakorlat vallástól független.

A női nemi szerv csonkításnak három fokozata van:

Sunna – a “körülmetélés”

A csikló tetejét borító bőr lemetélése.

Kimetszés

A teljes csikló vagy a csikló egy részének, valamint a teljes kisajkak vagy a kisajkak egy részének kimetszése.

Infibuláció

A teljes csikló, teljes kisajkak és a nagyajkak teljes/részleges kivágása, a maradék vulva két oldalát összevarrják, illetve összetűzik. A kialakult hegszövetet szüléskor feltépik, majd szülés után újra összevarrják.

Azonnali komplikációk:

Halál

Vérzés és sokk

Tetanusz

Vérmérgezés

Hosszú távú komplikációk:

Hüvely- és méhfertőzés

Burjánzó hegesedés

Dermoid (bőrszerű) ciszták

Tályogok a vulván

Dysmenorrhoea (menstruáció zavarai, fájdalmas menstruáció)

Dyspareunia (fájdalmas közösülés)

Szerző: Gini Papp – Zacc
(www.ibtimes.com)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!