Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Felismernéd gyerekkori képeikről ezeket a híres zenészeket? (fotók)

Mindenki volt gyerek. Sokan még cukik is. Hinnéd, hogy Marilyn Manson és Johnny Rotten is mosolygós kiskrapek volt? 31 híres zenész gyerekkori – és felnőttkori – fotóját gyűjtöttem itt össze. Akikről úgy véltem, hogy talán kevésbé ismertek, azokhoz magyarázatot is fűztem.

 

 

1. Janis Joplin (1943-1970)

1

1

2. Bruce Springsteen

1

1

3. Paul McCartney

1

1

4. Marilyn Manson

1

1

5. Björk

1

1

6. Syd Barrett (1946-2006)

1

Syd Barrett angol énekes, gitáros, zeneszerző. Legtöbben a Pink Floyd egyik alapítójaként ismerik. Karrierje csak néhány évig tartott, mielőtt abbahagyta a zenélést és elvonult a nyilvánosság elől. David Gilmour egy 2006-os beszélgetésben Syd problémáit és bekövetkező összeomlását mélyen belül gyökerezőnek írta körül, amelyet katalizátorként hozott felszínre és gyorsított fel a drog.

1

7. Johnny Rotten

1

Énekes-dalszerző és műsorvezető, akit a Sex Pistols punk együttes énekeseként ismert meg a világ. 1978-ban lépett ki a Sex Pistols-ból, majd megalapította saját együttesét, a Public Image Ltd-t. A zenekar sokkal kísérletezőbb volt, „vitathatatlanul az első posztrock együttes”. Habár a Pistols kereskedelmi sikerét nem közelítették meg, az együttes nyolc lemezt és rengeteg kislemezt adott ki. 
Johnnyt hétéves korában, egy teljes évig kórházban kezelték agyhártyagyulladással, ennek következtében alakult ki a „Lydon-tekintet”. John Lydon művészneve, a Johnny Rotten eredetének két magyarázata van. Egy 2007-es interjúban Lydon  azt nyilatkozta, hogy a nevet az 1970-es évek közepén kapta, mivel az orális higiénia hiánya folytán a fogai bezöldültek. 
Egy másik történet szerint a Sex Pistols gitárosa, Steve Jones adta neki ezt a nevet. Amikor meglátta Lydon fogait, felkiáltott: „Te rothadt vagy, te tényleg az vagy!” („You’re rotten, you are!”) 
2008-ban Lydon átfogó dentális beavatkozáson esett át Los Angelesben, mely állítólag 22 000 dollárba került. Lydon elmondta, hogy a beavatkozás nem hiúságból történt: „Szükség volt rá… azok a rothadt fogak elkezdték komolyan tönkretenni a szervezetemet.”

1

8. Ian Curtis (1956-1980)

1

Zenészként a Joy Division együttest alapította meg. Már egész fiatalon megmutatkozott költői tehetsége. Sokat és sokfélét olvasott, igyekezett a lehető legtöbbet megtudni a világról és környezetéről. Egy lemezboltban dolgozott, itt kezdett el érdeklődni a kortárs rockzene iránt. A Joy Division elnevezés (szabad fordításban: örömrészleg) az egykori  koncentrációs táborok azon részére utal, ahova a fiatal deportált nőket prostitúcióra kényszerítették a kimenős náci tisztek számára. Egyesek szerint ez egyben utalás a banda zeneiparhoz fűződő kapcsolatára is. 

Egyéni előadásmódja eksztatikus, performanszszerű volt, amelyet az időközben súlyosbodó epilepsziája is nagymértékben befolyásolt. Súlyos depressziója a dalszövegeken és a zenén is éreztette hatását. Különböző személyes problémák hatására, két nappal a kéthetesre tervezett amerikai turnéjuk előtt, 1980.május 18-án felakasztotta magát macclesfieldi otthonában.

1

9. Nina Simone (1933-2003)

1

1

10. Freddie Mercury (1946-1991)

1

1

11. Lemmy Kilmister

1

1

12. Jimi Hendrix (1942-1970)

1

1

13. Patti Smith

1

1

14. Boy George

1

1

15. Brian Jones (1942-1969)

1

1

16. GG Allin (1956-1993)

1

Jézus Krisztus Allin néven anyakönyvezték, nem annyira közismert Magyarországon, ezért róla érdemes elmondani, hogy a rocktörténet többféle „leg”-jét is magának tudhatja, többek közt hívták a „legvadabb”, „legkegyetlenebb” előadónak is, koncertjei, performanszai általában nagy visszhangot és botrányt okoztak.  A színpadon előszeretettel verte a fejét véresre, különféle önkínzásokat és perverz játékokat mutatott a közönségnek, előszeretettel dobálta a közönséget ürülékkel és különféle testnedvekkel. Erős kábítószerfüggő volt, mely a civil életével teljesen összefonódott. GG Allin nevét nem elsősorban a zenéjével, hanem előadásaival és élő koncertjeivel írta be a rockzene történetébe. Ez a kép a legvisszafogottabb róla:

