Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Mawlynnong, ahol a nők uralnak mindent! (fotók)

Kelet-Indiában létezik egy falu, Mawlynnong, ami anyai társadalmáról híres, és ha ez nem lenne elég, hogy rácsodálkozzunk,  kiérdemelte Ázsia egyik legtisztább településének címét is. Bizony, nem csupán India, de Ázsia legtisztább falva. Az emberek tanultak, a helyi lakosság legfőbb foglalkozása a mezőgazdaság, fő terményük a bételdió. 2015.júniusában 500 lelket, összesen 95 családot számláltak.

 

 

4
Hagyományos nádfeles kunyhókban élnek többnyire

Béke- és vendégszerető emberek lakják. Melegen fogadják a messziről jötteket és a vendégházaikban szívesen szállásolják el őket.

4

A falu makulátlanul tiszta, a házak előtt virágok, és bambuszkosarak, hogy a tisztaság meg is maradjon. Ezek szerves tartalmát aztán komposztáló gödrökbe töltik. Annak ellenére, hogy ilyen szépen gondoskodnak a szeméttárolásról, az ide látogató vendégek miatt, néha található műanyag csomagoló anyag a földön is, ezért aztán öt nőt neveztek ki, akiknek dolga, hogy figyeljenek és figyelmeztessék a tiszteletlen vendégeket a hagyomány őrzésre a tisztaság terén is.

4

 

4

 

4

A vendégházak általában a magasba épültek, mint ez a teázó is

4

Living Root híd, lenyűgöző a gumifák gyökérzete, ami körbefonja, szinte lélegzik

4

Mawlynnong tehát matriarchális, a családok a nők vezetéknevét viselik, és a legkisebb lány örökli a család vagyonát. A nők vezetik – nagyon is jól – ezt a közösséget. Ugyanakkor munkamegosztás van, amíg a nők törik a követ, a férfiak egyengetik az utat például. A lányok már 8 évesen visznek egy egész háztartást, mert gyakran három generáció is él együtt, amelyben mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából.

4

A 18.század közepén ide érkezett Welsh misszionáriusok erős nyomokat hagytak maguk után, mert a lakosság nem buddhista, mint az Indiában inkább gyakori, hanem református keresztények egy kis anglikán beütéssel.

4

Magával ragadó, magasba épített bambusz házaik melyeket Sky View néven emlegetnek, olyan kilátást biztosítanak, hogy a faluból ellátni egészen Bangladesig. 

Karoline Klüppel (www.karolinklueppel.de) német fotós elment a Kashi-hegyekbe, és meglátogatta a falut, ahol fél évet töltött és Mädchenland (Nők királysága) néven készített gyönyörű sorozatot a helyiek életéből. A nőt lenyűgözte a minitársadalomban uralkodó rend, és a környezet amelyben élnek. 

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Szerző: Gini Papp – Zacc
(dnaindia.com, wikipedia, karolinklueppel.de)

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!