Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A nő, akinek köszönheted, hogy nem bokáig érő ruhában kell strandolnod!

Csapjunk a sűrűjébe! 1919-ben 20 “Sheriffettes” tett esküt arra, hogy rendben tartja a Rockaway Beachet, ( Queens, New York ), és figyelemmel kíséri a fürdőzők fürdőruha méretét. Ez aztán folyamatos harcot tartott fent a nők és a hatóságok között.

 

 

5

1922. július 12. Chicago, Illinois. Egy nőt tartóztatnak le éppen, mert dacolt a strandviseletet szabályozó törvénnyel. Túl rövid ruhát vett fel. 

Ugyanebben az évben, megrovásban részesítettek egy nőt, akit egy rendőr tartóztatott le, mert fürdőruhát viselt a szoknyája és pulóvere alatt. Az Ocean Parkway-en sétált férjével teljes utcai öltözetben, amikor odament hozzájuk egy rendőr, aki a szoknyája alá nézett, hogy ellenőrizze mit visel. Felszólította, hogy menjen haza és váltson át normál fehérneműre. A bíró elutasította a vádat azzal, hogy a rendőrnek semmi keresnivalója nem volt a nő ruházata alatt, de figyelmeztette, hogy a jövőben ne így öltözzön fel.
1921-ben egy fürdőző nőt tartóztattak le – Atlantic City-ben (New Jersey) amiért nem akarta levenni térdzokniját a felszólítás ellenére sem. Sőt, nem tűrte némán a meghurcolást, bepancsolt egyet a rendőrtiszt szemébe.

5

1921. Chicago-i rendőrnő ellenőrzi a fürdőruha hosszát, nehogy megsértse viselője a törvényt túlzott szabadosságával 

Ismerj meg 29 feltaláló nőt, akiknek nagyon sokat köszönhet a világ!

1921-ben Hawaii ezen is túltett azzal, hogy a következő törvényt hozta meg: minden 14. életévét betöltött nő köteles törülközőt csavarni a dereka köré, vagy esőkabátot viselni a fürdőruha felett. Ez volt a csúcspontja a hosszú vitának, amely a női ruházat szerénységét célozta meg.
A 19.század végén az úszás egészségtelenné és örömtelenné vált.

5

5

Ezekben a ruhákban úszhattak a nők az 1900-as években

” A városnak nincs joga megmondani nekem, hogyan kell viselnem a ruhámat. Ez rohadtul nem az ő dolguk. Előbb megyek a börtönbe. “
LOUISE ROSINE 1921

5

1922.április – Chicago, Illinois – Két fürdőzőt kísér ki a strandról egy rendőrnő

” Ezeknek a szoknyáknak az elnézése, gyermekeink közerkölcsét veszélyeztetik.
A rendőrség köteles beavatkozni és megállítani ezt a felháborító eljárást. 
WASHINGTON POST, 1907

 

5
1925 –“Smokey” Buchanan a West Palm Beach-i rendőrségtől, Betty Fringle fürdőruháját méri Palm Beachen annak érdekében, hogy az megfeleljen a bevezetett szabályozásnak, és a strand cenzoroknak.
 
” Ez volt a fürdőruha hosszú polgárháborúja. “
“SPLASH! A HISTORY OF ÚSZÓNADRÁG” – RICHARD MARTIN ÉS HAROLD KODA

Ezen a pontok a nemeket is megosztották. Férfiak férfiakkal, nők nőkkel fürdőzhettek együtt, nagy ritkán együtt. 

Az 1900-as években a női úszóviselet nehéz anyagból varrt, magas nyakú, hosszú ujjú ruhából és hozzátartozó nadrágból állt. Gyakran gyapjúból készültek. Ahogyan az idő haladt előre, a nyakvonal lejjebb csúszhatott, majd a karok is előkerülhettek. A tengerparti üdülőhelyek azért szigorú dressz kódot szabályoztak le, a szoknya hossza volt továbbra is a vesszőparipájuk a szerénység megőrzése érdekében. Aztán megérkezett a köztudatba Annette Kellerman!

5

Az ausztráliai Melbourne-ben élő úszó, filmsztár, az egészség szószólója (aki vegetáriánus volt) tabukat kezdett dönteni. 1907-ben letartóztatták – azóta ikonikussá vált egyrészes fürdőruhája miatt – szeméremsértésért a Revere Beachen ( Boston, Massachusetts ). 

