Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Asperger-szindrómás 17 éves géniusz, aki egyszer Nobelt kap!

Jacob Barnett még csak 17 éves, de a vezető matematikusok között tartják számon, miközben néhány éve még értelmi fogyatékos szerencsétlenként tekintettek rá: Jacob ugyanis az autizmus egy enyhe formájában, Asperger-szindrómában szenved.

 

 

1

Jacob Barnett

Szülei elmondása szerint 3 évesen 5000 darabos puzzle-t rakott ki, 8 évesen egyetemi órákat hallgatott, még nem volt tíz éves, amikor kvantumfizikai egyenleteket írt az ablakokra,  14 évesen pedig már PhD-zett. 

1

Hiába vannak elképesztően különleges képességei a matematika területén, ez a képessége egyáltalán nem volt nyilvánvaló gyermekkorában: Jacob ugyanis betegsége miatt egyáltalán nem beszélt másokkal, elvolt magában, ezért fogyatékosnak tartották, akivel nem lehet mit kezdeni. 2 éves korában a diagnózist követően az orvosok azt mondták a szülőknek, hogy a fiú valószínűleg sosem lesz képes megtanulni olvasni, vagy bekötni a cipőfűzőjét. Szerencsére Jacob anyukája nem adta fel, addig dolgozott, kísérletezett, míg meg nem tanította fiát kommunikálni a külvilággal.

1

Jacob az édesanyjával

A fiú aztán 8 évesen már az IUPUI amerikai egyetem óráit hallgatta titokban, egy évre rá olyan matematikai modelleket épített, amelyek bizonyítottan kiterjesztették Einstein relativitás-elméletét. Tízéves korában már hivatalosan is felvették az egyetemre fizetett kutatóként, 12 évesen pedig megmérték az intelligencia szintjét, és amikor 170-es IQ-t mutattak az eredmények, akkor azt kezdték el rebesgetni, hogy ez a fiú okosabb, mint Einstein.

1

Jacob még gyerekként az egyetem parkjában

Ugyancsak 12 éves volt, amikor a Daily Mail közölt róla egy cikket, amiben azt írták, hogy Jacob mindössze egyetlen hét alatt sajátította el az analízist, algebrát, geometriát és trigonometriát, órák után pedig ő korrepetálja sokkal idősebb egyetemi csoporttársait. Mindeközben keményen dolgozott azon, hogy továbbfejlessze Einstein relativitáselméletét: kitartóan kutatta a világegyetem keletkezését.

“Jacob elmélete helyes, hihetetlen, hogy a legbonyolultabb asztrofizikai és elméleti fizikai problémákon dolgozik” – nyilatkozta akkor Scott Tremaine, az indianai csillagászati intézet professzora, miután a fiú édesanyja korábban elküldött neki egy videót Jacob munkájáról. A tudós szerint a fiú egyszer Nobel-díjat kap majd a kutatásaiért.

1

Scott Tremaine professzor, akit lenyűgözött Jacob zsenialitása

Jacob most is a kondenzált anyagok fizikájával foglalkozik, ő a legfiatalabb ember, akit az asztrofizika kutatójaként valaha  alkalmaztak. A 17 éves fiú kutatása az egyik legrangosabb szaklapban, a Physical Review A-ban jelent meg, könyvet ír,  és saját cége is van.

Szerző: Gini Papp – Zacc
(jacobbarnett.com, dailymail.co.uk, lemon.hu)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!