1
17. Sid Vicious (1957-1979)

1

Sex Pistols punkegyüttes basszusgitárosaként vált ismertté, annak ellenére, hogy a zenéről lényegében fogalma sem volt, basszusgitárosi ténykedése egy elvárható minimum szintet sem ütött meg. Egyszer láttam róla egy dokumentumfilmet, melyben az őt túlélő anyja is többször megszólalt. Elképesztő volt hallani, hogy ő maga ismertette meg fiát a drogokkal és be is szerezte számára azokat. Vicious egy idő után, elvonókúrán vett részt, a szervezetét megtisztították a herointól, de az éppen akkori barátnője megkérte a fiú anyját, hogy szerezzen be neki – mert tudta, hogy a nő is függő -. Vicious éjjel túladagolta magát azzal, amit anyja szállított nekik.

1

18. Diana Ross

1

1

19. Joey Ramone (1951-2001)

1

A legendás punk-rock együttes, a Ramones énekese és dalszövegírója volt. Joey mekegése volt a punk rock hangja Amerikában. Fekete bőrdzsekijével, vállig érő hajával, feltépett farmerjával, váltakozó morgó, dúdoló és csukló énekével, Joey volt a punk keresztapja. OCD-ben, Obszesszív-kompulzív megbetegedésben szenvedett, ami miatt gyakori kórházi ellátásra szorult. Marfan-szindrómája miatt – az amúgy sem alacsony, 201 centiméteres(!) – termete esetlen és sovány volt. A 90-es évek közepétől egy New York-i rák klinikán kezelték, ami erre a betegségre specializálódott. Joey Ramone limfómában halt meg 2001. április 15-én New York-ban négy évnyi küzdelem után.

1

20. Marc Bolan (1947-1977)

1

Énekes, dalszerző és gitáros, aki az általa alapított és vezetett brit Tyrannosaurus Rex, később T.Rex együttesek révén lett ismert. Marc Bolan sohasem vezetett autót, egy esetleges autóbalesetből adódó idő előtti halál gondolata miatt egész életében félt az autóvezetéstől. Egy szórakozóhelyen töltött éjszaka után hazatérőben, a barátnője, Gloria Jones által vezetett Mini, otthonuktól mindössze egy percnyi távolságban egy kanyarban letért az útról, majd egy fának rohant. A baleset következtében a kocsiban ülő 30 éves Marc Bolan meghalt.

1

21. Kathleen Hanna

1

Szókimondó, radikális feminista punk gitáros-énekes, a Bikini Kill nevű együttese hozta meg számára a hírnevet. 

1

22. Kelly és Kim Deal

1

Kelly és Kim egypetéjű ikrek. Már tizenévesen gitároztak és énekeltek motoros bárokban, Kim basszusgitárban erős, Kelly dobban. Kim indián zenékkel tette le a névjegyét a későbbiekben, Kelly pedig számítógépes programozóként dolgozott, abbahagyta a zenélést egy jó időre. Talán ezért, talán nem, Kelly heroin függő lett egy időre, melyből egy hosszú rehabbal jött ki. Ezután alapították meg Title TK nevű együttesüket, és első dalaik Kelly rehab élményeiből születtek. (Kelly több helyen is Kelley néven van említve, nem tudom melyik az anyakönyv szerinti.)

1

23. Dolly Parton

1

1

24. David Bowie

1

1

25. Debbie Harry

1

1

26. Elvis Presley (1935-1977)

1

Elvistől dalt, vagy semmit… Az 1977-es, utolsó koncertjéről az a felvétel, amelyet már nem szabadott volna megtartania, de arra kérte az orvosát, hogy adjon neki hatalmas adag fájdalomcsillapítót és szteroidot, mert fel fog lépni, az imádott közönsége várja. A rajongóit többre becsülte magánál. Megkapta a koktélt, és ezt rakta le végül az asztalra…

27. Axl Rose

1

1

28. Elton John

1

1

29. Johnny Cash (1932-2003)

1

1

30. Kurt Cobain (1967-1994)

1

1

31. John Lennon (1940-1980)

1

1

Szerző: Gini Papp – Zacc
(Forrás: Gugli, Wikipedia)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!