Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

HIV pozitív vagyok, hozzám mersz érni? (videó)

Janne – annak érdekében, hogy eloszlassa a HIV betegséggel kapcsolatos előítéleteket – összeszedte minden bátorságát, kiállt egy forgalmas park közkedvelt szobra elé, letette kézzel írott felhívását maga mellé és várt. Arra, hogy a tábláján álló kérdésre reagál-e valaki.

 

 

” HIV pozitív vagyok, hozzám mersz érni? “

A társadalmi kísérleteket azért szeretem különösen, mert bár egy részletét veszi csak ki a nagy egész reakcióinak, sokakhoz jut el, mint ahogyan most hozzád is, és képes elgondolkodtatni, vajon te, hogyan reagáltál volna rá?

1
Tényleg, hogyan? Mit éreztél volna ha meglátod Janne tábláját? Összeugrott volna a gyomrod a feszültségtől, esetleg undortól? Vagy habozás nélkül odaléptél volna hozzá? Hogyan érintetted volna meg? Csak a ruhájához, vagy meg is ölelted volna? Mennyire szeretted volna biztosítani az együttérzésedről és arról, hogy felvilágosult emberként nem tartasz a betegségétől? 

Nézd meg, hogyan viselkedtek az emberek azzal a muzulmán férfivel, aki ölelést kért tőlük!

Én mindenképpen adtam volna egy nagy ölelést ennek a srácnak, és ha végzett ezzel a dologgal, elhívtam volna ebédelni, hogy halljam a történetét. Szerettem volna ha tudja, inspiráló, ahogyan küzd a megbélyegzés ellen.

A HIV (Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus) egy embert fertőző vírus, az AIDS nevű betegség kórokozója. A retrovírusok közé tartozik, és az emberi szervezetet a fertőzésektől óvó immunrendszert támadja meg, azt évek alatt elpusztítva, védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben.

HIV fertőzés terjedésének módjai

  • Védekezés nélküli szexuális úton
  • Fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel
  • Anyáról gyermekre történő átvitele (méhen belüli fertőzés, szülés és szoptatás során)
  • Injekciós, intravénás kábítószer által
  • Nem megfelelően sterilizált eszközök révén

A fertőzés emberről emberre terjedésének sokféle lehetősége van, azonban vannak olyan feltételezett terjedési módok, amelyek csak a közhiedelemben léteznek, valójában nem jelentenek veszélyt a fertőzés átvitele szempontjából. A fertőzés átvitele a fertőzött egyén testnedveivel, váladékaival (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) történhet a vírustartalmú sejteknek és a szabad vírusoknak a bejuttatása révén. A fertőzés megtörténhet homo- vagy heteroszexuális nemi érintkezés, vér és vérkészítmények adása, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata, sérült bőr ill. nyálkahártya fertőzött testnedvvel történő érintkezése, szervátültetés, szövetátültetés, mesterséges megtermékenyítés, perinatalis, anyáról magzatra ill. újszülöttre történő átvitel kapcsán. A fertőzés átvitelének valószínűsége e különböző átviteli módok esetén nagyon eltérő lehet.

Néhány szót azokról a mechanizmusokról, amelyekkel kapcsolatban sok a találgatás és nagy a bizonytalanság, és amelyek a közhiedelemmel ellentétben nem jelentenek fertőzési lehetőséget. Nem terjesztik a fertőzést vérszívó rovarok, és nem terjed mindennapos érintkezések, élelmiszerek, ivóvíz útján, fürdővízzel és a légutakon keresztül cseppfertőzéssel. Nem terjed a betegség továbbá csókolózással sem. Magyarországon a vér és vérkészítmények ellenőrzése folytán kizárt az ezek által történő fertőzés. (HIV wikipedia)

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!