Annette Kellermanról, akit modernkori Vénusznak tartottak, és akinek teste kiérdemelte a tökéletes jelzőt, akkor már senki nem mondta volna meg, hogy kétévesen lábra sem tudott állni. Egy ausztrál hegedűművész apa és egy francia zongorista-zenetanár anya házasságából született 1886-ban. Kétéves korában angolkórt diagnosztizáltak nála. Hatévesen nehéz acélpántokat kellett viselnie, így a lába elbírta a súlyát. Ekkor egy felvilágosodott orvos tanácsára úgy döntöttek a szülei, hogy beíratják úszni. Annyira megerősödött az évek során, hogy lábai 13 éves korában már teljesen normálisak voltak, 15 évesen pedig megnyerte első versenyét. „Csak egy nyomorék értheti meg azt az örömöt, amikor felfedeztem, hogy mindig egy kicsit erősebbek a lábaim, majd elérik a normális állapotot” – írta életrajzában.

A család a nehéz anyagi körülmények elől Melbourne-be költözött, ahol Annette különleges munkát talált magának. Húga, Marcelle azzal heccelte a város tropicariumában, mi lenne, ha a trópusi halakkal merülne egyet. Annette-nek több sem kellett, úszni kezdett a víz alatt, ami az ő képességeit ismerve valóban szenzáció lehetett. Húga addig egy kalappal járt körbe, hogy pénzt szedjen az ámuló közönségtől. A vezetőség később megbízta a lányt, hogy rendszeresen adja elő a merülő mutatványt, amely végül helyi sztárrá tette.

1

1904-ben apjával Angliába utaztak, hogy ott igazi sztárrá válhasson. Mivel a fogadtatásuk nem volt olyan, mint remélték, és hamar felélték a pénzüket, valami addig soha nem látott dologgal kellett előrukkolniuk. 1904-ben (más források szerint 1905-ben) megpróbálta átúszni a La Manche csatornát. Háromszor próbálkozott. Sikertelenül. A teljesítménye így is lenyűgözte az embereket, ekkor kapta az Ausztrál Sellő becenevet. A Szajnában férfiakkal versenyzett, a londoni Hippodrome-ban vízi balettet adott elő – mint a világ első szinkronúszója. Hamarosan az angol társasági élet ünnepelt sztárjává vált.

1

1907-ben Amerikába hívták, ahol az úszóshow-k mellett az akkori mértékkel mérve parányinak számító (azaz a karokat és a lábakat nem takaró) fellépő ruháival is felhívta magára a figyelmet. Ő volt a legjobban fizetett varietésztár Amerikában, így az apja felvett egy menedzsert, James R. Sullivant, akivel hamarosan egymásba szerettek. Ekkor történt az említett bostoni fürdőruhabotrány is.

A botrány kapcsán felfigyelt rá a Harvard Egyetem professzora, Dudley Sargent is, aki akkor már 25 éve tanulmányozta a női testet. Annette 163 centis magasságával, 66 centiméteres derék és 86 centiméteres csípőbőségével az első nő volt a 10 000 között, aki leginkább megközelítette a milói Vénusz arányait. A professzor szerint ő volt A Tökéletes Nő. Annette kijelentette, hogy ő ugyan nem tökéletes, csak tökéletesen egészséges.

1912-ben Annette és menedzsere összeházasodtak és több mint hatvan évig éltek együtt. „Tökéletes partner volt, igaz barát és a legjobb férj, akit nő csak kívánhat magának” – írta memoárjában a férfiről, akit csak hat nappal élt túl.

Itt azonban még nem tartunk: Annette előbb meghódította a Hollywoodot és némafilm-sztár lett. A Neptune’s Daughter (1914) című filmben amellett, hogy rengeteget úszott és – állítása szerint – színészkedett is. A Daughter of Gods (1916) című filmben bevállalta, amit még addig A-listás sztár soha: meztelen jelenetet forgatott. A film egy részében ráadásul aligátorok között kellett úsznia. Ezt egészen addig titkolta a férje elől, amíg véget nem ért a forgatás. Soha nem használt dublőrt – derült ki életrajzi filmjéből.

A színészet mellett üzletasszonnyá vált. Könyvet írt a testformálásról és előadásokat tartott, amelyek azzal a váratlan performansszal tett még izgalmasabbá, hogy egy ollóval levágta magáról a ruhát, megmutatva, hogy ő természetes fűzőt visel, azaz az izmai miatt ilyen tökéletes a teste, nem a fűző tartja össze. 1924-ben forgatott utoljára játékfilmet. A filmezés után már csak előadásokat tartott szerte Európában. Népszerűsége arra is jó volt, hogy megreformálja az amerikai fürdőruhadivatot Kellerman nevű fürdőruha-márkájával.

5

Szóval, ha valakinek imába foglalnád a nevét azért, hogy nem nyaktól-bokáig érő, gyapjú ruhában kell úsznod, ami alatt nadrágot viselsz, hát Annette Kellerman legyen az.

Szerző: Gini Papp – Zacc
(mashable.com, silouette.reblog.hu, google.com) 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!